REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė jau šį trečiadienį nusiteikusi atmesti Seimo nario Petro Gražulio iniciatyvą apsaugoti neužstatytą skolininkų turtą, kai įkeisto turto vertė yra smarkiai sumažėjusi.

REKLAMA
REKLAMA

Lapkričio mėnesį Seimas buvo pritaręs P.Gražulio siūlomoms Civilinio kodekso pataisoms: jei pardavus įkeistą daiktą varžytinėse gaunama mažesnė suma, nei priklauso kreditoriui, šis neturi teisės reikalauti išieškoti kito skolininko turto.

REKLAMA

Svarstant šią pataisą Seime parlamentaras P.Gražulis aiškino, kad projekto rengimą paskatino šiuo metu susiklosčiusi ekonominė situacija, kritusi nekilnojamojo turto kaina: “Asmuo (tiek fizinis, tiek juridinis), pasinaudojęs hipoteka ir įkeitęs savo nekilnojamąjį turtą, o vėliau negalintis atiduoti skolos, rizikuoja prarasti ir kitą, neužstatytą, turtą, nes užstatytojo turto vertė per kelerius metus smarkiai sumažėjo".

Pasak Seimo nario, tokiu būdu būtų apsaugotas skolininkų neįkeistas turtas. Už banko paskolą turtą įsigijęs žmogus įgytų teisę pirkinį atiduoti kredito įstaigai ir liktų nebeskolingas. Suteikdamas kreditą bankas taip pat turėjo įvertinti kainos kritimo riziką, todėl būtų sąžininga ją dalytis su klientu.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Vyriausybė šią savaitę tokį siūlymą planuoja atmesti. Teisingumo ministerijos parengtame Vyriausybės nutarimo projekte paaiškinama, kad pritarus skolininkus ginančioms nuostatoms, neva gali kilti neigiamas poveikis valstybės paskolų rinkai. Kitas argumentas – esą gali padidėti skolinimosi rizika, taip pat – ir skolinimosi kaina.

Vyriausybė skelbia, kad pakeitus teisės aktus, kreditorius visada rizikuotų prarasti dalį turto. Tačiau apie tai, kad visuomenė ir toliau lieka neapsaugota nuo nekilnojamojo turto kainų burbulų pūtimosi, buvusio Lietuvos laisvosios rinkos prezidento Remigijaus Šimašiaus vadovaujama Teisingumo ministerija neskelbia.

Informacija:

Šiuo metu Civiliniame kodekse nustatyta, kad jei pardavus įkeistą daiktą varžytinėse gaunama mažesnė suma, nei priklauso kreditoriui, jis turi teisę reikalauti išieškoti iš kito skolininko turto.

Tadas KAREČKA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų