REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjantys Triušio metai jau nuo pat pirmosios dienos paplonins lietuvių pinigines. Dėl padidintų akcizų 12 centų už litrą brangiau kainuos dyzelinas. Rūkaliams apie 10 centų daugiau teks pakloti už pakelį iki šiol pigesnėmis vadintų cigarečių. O panaikintas akcizas dujoms, sukančioms miesto autobusų variklius, jų keleiviams bilietų neatpigins nė vienu centu.

REKLAMA
REKLAMA

Nors lietuvių atlyginimai ir pensijos yra vieni menkiausių visoje Europos Sąjungoje, mūsų valdžia įsitikinusi, kad kai kurias akcizines prekes privalome pirkti brangiau nei kiti europiečiai. Tai įvardijama kaip kova prieš rūkymą, alkoholį ir už ekologiją.

REKLAMA

Dyzelino kainos neprognozuoja

Kitąmet nuo 947 iki 1043 litų už 1000 litrų padidės dyzelino akcizas. Finansų ministerija prognozavo, kad litras šio kuro nuo kitų metų sausio 1 d. pabrangs 12 centų. Tačiau per pastarąjį mėnesį dyzelinas jau pabrango apie 30 centų, panašiai šoko ir populiariausio A95 benzino kainos.

Kiek po Naujųjų metų gali kainuoti litras dyzelino, nedrįsta spėlioti net ir Naftos produktų prekybos įmonių asociacijos vadovas Lukas Vosylius.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai taip žvėriškai išaugo naftos produktų kainos, prognozuoti labai sunku. Pagrindinis didmenininkas „Orlen Lietuva“ ir kiti sako, kad iki metų pabaigos kainos tiktai kils. Tikimės, kad bent jau nepasitvirtins ankstesnės prognozės apie 5 litus už litrą benzino“, – vylėsi L.Vosylius.

Laimė, anot jo, kad pavyko įtikinti politikus, jog dabar ne laikas padaryti privalomus biologinius degalų priedus, nes ši prievolė būtų vėl pabranginusi tiek benziną, tiek dyzeliną.

Visgi nuo 2013 m. biopriedai taps privalomi. O benzino akcizas Lietuvoje jau dabar yra 2013 m. lygio – 21 proc. viršija ES šiuo metu reikalaujamą minimalų dydį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kuo labiau kyla kainos, tuo didesnė motyvacija mūsų vartotojams ieškoti kitų alternatyvų. Juk prekeiviai atveža ir pigesnio benzino, ir dyzelino“, – pažymi L.Vosylius.

Dyzelino ir tabako produktų akcizų padidinimas, Finansų ministerijos skaičiavimu, turėtų į biudžetą papildomai atnešti 95 mln. litų. Šią savaitę Seimas turės apsispręsti, koks akcizo tarifas turi būti taikomas alkoholiui. Pagal anksčiau Seimo priimtą akcizo sumažinimą, kurį prezidentė Dalia Grybauskaitė vetavo, į biudžetą nebūtų surenkama apie 100 mln. litų šio mokesčio.

REKLAMA

Daugiau pinigų dūmams

Iškart po Naujųjų metų pirmieji ūgtelėjusias savo vartojamų produktų kainas pajus rūkaliai. Tie, kas iki šiol rinkdavosi pigesnes nei 7,20 lito cigaretes, dėl padidinto akcizo už pakelį mokės 10 centų brangiau.

Pagal ES reikalavimus akcizo tarifas nuo 2011 m. visoms cigaretėms turi būti ne mažesnis nei 221 litas už 1000 cigarečių. Populiariausioms cigaretėms ir kainuojančioms daugiau nei 7,20 lito toks tarifas Lietuvoje jau buvo taikomas, tad jų kaina neturėtų keistis.

Cigarų ir cigarilių mėgėjams taip pat teks dūmais paleisti daugiau pinigų – šių tabako produktų akcizas kitąmet išauga daugiau nei dvigubai nuo 38 iki 80 litų už kilogramą. Pagal ES direktyvą būtų užtekę padidinti akcizą minėtiems produktams iki 42 litų už kilogramą, tačiau Seimo nariai Antanas Matulas ir Vitas Matuzas pasiūlė atpratinti lietuvius nuo cigarų juos pabranginus labiau.

REKLAMA

Keleiviai atpigimo nepajus

Po Naujųjų metų nebebus skaičiuojamas akcizas gamtinėms dujoms, kurias kaip variklių degalus naudoja miestų ir priemiesčių maršrutais važinėjantys autobusai. Dėl šios lengvatos 1 kubinis metras gamtinių dujų atpigs apie 90 centų, atitinkamai vienam nuvažiuotam kilometrui kuro sąnaudos sumažės apie 70 centų.

Tačiau keleiviai šio atpigimo nepajus, mat bilietų kainos nesikeis.

Kaip „Respublikai“ sakė bendrovės „Vilniaus autobusai“ technikos direktorius Juozas Grabys, bilietų kainas nustato miesto taryba, atsižvelgdama į savo biudžetą, iš kurio įmonei kompensuojami nuostoliai už važiavimą nepopuliariais maršrutais ir keleiviams taikomas lengvatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iki šiol savivaldybė sugeba mums grąžinti tik apie 50 proc. nuostolių, kuriuos patiriame dėl lengvatų pensininkams, moksleiviams, studentams ir neįgaliesiems“, – aiškino J.Grabys.

Krescencijus Soškus, filosofas:

Ieškoti politikų veikloje racionalumo šiandien yra tuščias darbas. Šit kad ir su alkoholio akcizais – juos sumažinti, be abejo, buvo tam tikrų suinteresuotų grupių prašymas, kita vertus, visi supranta, kad sumažinus akcizus į biudžetą dar mažiau pinigų bus surenkama. Štai dabar jau ir prezidentė atėjo į pagalbą. Žinoma, skatinti alkoholizmą dabar nėra pats tinkamiausias kelias, bet į tuos dalykus politikai jau numoja ranka. Svarbu tai, kad jie ir patys nežino, ar bus geriau akcizus sumažinus, ar padidinus, o gražiausia, kad ir vienam ir kitam veiksmui pagrįsti naudojami tie patys ekonominiai argumentai.

REKLAMA

Ar sumažins akcizą, ar ne, manau, tai bus tik spazmiškas veiksmas – ne dėl politinių ar moralinių nuostatų, bet pasidavus dienos nuotaikai. Tokie spazmai, kai žmogus nežino, ką daryti, man regis, yra panikos būsena. Kai kas tikisi, gal kartais tokie veiksmai pažadins Lietuvos neapykantą. Bet jos jau tiek prisitvenkę, kad ta neapykanta nevirsta pasipriešinimu. O priešintis reikia organizuotai, kad valdžia ir jai užsakymus duodantys pajustų, jog yra visuomenės kontrolė.

Alia ZINKUVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų