REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė siūlo atleisti nuo turto ir pajamų deklaracijų fizinius asmenis, kurie politinėms partijoms paaukos iki 40 litų. Tikimasi, kad tai padėtų partijoms surinkti daugiau lėšų iš piliečių ir padarytų jas mažiau priklausomas nuo stambių rėmėjų.

REKLAMA
REKLAMA

„Kaip rodo kitų šalių patirtis, sakykime Jungtinių Amerikos Valstijų, Didžiosios Britanijos, partijos, išnaudodamos naujausias internetinės komunikacijos galimybes, daug lėšų surenka smulkiomis sumomis ir iš eilinių piliečių, tuo pačiu jos tampa gerokai mažiau priklausomos nuo stambių rėmėjų“, – teigė Premjeras Andrius Kubilius trečiadienį po Vyriausybės posėdžio.

REKLAMA

Šiuo metu turtą ir pajamas turi deklaruoti visi remiantieji politines partijas, nepriklausomai nuo skiriamos sumos. Kad įsigaliotų pakeitimai, Seimui reikės taisyti du įstatymus: Politinių partijų finansavimo kontrolės ir Gyventojų pajamų deklaravimo. Tai nutiks ne anksčiau kaip Seimo pavasario sesijoje, taigi iki kitų metų vasario pabaigoje vyksiančių savivaldos rinkimų naujovės nepradės veikti.

Kaip teigė teisingumo viceministras Gytis Andrulionis, parengti supaprastintą tvarką Vyriausybę įpareigojo dar gegužę priimtas Seimo Politinių partijų finansavimo kontrolės įstatymas. Seime buvo numatyta ir 40 litų suma.

REKLAMA
REKLAMA

Anot viceministro, tokių smulkias sumas pervedančių asmenų yra nemažai, o jas įforminant reikia atlikti daug biurokratinių veiksmų, o to pasekmė – aukos priėmimo sąnaudos kartais viršija pačią auką.

„Tokių asmenų yra nemažai, būta nusiskundimų ir iš partijos iždininkų, kad žmogus, siekiantis paaukoti 10 litų, turi praeiti visą administracinę procedūrą, deklaruoti turtą ir pajamas, ir partijos iždininkas turi atlikti daugybę veiksmų, o galų gale dažniausia aukos priėmimo sąnaudos viršydavo pačią auką“, – sakė G. Andrulionis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų