REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gigantizmo geną, dėl kurio žmonės išauga labai didelio ūgio, nustatė mokslininkai iš Jungtinės Karalystės ir Vokietijos.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip praneša ketvirtadienį BBC, genas atrastas tiriant Charleso Birne'o, mirusio 1786 metais Londone, DNR. Jo ūgis siekė 2,3 metro.

REKLAMA

Ch. Birne'o griaučiai iki šiol laikomi viename iš sostinės muziejų. Specialistams iš Mainco miesto universiteto ir Londono medicinos

mokyklos pavyko nustatyti iš Ch. Birne'o dantų DNR struktūrą, patvirtinančią jų hipotezę, pagal kurią didelį žmogaus ūgį lemia ypatinga geno mutacija.

Žinomas kaip AIP, jis reguliuoja galvos smegenų pamate esančios hipofizės, arba posmegininės liaukos, darbą. Būtent ji gamina hormonus, nustatančius žmogaus ūgio procesą.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiais metais mokslininkai atliko Šiaurės Airijos vietovės, iš kurios buvo kilęs Ch. Birne'as, gyventojų tyrimą. Kaip pasirodė, dar keturioms šeimoms iš šių vietų nustatyta geno AIP mutacija hipofizėje ir tai taip pat atsiliepė jų ūgiui.

Be to, specialistai nustatė, kad visi Šiaurės Airijos „milžinai“ turi vieną protėvį, kuris gyveno maždaug prieš 1,5 tūkst. metų.

Mokslininkų skaičiavimais, šiandien Žemėje gyvena iki 300 žmonių, turinčių geno AIP mutaciją ir išsiskiriančių itin dideliu ūgiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų