REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Stokholmo Koncertų rūmuose įvyko iškilminga 2010 m. Nobelio mokslo premijų įteikimo ceremonija.

REKLAMA
REKLAMA

Jos metu Švedijos karalius Karlas XVI Gustavas prestižinę Nobelio premiją įteikė mokslininkams, Švedijos karališkosios mokslų akademijos sprendimu apdovanotiems už pasiekimus fizikos, chemijos, medicinos ir fiziologijos bei ekonomikos mokslų srityse.

REKLAMA

Ceremonijos metu taip pat buvo įteikta šių metų Nobelio literatūros premija.

2010 m. Nobelio premija už pasiekimus fizikoje skirta grafeną atradusiems rusų kilmės mokslininkams Andre Geimui (Nyderlandai) ir Konstantinui Novosiolovui (Rusija ir D. Britanija).

Nobelio chemijos premiją pasidalijo amerikiečiai Richardas F. Heckas bei japonai Eiichi Negishi ir Akira Suzuki. Taip buvo įvertinti jų darbai tiriant paladžio katalizę organinėje sintezėje.

REKLAMA
REKLAMA

Medicinos ir fiziologijos premija skirta D. Britanijos mokslininkui Robertui G. Edwardsui už pasiekimus dirbtinio apvaisinimo srityje.

Šių metų Nobelio ekonomikos premija už pasiekimus naudojant paieškos modelius rinkų tyrimams atiteko amerikiečiams Peteriui A.Diamondui, Dale'ui T.Mortensenui ir britui Christopheriui A.Pissaridesui.

2010 m. Nobelio premija literatūros srityje skirta Peru rašytojui Mario Vargas Llosai.

Visiems šių metų Nobelio premijos laureatams bus įteikti auksiniai medaliai su Alfredo Nobelio atvaizdu ir piniginės premijos. Šiemet Nobelio premijos finansinė išraiška – 10 mln. Švedijos kronų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiandien Osle taip pat įvyko iškilminga 2010 m. Nobelio taikos premijos įteikimo ceremonija. Ji skirta kinų disidentui Liu Xiaobo. Laureatas  negalėjo dalyvauti ceremonijoje, nes Kinijos valdžia laiko jį kalėjime.

2010 m. Nobelio mokslo premijų teikimo ceremoniją buvo galima tiesiogiai stebėti internetu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų