REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Policijos struktūra bus išvaikyta, 400 žmonių atsidurs gatvėje vien todėl, kad pusė Seimo atsižvelgė į privačių saugos tarnybų verslo interesus.

REKLAMA
REKLAMA

2006 metų gruodį Seime 79 balsais „už" ir susilaikius trims parlamentarams buvo patvirtinta Lietuvos policijos plėtros programa.

REKLAMA

Stiprino norą dirbti

Tokia teorija esą reikalinga „kryptingam ir kompleksiniam policijos įstaigų veiklos tobulinimui bei efektyvios ir racionaliai veikiančios Lietuvos policijos sistemos sukūrimui".

Viena iš sistemos tobulinimo pasekmių bus aiški jau kitais metais. Ketinama išvaryti į gatvę net 424 viešosios policijos rinktinės „Vytis" darbuotojus, kurie teikia komercinės apsaugos paslaugas.

Politikų parengtos Policijos plėtros programos pirmuoju prioritetu lyg tyčia buvo įrašytas policijos personalo motyvacijos stiprinimas.

REKLAMA
REKLAMA

Vykdant programą ir atsisakant policijai nebūdingų funkcijų nuspręsta iki 2011 metų gruodžio 31–osios panaikinti rinktinės „Vytis" teikiamą apsaugos funkciją.

Šiam padaliniui privačių butų, biurų, bankų, kitų objektų apsauga buvo perduota šių metų sausio 1–ąją, panaikinus apsaugos policiją.

Išlaikė save ir kitus

Viešosios policijos rinktinės „Vytis" vadas Saulius Gagas „Respublikai" vakar sakė, kad per metus turi būti atleisti 424 žmonės, susiję su komercinės apsaugos paslaugomis.

Šis kolektyvas užsidirbdavo ir sau, ir naujiems tarnybiniams automobiliams, ir apie 5,5–6 mln. litų kasmet pervesdavo kitiems teritoriniams policijos padaliniams, kurie pagal sutartis reaguodavo į pavojaus signalus iš „Vyties" saugomų objektų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mums teks atsisveikinti su 424 darbuotojais, – sakė rinktinės vadas S.Gagas. – Iš jų 136 yra policijos statutiniai pareigūnai, 36 karjeros valstybės tarnautojai, o kiti – dirbantys pagal darbo sutartis. Tiems, kuriems nebus pasiūlytas darbas policijos įstaigose ar kitur, teks išmokėti išeitines kompensacijas, kurias numato įstatymas".

Policijos departamentas jau informavo, kad tokioms kompensacijoms teks rasti apie 4,5 mln. litų. Dar apie 5,5 mln., kuriuos kiekvienais metais uždirbdavo “Vytis", tikriausiai teks nurėžti iš įvairių policijos padalinių.

REKLAMA

„Jeigu nebus pratęsta komercinės apsaugos funkcija, Policijos departamentas bus priverstas kreiptis į Vyriausybę, kad ji papildomai skirtų apie 10 mln. litų", – vakar pareiškė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Jis teigė, kad neturintys iškvietimų į saugomus objektus „Vyties" pareigūnai patruliuoja miestų gatvėse.

R.Matonio teigimu, net du iš trijų šiuo metu Švenčionyse patruliuojančių policijos ekipažų priklauso naikinamam rinktinės padaliniui, todėl šio miesto viešosiose vietose policijos beveik nebeliks.

REKLAMA

Privatininkai įveikė

Rinktinės „Vytis" vadas S.Gagas atsisakė atsakyti į „Respublikos" klausimą, ar apsaugos funkciją atliekančio policijos padalinio išvaikymą lėmė privačių saugos tarnybų verslo interesai.

Sutapimas ar ne, tačiau Lietuvos policijos plėtros programa buvo priimta tuomet, kai Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariu bei jo pirmininku net dvi kadencijas dirbo Alvydas Sadeckas. Šio politiko šeima valdo vieną didžiausių Lietuvos privačių saugos tarnybų.

Privačios saugos tarnybos dėjo itin daug pastangų, kad iš jų verslo pasitrauktų apsaugos policija – vyko teismai, Konkurencijos tarybos posėdžiai. Visus šiuos procesus valstybė pralaimėjo, tad šiandien net valstybės objektus, ministerijas saugo privatininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Priimtų sprendimų ir planų vykdymo aš nekomentuoju, tačiau galiu pasakyti tik tai, kad šie 424 žmonės valstybei nė kiek nekainavo, – teigė S.Gagas. – Teritoriniams policijos komisariatams, kurie buvo sudarę su mumis sutartis, mūsų pervestų lėšų įprastai užtekdavo pastatams šildyti, mokesčiams už elektros energiją".

Rinktinės vadas S.Gagas vylėsi, kad bent dalis atleistų darbuotojų galbūt bus įdarbinti kitose policijos įstaigose, nors to tikėtis sunku žinant, kad visai valstybės policijai šiandien pinigų neužtenka.

REKLAMA

Viešosios policijos rinktinė „Vytis" savo pagrindinę funkciją – užsienio valstybių diplomatinių atstovybių bei Lietuvos diplomatinių misijų apsaugą užsienyje – vykdys kaip ir iki šiol.

Dabar rinktinė, kurioje dirba apie 800 žmonių, išoriškai saugo apie 60 Lietuvoje esančių užsienio diplomatinių atstovybių objektų, vykdo vidaus apsaugos funkciją mūsų ambasadose Maskvoje, Minske ir Kijeve bei generaliniuose konsulatuose Kaliningrade ir Sankt Peterburge.

Saulius Skvernelis, policijos generalinio komisaro pavaduotojas:

Vykdant Seimo patvirtintą Policijos plėtros programą, 2012 metų sausio 1–ąją policija nebegalės vykdyti komercinės apsaugos funkcijos. Neliks funkcijos, darbo nebeturės ir žmonės.

REKLAMA

Sunku dabar pasakyti, kas su jais bus, tačiau nemanau, kad bus galimybių visiems jiems rasti darbą kituose policijos padaliniuose.

Policijos departamentas visais įmanomais ir įstatymu nustatytais būdais bandė pasiekti, kad policijai būtų palikta komercinės apsaugos funkcija bent iki ekonominio sunkmečio pabaigos. Ir dėl mūsų žmonių, ir dėl naujo didelio pinigų trūkumo policijai.

Praradus komercinės apsaugos funkciją, visa sistema pajus dar vieną skaudų finansinį smūgį.

Užtikrinu, kad diplomatinių objektų apsauga liks tokia, kokia ir buvo iki šiol Lietuvoje bei mūsų atstovybėse užsienyje.

Julius GIRDVAINIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų