REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar numanote, koks naudingas jūsų sveikatai gali būti didysis greipfrutas pomelo? Mūsų parduotuvių lentynose šie egzotiški citrusiniai vaisiai pasirodė palyginti neseniai ir, aišku, dėl savo neįprastos išvaizdos imti vertinti įtariai: kas tai – ar tik ne genetiškai modifikuotas greipfrutas? Juk negali paprastas greipfrutas išaugti toks didelis ir saldus.

REKLAMA
REKLAMA

Be abejo, tai – tik gandai. Kinijoje šiais vaisiais mėgautasi jau 100 metų pr. Kr., jie buvo paplitę visos pietvakarių Azijos ir Malaizijos teritorijoje. XIX a. pradžioje pomelo buvo atvežti į Vest Indiją, o netrukus jų nuostabiu skoniu jau gėrėjosi ir Europos gyventojai.

REKLAMA

Tai vienas didžiausių citrusinių vaisių šeimos atstovų, kai kurie pomelo išauga net iki 10 kg. Įvairių rūšių pomelo vaisiai skiriasi. Jie gali būti kriaušės ar obuolio pavidalo, geltona ar žalsva žievele, prinokusio vaisiaus minkštimas gali būti baltas, rausvas, geltonas. Priklausomai nuo rūšies kinta ir skonis: kartais sultingas minkštimas labiau primena apelsiną, kartais – greipfrutą. Esama ir tokių, kurių minkštimo kvapas dvelkia pušies aromatu.

REKLAMA
REKLAMA

Naudingosios pomelo savybės

Pomelo vaisiuose gausu įvairių mūsų organizmui naudingų medžiagų, teigiamai veikiančių tiek sveikatą, tiek gyvybinę energiją. Pavyzdžiui, jame daug vitaminų A, C, B, kalio, eterinių aliejų, limonoidų (jų turi visi citrusiniai vaisiai). Kalis gerina širdies sistemos veiklą, limonoidai išsiskiria priešvėžiniu poveikiu, suteikia organizmui tonuso, o eteriniai aliejai stiprina imunitetą.

Šis vaisius organizmui suteikia energijos ir ištvermingumo, gerina nuotaiką, malšina ir alkį, ir troškulį. Todėl jis dažnai rekomenduojamas besilaikantiems dietos – numalšindamas alkį jis taip pat stimuliuoja baltymų ir riebalų pasisavinimą. Pomelo stabilizuoja arterinį kraujospūdį, jis lengvina astmos simptomus, efektyviai kovoja su ateroskleroze. Be to, pomelo – nepakeičiama priemonė virusinių epidemijų metu, puikiai tinka kaip stiprinantis maistas susirgus peršalimo ligomis. Manoma, kad jis taip pat yra gana efektyvi profilaktinė priemonė nuo įvairių auglių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip išsirinkti ir valgyti pomelo?

Jei pirkote pomelo – tikriausiai jau esate susidūrę su klausimu, kaip išsirinkti tikrai prinokusį ir gardų. Štai 2 požymiai, kurie neleis jums apsirikti:

• Vaisius turi būti kiek minkštokas, jo odelė lengvai spaudžiama iš visų pusių.

• Jei vaisius neįpakuotas į vakuumą, būtinai pauostykite, Prinokęs vaisius skleidžia gardų citrusinį aromatą.

Įsigytas šviežias pomelo jūsų namuose gali stovėti net apie mėnesį, ne šaldytuve ir nesuges. O jei jį jau nulupote, bet viso iš karto nesuvartojote – dėkite skilteles į šaldytuvą, ten jos išstovės keletą dienų.

Pomelo galima valgyti vieną, bet taip pat puikiai jis derės ir prie įvairiausių salotų, prie žuvies ir jūros gėrybių patiekalų, jo sulčių spaudžiama į pikantiškus padažus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų