• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sodininkai sako, kad prieš šventes „tirpsta“ saugyklose sukauptos lietuviškų obuolių atsargos ir net dvigubai išaugusi jų kaina neatbaido pirkėjų.

REKLAMA
REKLAMA

Esą pardavimams vykstant tokiais tempais, lietuviškų obuolių neliks iki pavasario, praneša LTV „Šiandien“.

REKLAMA

Praėjusių metų žiemos šalčiai sodininkams atnešė milijoninius nuostolius. Dalis vaismedžių iššalo, o ir planuoto derliaus šį rudenį surinkta vos 30–50 procentų.

„Dembavos“ medelynas Panevėžio krašte – vienas didžiausių veislinių medelynų šalyje. Jo vadovė Vitalija Kuliešienė sako, jog ankstesniais metais obuolių derlius siekdavo 400 ir daugiau tonų, o šiemet į saugyklas suvežta vos 80 tonų.

Pasak V. Kuliešienės, ši žiema padarė didelių nuostolių sodininkystės derliui ir tas atsispindi obuolių kainoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Žmonės, kurie perka, pajautė, kadangi obuoliai dvigubai brangesni negu pernai“, – teigė medelyno direktorė.

Anot sodininkų, lietuviškų obuolių paklausa pradėjo augti nuo šio mėnesio. Esą žmonės sunaudojo savo soduose užaugintas gėrybes, tad obuolių pardavimai šoktelėjo penkis ir daugiau kartų.

Šiuo metu didmeninė lietuviškų obuolių kaina siekia nuo

1,4–1,6 Lt už kilogramą. O prekybos centruose ir turgeliuose šie vaisiai kainuoja nuo 2 iki 3 litų.

Kai kurie ūkininkai sako, kad ankstesniais metais obuolius atiduodavo dar ir kitiems pardavėjams, o šiemet sumažėjus derliui pardavinėja tik patys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių rajono ūkininkas Dainius Serva, paklaustas apie obuolių atsargas, teigė, jog jų turėtų užtekti iki kovo mėnesio, o gal ir truputėlį ilgiau.

Iš ūkininkų obuolius perkantys prekybos centrai sako pajutę, kad šiemet derlius prastesnis. Tačiau jų stygiaus kol kas nejaučia.

Įvaizdžio ir komunikacijos departamento direktorė Lina Muižienė teigia, jog lietuviški obuoliai yra paklausūs, tačiau priduria, jog pirkėjas žiūri į kainą: jei lenkiški obuoliai pigesni, labiau perka juos.

Sodininkai sako, kad iki Naujųjų lietuviški obuoliai neturėtų brangti. Esą tik po švenčių didmeninė kaina gali augti 10–20-čia centų.

Jevgenijus BARDAUSKAS, Zina PAŠKEVIČIENĖ, Kristina GARALEVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų