REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Minimalizmo asketizmas ne visiems priimtinas, todėl klasiką vertinantis paprastas vartotojas lengviau atsidūsta pamatęs parduotuvėse krištolo sietynus, secesijos stiliaus šviestuvus, šiuolaikines, kiek supaprastintas klasikinių baldų kopijas, anksčiau užėmusias deramą vietą nebent dvaruose. Interjeruose girdimi tolimojo, tik labiau stilizuoto baroko atgarsiai. Interjere vėl pradėti naudoti gipso lipdiniai, kurie dar visai neseniai buvo toleruojami tik rekonstruojamuose paveldo pastatuose. Šiuo metu interjeruose vis dažniau galima pamatyti ir sienų bei lubų dekoro, primenančio senuosius gipso lipdinius – interjero dizaineriai naudojasi plačiomis dekoro pritaikymo galimybėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Kodėl vertiname praeitį?

Lubų ir sienų dekoro elementai sukuria šventinę, nekasdienę nuotaiką. Jau vien jo naudojimas nulemia viso interjero stilių. Vis dėlto siekiant neperžengti trapios ribos tarp kičo ir nuoseklios estetikos, dekoratyvinių detalių naudojimas reikalauja išmanymo, žinių ir gero skonio. Tik tuomet gipso lipdiniai, sukurdami puikų stilių kontrastą, suteiks namams aristokratiškos dvasios ar klasikos atspindžiais sušildys modernų minimalizmą. Karnizai suteiks luboms subtilumo, specialūs karnizai su įmontuotu apšvietimu vizualiai paaukštins lubas, ornamentai praturtins sienas, o piliastrai ir baldų dekoro detalės pačius paprasčiausius gaminius iš plokščių pavers įspūdingo dizaino interjero elementais.

REKLAMA

Siekime tobulumo

Sunku apibrėžti visas taisykles dėl dekoro elementų naudojimo, tačiau gaires nurodyti galima. Jei kurdami klasikinį interjerą ko nors pasigendate, verta pavartyti sienų ir lubų dekoro katalogus. Pasitaiko atvejų, kuomet nudažius lubas ar sienas išryškėja sujungimo nelygumai, atsiranda nedidelių apdailos trūkumų, durų viršuje yra plyšys ar nelygiai suklijuotos plytelės vonios kambaryje prie lubų – visus šiuos trūkumus gali ištaisyti sienų bei lubų dekoras. Juo galima pridengti apdailos trūkumus, asimetriją, ventiliacijos groteles, vamzdžius, vis dažniau jie naudojami kaip puošnios klasikinio stiliaus grindjuostės ar sienų karnizai paslėptam apšvietimui. Jie, kaip ir kolonos ar piliastrai, vizualiai paaukštins patalpą, suteiks kambariams prabangos ir gilumos įspūdį. Patalpai, kurioje nedaug baldų ir aksesuarų, sukurs respektabilų vaizdą. Pagal individualų užsakymą pagaminti gipso lipdiniai praturtins ne tik senovinį, bet ir šiuolaikinį interjerą.

REKLAMA
REKLAMA

Gipso ar poliuretano detalės

Gipso lipdiniai – nuo seno naudojama medžiaga, todėl sienų ir lubų reljefinis dekoras asocijuojasi būtent su juo. Tačiau šiuolaikinės medžiagos atveria naujų galimybių. Pastaruoju metu vis labiau populiarėja dekoras, pagamintas iš poliuretano. Tačiau kuomet reikia atstatyti senuosius lipdinius autentiškose erdvėse arba rekonstruojamuose architektūrinio paveldo pastatuose, dažniau naudojami gipso lipdiniai. Jiems galima suteikti norimą piešinį, formą, preciziškai nulipdyti atskiras išraiškingas detales. Poliuretano gaminiais paprasčiau dekoruoti lenktas formas – apdailininkams mažiau darbo, poliuretano gaminius gali klijuoti ir mėgėjas – tam pakanka tik specialių klijų. yra specialūs gaminiai, skirti dekoruoti lenktus paviršius. Tačiau siekiant sukurti išraiškingų, individualių piešinių gipso dekorus, gipsas atveria platesnes galimybes. Tai – lenkti karnizai arkos formos nišoms, apvaliems pakabinamų lubų elementams, kolonoms, lenktoms sienoms.

Nors gipso modeliai – sunkūs ir trapūs, juos pagaminti gali tik kvalifikuoti meistrai, šio tipo lipdinių kaina yra didesnė, tačiau jie nedegūs, taip pat neribotos galimybės norint suteikti ypatingą, individualų piešinį, kas ypač svarbu visuomeniniuose interjeruose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų