REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rytoj, gruodžio 14 d. galerijoje „Vartai“ atidaroma paskutinė šiemet ARTscape programos paroda. Danijos šiuolaikiniam menui skirta ekspozicija pristatys savita stilistika ir tematika išsiskiriančio Jesper Just videofilmus ir tarptautinei meno auditorijai jau gerai pažįstamų lietuvių menininkų Svajonės ir Paulius Stanikų darbus.

REKLAMA
REKLAMA

„ARTscape: Danija“ parodos kūrėjus jungia savitas gebėjimas įtraukti žiūrovą į kūriniuose pasakojamas, perpasakojamas, interpretuojamas istorijas, manipuliuoti ir provokuoti jų emocijas nors ir skirtingais, bet ne ką mažiau veiksmingais būdais, patraukti išskirtiniu vizualumu, kuris dažnai neadekvatus turiniui“, – sako parodos kuratorė Aušra Trakšelytė.

REKLAMA

Kopenhagoje ir Niujorke gyvenančio bei kuriančio J. Just darbai, kuriuose gvildenamos identiteto ir žmonių (dažnai vyrų) tarpusavio santykių temos, yra demonstruoti pasaulinio garso muziejuose – MoMA (Niujorkas), Tate Modern (Londonas), Malmö Konstmuseum (Švedija), KIASMA (Helsinkis), Guggenheim Museum (Niujorkas) ir kitose grupinėse ir solo parodose Europoje bei JAV.

Kartu su Kopenhagos Christina Wilson galerija Vilniuje rengiamoje parodoje bus pristatomi 3 menininko videofilmai. Videofilme „Something to Love“ (2005 m.), kaip ir daugumoje ankstesnių darbų, nagrinėjamas stereotipinis vyrų vaizdavimas. Pasak A.Trakšelytės, būtent socialinių ir kinematografinių vyro reprezentavimo konvencijų peržengimas ir yra vienas pagrindinių J. Just darbų bruožų.

REKLAMA
REKLAMA

Kitame šiai parodai atrinktame menininko filme – „A Vicious Undertow“ (2007 m.), pagrindinis dėmesys sutelkiamas į skirtingų lyčių vaidmenis, išryškinant socialiai ir kultūriškai sugeneruotą jų absurdiškumą. Be to, šiame darbe menininkas pirmą kartą pagrindiniu veikėju pasirenka ne vyrą, o moterį.

Pačiame naujausiame – šiemet sukurtame video darbe  „Sirens of Chrome“ (2010 m.) J. Just dar kartą primena apie savo sugebėjimą kinematografine kalba mistifikuoti erdves bei personažus. Nors ir toliau gilinamasi į socialinius  žmonių santykių klausimus, tačiau filmo personažai – vien (juodaodės) moterys. „Gal tai žymi naują menininko kūrybos etapą?“ – retoriškai klausia parodos kuratorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartu su J. Just parodoje bus eksponuojami nauji Paryžiuje gyvenančių ir kuriančių S. ir P. Stanikų darbai. Instaliaciją „Alergija saulei (Hannelore Kohl)“, kurioje netiesiogiai cituojama buvusio Vokietijos kanclerio Helmuto Kholio žmonos istorija, galerija „Varta“ pirmą kartą eksponavo šį rudenį vykusioje Liverpulio meno bienalėje. Hannelore Khol 15 metų gyveno kovodama su alergija saulės šviesai. Galiausiai ji nebegalėjo išeiti iš namų ir savo gyvenimą baigė savižudybe. Kartu tai istorija apie patriarchatą ir Antrojo pasaulinio karo įvykius, įtakojusius tragiškus žmonių likimus bei patologijas. Ši istorija pasakojama didelio formato piešiniuose, nuotraukose, šviesos instaliacijoje.

Parodos lankytojai pamatys ir kitus menininkų poros darbus, kuriems naudojamos mišrios medijos, o  tematika dažnai susijusi su trauminiu ir emociniu žmogaus patyrimu. S. ir P. Stanikai, dalyvaujantys įvairiose grupinėse parodose bei rengiantys solo ekspozicijas Europos, Amerikos ir Azijos šalyse, 2003 m. atstovavo Lietuvai 50-ojoje Venecijos bienalėje. Jų kūriniai taip pat buvo eksponuojami Nacionaliniame Muziejuje Varšuvoje, Pekino Bienalėje, Pompidou centre Paryžiuje, „White Box“ galerijoje Niujorke ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų