REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyventojai, savo buitinėms reikmėms perkantys dujas iš rezervuarinių įrenginių, nuo 2008 metų gruodžio pirmosios sulaukė nemalonios staigmenos. AB „Suskystintos dujos“, nepakeitusios su vartotoju sutarties sąlygų, už suvartotas dujas pradėjo taikyti dvinarį tarifą, kuriame atsirado 6 Lt/mėn. pastovioji kainos dalis.

Vieni, nors keiksnojo bendrovę, mokėjo, kiti – ne.

REKLAMA
REKLAMA

Negalima taikyti

Pamažu kaupėsi skolos ir nemokantys šio mokesčio vartotojai sulaukė pranešimų, kad jeigu jie AB „Suskystintos dujos“ neatsiskaitys iki pranešime nurodytos dienos, bus kreipiamasi į teismą dėl skolos išieškojimo. Daugiabučių namų savininkų bendrijos „Aušra“ pirmininkas Petras Aukštikalnis savo bendrijos vardu kreipėsi į LR Energetikos ministeriją, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Energetikos ir vartojimo prekių bei paslaugų departamentą su prašymu išsiaiškinti, ar bendrovės iš gyventojų 6 Lt/mėn. mokestis imamas teisėtai.

REKLAMA

Pernai lapkričio 30 d. šį P. Aukštikalnio prašymą nagrinėjo Valstybinės energetikos inspekcijos Panevėžio teritorinio skyriaus inspektorius. „Išnagrinėjus pagal kompetenciją sutartį, Valstybinės energetikos inspekcijos nuomone, AB „Suskystintos dujos“ negalėjo taikyti dvinario apmokėjimo tarifo už suskystintas naftos dujas, nes tokia kainos sandara neaptarta pirkimo-pardavimo sutartyje“, – rašoma Valstybinės energetikos inspekcijos Panevėžio teritorinio skyriaus vedėjo Petro Remeikos pasirašytame ir LR Energetikos ministerijai nusiųstame rašte.

REKLAMA
REKLAMA

Energetikos viceministras Arvydas Darulis pritarė Energetikos inspekcijos išvadoms ir taip pat patvirtino, kad 6 Lt/mėn. mokesčio nebuvo galima taikyti. Rašte dar primenama, kad „Prekybos suskystintomis dujomis taisyklės, kurios patvirtintos 2010 m. energetikos ministro įsakymu yra įtvirtinta pareiga savivaldybių administracijoms kontroliuoti leidimą gavusių ūkio subjektų veiklą. Dokumentas su viceministro parašu buvo išsiųstas Kupiškio r. savivaldybės administracijai ir AB „Suskystintos dujos“.

Gina savo tiesą

Atrodytų, kad aukštų valdininkų išaiškinimas abejonių nekelia – pagaliau sudėti visi taškai, ir 6 Lt/mėn. mokesčio mokėti nebereikės.

Deja, savo tiesą ir teisumą dujininkai įrodinėja kitaip.

Pasak AB „Suskystintos dujos“ technikos direktoriaus Valdo Budukevičiaus, jų bendrovė jaučiasi teisi. „Mes dar klausime Energetikos ministerijos, dėl ko konkrečiai nusižengėme, rašte nėra tiksliai nurodyta. Tai nėra naujas tarifas, tai dviejų dalių kaina, – sakė V. Budukevičius. – Tokią pat sutartį su vartotojais turi ir kita didelė bendrovė „Lietuvos dujos“. Kodėl tada kitiems vartotojams tai neužkliūva?“

Pasiteiravę, ar AB „Suskystintos dujos“ neplanuoja šį nesusipratimą išspęsti papildydama sutartį, kuriame būtų įrašytas punktas apie dvinarį tarifą ir pastovios kainos dalies taikymą, pašnekovas sakė, jog ne: „Tai nieko nekeičia, o tik apsunkins mūsų darbą. Sutarties papildymas kainuotų daug investicijų, nes reikėtų gauti parašą iš kiekvieno vartotojo, sugaištume daug laiko.“

Anot V. Budukevičiaus, neįmanoma visko numatyti sutartyse, o kai jos buvo sudaromos, tada dar nebuvo tokio mokesčio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokėti už nemokančius

Kodėl atsirado nelemtas 6 Lt/mėn. Mokestis, paaiškina 2008 m. gruodžio 4 d. AB „Suskystintos dujos“ apskaitos ir analizės tarnybos vadovo išsiuntinėtas raštas dujų pilstymo stotims, dujų ūkiams, eksploatuojantiems grupinius rezervuarinius įrenginius. Rašte teigiama, kad bendrovė patiria pastovias sąnaudas, kurios nepriklauso nuo to, kokį dujų kiekį suvartoja vartotojas: „Visai dujų nevartojantys buitiniai vartotojai nieko nemoka, todėl visas buitinių vartotojų grupei priskirtas veiklos sąnaudas privalėjo apmokėti dujas vartojantys gyventojai“, – aiškiai parašyta dokumente.

Nida ŠULCIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų