REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip sumažinti sąskaitą už elektrą?

Tiems, kuriems sąskaitos už elektrą kelia baimę, siūlome 10 patarimų, kaip sutaupyti.

1. Išjunkite, kai nenaudojate, šviesą kambaryje, televizorių ir kompiuterį.

2. Nepalikite televizoriaus ir kitų prietaisų veikti budėjimo režimu. Tokie elektros vampyrai, kaip apskaičiuota, suvartoja apie 5 proc. namų ūkyje suvartojamos elektros energijos. Pavyzdžiui, 5 elektros prietaisai budėjimo režimu per tą patį laiką suvartoja tiek pat energijos, kiek įjungta 60 W lemputė.

REKLAMA
REKLAMA

3. Išjunkite kompiuterio ekraną, jei juo nesinaudojate bent 15–20 minučių. Kompiuterį patartina išjungti, o ne palikti veikti budėjimo režimu, jei juo nesinaudojate ilgiau kaip valandą.

REKLAMA

4. Elektros lizde paliktas mobiliojo telefono kroviklis toliau vartoja elektrą ir tuomet, kai telefono nebekrauna. Jį reiktų ištraukti iš elektros lizdo.

5. Elektrinį šildytuvą naudokite tik kai esate kambaryje.Vėsią dieną atitraukite užuolaidas ar žaliuzes ir leiskite saulei įšildyti kambarį.

6. Šaldytuvai ir šaldikliai suvartoja apie 25 proc. visos namų ūkio energijos. Šaldytuvas naudos mažiau elektros, jei jį pastatysite kuo toliau nuo tiesioginių saulės spindulių, viryklės ar šildymo prietaisų. Į šaldytuvą nedėkite šilto maisto, neuždengtų skysčių, dažnai nevarstykite durelių, o dažnai vartojamą maistą dėkite arčiau. Jei pastebėjote, kad šaldiklyje susidarė šerkšnas – atitirpinkite. 3 mm storio šerkšnas padidina šaldytuvo suvartojamos energijos kiekį 30 proc.

REKLAMA
REKLAMA

7. Indaplovės ar skalbimo mašinos nenaudokite pustuštės. Dar daugiau sutaupysite, jei skalbinius ir indus džiovinsite natūraliai.

8. Stenkitės lyginti daugiau skalbinių, nes lygintuvas daugiausia elektros suvartoja kaisdamas.

9. Elektriniame virdulyje virkite arba šildykite tiek vandens, kiek reikia tam kartui, o ne pilną virdulį. Kuo daugiau vandens verdame ar šildome, tuo daugiau elektros energijos suvartojame.

10. Įvairios smulkmenos virtuvėje:

* Išjunkite elektrinę viryklę likus kelioms minutėms iki maisto paruošimo, nes ji dar kuris laikas būna įkaitusi. *

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

* Uždenkite puodą ar keptuvę, nes dangtis sulaiko karštį, todėl greičiau pagaminama ir suvartojama mažiau energijos. Pavyzdžiui, virdami maistą uždengtame puode sutaupome apie 40 proc. energijos.

* Labai svarbu, kad puodų ir keptuvių dugno paviršius būtų lygus, o indų ir kaitvietės skersmuo sutaptų. Kepimo orkaitėje laikas sutrumpės, jei naudosite tamsius žemus indus.

* Gamindami maistą be reikalo ir per dažnai neatidarinėkite orkaitės durelių, nes tuomet temperatūra sumažėja apie 20–40 laipsnių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų