REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar Šiaulių degalinėse vairuotojai nelinksmai šmaikštavo: „Po Naujųjų metų bus lengviau — į bakus pilsime nebe benziną, o atpigusią degtinę“. Vien per lapkritį litro populiariausio A 95 benzino kaina padidėjo daugiau kaip 30 centų, ir brangimo pabaigos nematyti.

REKLAMA
REKLAMA

Repeticija prieš akcizo didinimą?

Vakar degalinėse kalbinti vairuotojai spėjo, kad degalų kainos prieš Naujuosius metus sukeltos specialiai, nes šventiniu laikotarpiu žmonės daug keliauja. Bet niekas nedėjo vilčių, kad po Naujųjų degalai atpigs: žmonių nuomone, sukeltos kainos yra repeticija prieš degalų akcizo didinimą.

REKLAMA

Vakar litras A 95 benzino „Statoil“ tinklo degalinėse jau kainavo 4 litus 34 centus, litras dyzelino — 3 litus 89 centus.

„Lukoil“ degalinėse litras A 98 benzino kainavo 4 litus, 54 centus, A 95 benzino litras — 4 litus 31 centą, dyzelino — 3 litus 85 centus.

Automobilių dujų litras — 2 litai 29 centai.

„Prieš mėnesį dyzelinas kainavo 3 litus 52 centus. Dabar pabrango daugiau kaip 30 centų. Po Naujųjų “šnapsą“ į bakus pilsime, bus pigiau“, — pildamas degalus į automobilio baką šmaikštavo šiaulietis Jurgis.

REKLAMA
REKLAMA

Vyras yra įsiregistravęs verslo įmonę, važinėja į turgų. Nors stengiasi taupyti, per mėnesį vien degalams tenka atseikėti per 600 litų. Anksčiau dar džiaugėsi mažesne dyzelino kaina, bet dabar susirūpinęs, kad ir ši nepasivytų benzino kainos.

Kita vairuotoja, daug važinėjanti įmonės darbo reikalais, degalams taip pat pakloja po 500— 600 litų per mėnesį. „Tiktai ant duonos ir beužsidirbame“, — sakė moteris.

Smūgis smulkiajam verslui

„Gyva tragedija su tuo kuru. Per savaitę viena mašina nuvažiuoja apie 1500 — 2000 kilometrų, tai įsivaizduokit, kokia yra to batono savikaina“, — sakė vienos iš Šiaulių kepyklų “Kesvila“ vadovas Kęstutis Savickas. — O kainų kelti negalime, nes prekybos centre stovi batonas ir už 59 centus, bet jūs pasakykit, kaip galima tokį iškepti? Tai didžiųjų dempingas, kuris visai žlugdo tuos mažuosius.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

12 metų gyvuojančios smulkaus verslo įmonės vadovas sakė tokių sunkių laikų dar nematęs. Jo nuomone, kitais metais valdžios politika galutinai užsmaugs smulkiuosius verslininkus.

Ne linksmiau kalbėjo ir šiauliškės taksi įmonės „Karališkas vežėjas“ direktorė Rimutė Aleknavičienė. Pasak jos, išlaidos kurui didėja kiekvieną dieną, o pajamos mažėja, nes mažėja keleivių. Klausiama, ar brangs taksi paslaugos, direktorė sakė, kad tai ne jų valioje, miesto vežėjams kainas nustato Savivaldybė.

„Vis spaudžiamės ir spaudžiamės, bet žiūrime, kad jau visai į kampą įvarys. Tuo tarpu viešbučiams kažin kodėl akcizą sumažino...“ — kalbėjo 15 metų dirbančios įmonės vadovė.

REKLAMA

Litras benzino kainuos penkis litus?

Ivano Paleičiko, degalinių tinklo „Lukoil“ generalinio direktoriaus ir vadovo Baltijos regione, teigimu, pagrindinė degalų kainų kilimo priežastis yra didmeninės kainos augimas, mažmenininkai neturi galimybių kompensuoti šio skirtumo. Direktoriaus žodžiais, degalų kainoms įtakos turi ir šalta žiema bei ekonomikos atsigavimas.

Šiuo metu naftos barelis kainuoja 90 JAV dolerių. I. Paleičiko teigimu, jeigu kaina pakils iki ikikrizinės kainos — 140 JAV dolerių už balerį, yra galimybė, kad ir benzino kaina pakils iki 5 litų už litrą.

REKLAMA

„Degalų kainos kristų, jeigu valdžia sumažintų akcizo ir kitus mokesčius. Šiuo metu 60 procentų benzino kainos sudaro mokesčiai. Tai yra 30 procentų daugiau negu reikalauja Europos Sajunga“, — teigė I. Paleičikas.

Benzino 95 kainą sudaro:

* Didmeninė kaina — 41 proc.

* Mažmeninės prekybos antkainis — 7 proc.

* Mokesčiai valstybei (akcizas, PVM) — 52 proc.

Dyzelino kainą sudaro:

* Didmeninė kaina — 50 proc.

* Mažmeninės prekybos antkainis — 8 proc.

* Mokesčiai valstybei (akcizas, PVM) — 42 proc.

Suskystintų dujų kainą sudaro:

* Didmeninė suskystintų dujų kaina — 52 proc.

* Mažmeninės prekybos antkainis — 5 proc.

* Mokesčiai valstybei (akcizas, PVM) — 43 proc

Sigita STONKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų