REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2011 metais, pasibaigus pereinamajam laikotarpiui, didesnes socialinio draudimo įmokas mokės dalis autorių, kurių kategorijai priskiriami rašytojai, žurnalistai, fotografai, dailininkai, taip pat atlikėjų, sportininkai bei ūkininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasikeitimai aktualūs autoriams, atlikėjams, sportininkams, kurie dirba pagal darbo sutartis. Nuo 2011 metų jie nuo pajamų, gautų pagal autorines sutartis, mokės viso dydžio valstybinio socialinio draudimo įmokas. Pajamos, gaunamos už autorines sutartis, bus apmokestintos 40 proc. tarifu, iš jų 31 proc. mokės darbdavys, o 9 proc. – pats apdraustasis.

REKLAMA

Atlikėjams yra priskiriami aktoriai, dainininkai, muzikantai, šokėjai ir kiti asmenys, kurie vaidina, dainuoja, skaito, deklamuoja ar kitaip atlieka literatūros, meno, folkloro kūrinius, cirko numerius pagal atlikėjo sutartis. Atlikėju taip pat laikomas orkestro, ansamblio ar choro vadovas ir dirigentas.

Jeigu jų 2011 metų sausio mėnesio pajamos gautos pagal autorinę sutartį bus 1000 litų, tai nuo šios sumos darbdavys "Sodrai" mokės 310 litų, o pats autorius – 90 litų. Vadinasi, autorius arba atlikėjas "į rankas" turi gauti 910 litų, tačiau draudėjui reikia turėti 1310 litų sumą, rašoma Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos išaiškinime.

REKLAMA
REKLAMA

Autoriams, atlikėjams, sportininkams pereinamuoju laikotarpiu 2009 metais buvo taikomas 17 proc., o 2010 metais – 25 proc. tarifas.

Autoriams, atlikėjams ir sportininkams, kurie dirba tik pagal autorinę sutartį, jokių naujovių nenumatoma.

Tokie autoriai moka 38,7 proc. dydžio įmokas. 29,7 proc. iš jų moka asmuo, pasirašęs su autoriumi autorinę sutartį, o 9 proc. – pats autorius. Pagal autorines sutartis dirbantys atlikėjai ir sportininkai moka 37,5 proc. dydžio įmokas, iš kurių 28,5 proc. moka draudėjas ir 9 proc. – apdraustasis. Tokie asmenys įmokas moka tik nuo pusės gautų pajamų, neviršijančių 48 draudžiamųjų pajamų dydžio sumos per metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pokyčiai laukia ir ūkininkų. Palyginti su ankstesniais metais, ūkininkų tarifas keitėsi taip: 2009 metais – 17 proc., 2010 metais – 25 proc., o nuo 2011 metų jis sieks 37,5 proc.

Ūkininkų ir partnerių socialinio draudimo įmokos priklauso nuo jų ūkio ekonominio įvertinimo. Šiuo atveju visi ūkininkai skirstomi į dvi grupes. Pirmoji – tai ūkininkai ir jų partneriai, kurių ūkis už praėjusius kalendorinius metus įvertintas nuo 16 tūkst. 572 litų iki 58 tūkst. 2 litų (4–14 europinio dydžio vienetų). Tarifas, šiuo atveju 37,5 proc., įmokos skaičiuojama nuo minimalaus mėnesinio užmokesčio – 800 litų. Toks ūkininkas, nepriklausomai nuo faktiškai gaunamų pajamų, įmokas mokės nuo 800 litų – nuo šios sumos ūkininkas "Sodrai" mokės 300 litų.

Ūkininkai, kurių pajamos yra didesnės nei 58 tūkst. 2 litai (14 europinio dydžio vienetų), mokės taip pat 37,5 proc., tačiau įmokos skaičiuojamos priklausomai nuo šių asmenų deklaruojamų pajamų: ne mažiau kaip nuo 800 litų, bet ne daugiau kaip nuo 1170 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų