REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu paaiškėtų, kad „Gazprom“ laikosi pozicijos nemažinti dujų kainos Lietuvai už tai, kad ji siekia įgyvendinti Trečiąją Europos Sąjungos direktyvą, tai prilygtų ekonominiam šantažui, teigia Premjeras Andrius Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

„Gazprom“ valdybos viceprimininko Valerijaus Golubevo teiginius, kad Lietuvai, esą, „nėra pagrindo mažinti kainų“, A. Kubilius vadino „išpuoliu prieš Lietuvą“ ir žadėjo toliau dar ryžtingiau siekti spartinti dujų ūkio pertvarkas bei terminalo statybas.

REKLAMA

„Tai – „Gazpromo“ ekonominis šantažas Lietuvai“, – pirmadienį sakė vyriausybės vadovas, pridurdamas, kad „V. Golubevas, atrodo, pats su savimi derasi dėl kainų.“

A. Kubilius nurodė, kad Lietuvai keršijama už vadinamosios trečiosios Europos Sąjungos direktyvos dėl energetinio saugumo taikymą. Išimties atsisakiusi Lietuva, dabar įsipareigojusi atskirti dujotakius nuo tiekėjo.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas, savo ruožtu, pateikė daugiau vertinimų. Ministras prieštaravo Premjero teiginiui, kad „Gazporm“ vadovas dėl kainų, esą, derėjosi pats su savimi.

REKLAMA
REKLAMA

A. Sekmokas tvirtino priešingai: „jokių derybų su „Lietuvos dujomis“ negalėjo būti, nes V. Golubevas yra valdybos pirmininkas.“ Pasak ministro, Lietuva siekia užtikrinti konkurenciją energetikos rinkoje, o „Gazpromui“ tai nepatinka - „jis nori išlikti monopolininku,“ - tvirtino A. Sekmokas.

Pirmadienį Premjeras ir energetikos ministras Arvydas Sekmokas paaiškino, kad dėl dujų kainos Lietuvai niekas ir nesiderėjo, o ir derybos būtų keistos, nes V. Golubevui tektų derėtis pačiam su savimi.

„Lietuvos dujos“ nesakyčiau, kad vienodai atstovauja visiems akcininkams, jos labiau pasisako už „Gazprom“ interesus. Realių derybų ir nebuvo, tai yra vienašališkai nustatyta kaina“, – sakė A. Sekmokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Energetikos ministras su griežtais vertinimais neskuba ir siūlo palaukti kitų metų pradžios, kai paaiškės, kiek už dujų kainą moka galutinis vartotojas.

„15 proc. nebūtinai yra ženklus palengvinimas Latvijai ir Estijai, lyginant su tomis kainomis, kurios yra vartotojams Vokietijoje“, – sakė A. Sekmokas.

Ministras iš viešų pareiškimų daro išvadą, kad V. Golubevui nepatinka siekiai, įgyvendinant Trečiąją ES direktyvą, užtikrinti konkurenciją dujų rinkoje ir taip išgyvendinti monopoliją šiame sektoriuje.

Premjeras p. Golubevo pareiškimus įvertino kategoriškiau. Pasak A. Kubiliaus, paaiškėjus, kad tai yra oficiali „Gazprom“ pozicija, ją būtų galima vertinti kaip išpuolį prieš visą ES.

REKLAMA

„Stebina tokie pareiškimai, jeigu iš tikrųjų pasitvirtins, kad tai yra oficiali „Gazprom“ pozicija, tai turėtume vertinti kaip ekonominį šantažą Lietuvai. (...) Jeigu iš tikrųjų tai yra oficiali „Gazprom“ pozicija, tai reikėtų traktuoti, kad tai yra išpuolis ne tik prieš Lietuvą, bet ir prieš Europos Sąjungą. Nes pagal p. Golubevo išdėstytus motyvus išeitų taip, kad Lietuva yra baudžiama už tai, kad ruošiasi įgyvendinti Europos Sąjungos direktyvą“, – sakė A. Kubilius.

Premjeras teigė ketinąs apie tai informuoti Europos Komisiją ir patikino, kad tokie žingsniai Lietuvą tik paskatins aktyviau įgyvendinti Trečiąją ES direktyvą.

Energetikos ministras paaiškino, kad su EK bus konsultuojamasi, kaip efektyviausiai įgyvendinti Trečiojo paketo nuostatas, kurias Lietuva privalo įgyvendinti, o štai Latvija, Estija ir Suomija – nebūtinai, nes joms yra numatyta išimtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų