REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno miesto savivaldybė iki sausio 13-osios privalo pateikti Kauno apygardos administraciniam teismui atsiliepimą į Seimo opozicijos lyderio socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus skundą. Parlamentaras prašo teismo ištirti 2010 metų lapkričio 4 dieną priimto Kauno miesto tarybos sprendimo „Dėl prekybos alkoholiniais gėrimais laiko apribojimo“ teisėtumą ir pagrįstumą.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal šį sprendimą, kioskai bei paviljonai Kaune nuo šių metų sausio 1 dienos alumi, sidru, alaus mišiniais su nealkoholiniais gėrimais tegali prekiauti vos 3 valandas per parą – nuo 17 iki 20 valandos.

REKLAMA

Priimdama tokį norminį aktą, savivalda rėmėsi Romainių bei Petrašiūnų bendruomenių centrų, Kauno bendruomenių asociacijos, Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės komisijos prašymais bei rekomendacijomis. Palankiai sprendimo riboti prekybą alkoholiu, primena ELTA, priėmimą vertino ir Kauno miesto tarybos posėdyje kalbėjęs Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius.

Seimo nariui A. Butkevičiui papildyti dokumentais prašymą Kauno administraciniam teismui padėjo Kauno miesto tarybos narė socialdemokratė Antanina Medviedevienė. Teismo dar paprašyta taikyti apsaugos priemones, kad kauniečių savivaldos sprendimas neįsigaliotų, kol teismas neišnagrinėjo šio klausimo.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau būtent minėto prašymo teismas nepatenkino, todėl sprendimas dėl prekybos alkoholiu Kaune ribojimo jau galioja nuo šių metų pradžios. A. Butkevičiaus skundo teisme nagrinėjimo data dar nepaskirta.

Miesto savivaldos teisėmis suabejojęs Seimo opozicijos lyderis sutinka, kad alkoholio prieinamumo mažinimas padeda mažinti alkoholio suvartojimą. Tačiau prekybos laiko ribojimo jis nevardina tarp kitų galimų priemonių tikslui pasiekti. A. Butkevičius savo skunde mini kovos su kontrabanda, alkoholio prekybos kontrolės stiprinimą ir pažymi, kad „visi prekybos alkoholiniais gėrimais ribojimai turi būti griežtai apibrėžti vietos ir laiko atžvilgiu“. Be to, jie „negali būti selektyvūs, jais negalima jokių asmenų diskriminuoti ar teikti privilegijų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Riboti prekybą alkoholiniais gėrimais buvo užsimota visoje Lietuvoje. Tačiau draudimas tokiomis prekėmis prekiauti kioskuose bei paviljonuose įsigalios tik nuo 2012 metų sausio 1 dienos.

Kaip aiškina A. Butkevičius, „termino pratęsimas lydinčiuose teisėkūros dokumentuose buvo motyvuotas sunkia Lietuvos ūkio ekonomine būkle ir ūkio subjektų negalėjimu pakankamai gerai persiorientuoti ir pasiruošti veiklai pakitusiomis sąlygomis, siekiu sumažinti bankrotų skaičių bei išlaikyti darbo vietas. Šios ekonominės aplinkybės iš esmės vienodos visai Lietuvos Respublikai, taip pat ir Kauno miestui“, – sakoma teismui adresuotame dokumente.

REKLAMA

Parlamentaro nuomone, prašomas tirti Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimas yra nemotyvuotas ir nepagrįstas, nes net ir Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės komisijos 2010 08 11 rašte nurodyta, kad būtina imtis priemonių apriboti prekybos alkoholiniais gėrimais laiką tik visuose probleminiuose naktinės prekybos taškuose Kaune. O savivaldybė esą net nepaprašė konkrečios informacijos apie tuos probleminius „taškus“.

Ir dar Seimo narys A. Butkevičius mano, kad miesto taryba peržengė savo kompetencijos ribas, nes ne ji, o įstatymai gali reglamentuoti ūkinės veiklos laisvę. Be to, prekybos laiką ribojantis sprendimas užkerta kelią sąžiningai konkurencijai, kadangi iškreipia jos sąlygas.

REKLAMA

Tačiau Kauno mieste ir toliau siekiama riboti alkoholinių gėrimų prieinamumą. Tuo pačiu – ir užtikrinti jais nepiktnaudžiaujančių gyventojų ramesnes gyvenimo sąlygas. Nors ir patys savivaldybės politikai nėra vieningi tokios prekybos ribojimo klausimu, nors tarybos daugumai prieštarauja opozicinių partijų atstovai bei prieš keletą mėnesių prie jų prisišlieję socialdemokratai, daugiau nei trejus metus rėmę valdančiąją „Sėkmės koaliciją“.

Vos priėmus sprendimą dėl prekybos alkoholiu laiko ribojimo kioskuose ir paviljonuose, dar praėjusių metų lapkričio pabaigoje Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT) bei į Kauno apskrities Vyriausiąjį policijos komisariatą (VPK) prašydamas konkrečios informacijos apie naktimis prekiaujančių parduotuvių, pasivadinusių barais ar kavinėmis, daromą neigiamą įtaką kauniečiams.

„Buvau ne kartą susitikęs su tarnybos atstovais bei policijos vadovais ir išsamiai aptarėme, kaip kuo sparčiau išsiaiškinti tas vadinamąsias problemines naktinės prekybos alkoholiu vietas. Jei prireiks tvarkai įvesti ir politikų valios, tikrai šį klausimą dar kartą visapusiškai apsvarstys bei atitinkamą sprendimą visų kauniečių gerovei priims ir Kauno miesto taryba“, - naujienų agentūrai ELTA šių metų pradžioje sakė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų