• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinija reikalauja nutraukti provokacijas Korėjos pusiasalyje (papildyta)

Kinijos vyriausybės vadovas Wen Jiabao paragino nutraukti karines provokacijas tarp Pietų ir Šiaurės Korėjų. Pekinas nori išlaikyti taiką ir stabilumą Korėjos pusiasalyje ir pasisako prieš „bet kokius provokuojančius karinius veiksmus“, – pareiškė Ven Dziabao, kurį cituoja agentūra AFP.

REKLAMA
REKLAMA

Ar premjeras turėjo omenyje tik Šiaurės Korėjos surengtą ataką prieš Pietų Korėjos Jonpchjondo salą, ar ir savaitgalį planuojamas bendras Pietų Korėjos ir JAV pratybas Geltonojoje jūroje, neaišku. Ven Dziabao kartu paragino greitai atnaujinti šešiašales derybas dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos.

REKLAMA

Tuo tarpu Kinijos užsienio reikalų ministras Yang Jiechi atidėjo penktadienį planuotą savo kelionę į Pietų Korėją. To priežastimi nurodomos „problemos dėl užimtumo“. Per pokalbius turėjo būti kalbama apie dvišalius santykius ir minėtas šešiašales derybas.

Šiaurės Korėja grasina naujais išpuoliais

CNN praneša, kad Šiaurės Korėja grasina naujais išpuoliais Pietų Korėjoje, jei ji ir toliau tęs „neapgalvotas karines provokacijas“.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaurės Korėjos žiniasklaidoje teigiama, kad Phenjanas „neabejos dėl antro ar trečio atsakomojo smūgio“, jei Pietų Korėja ją provokuos. Kaip provokacijos pavyzdį komunistinė Korėja įvardijo karines pratybas, kurias Pietų Korėja ir Jungtinės Valstijos planuoja pradėti Geltonojoje jūroje sekmadienį.

Tuo tarpu, ketvirtadienį Pietų Korėja pareiškė, kad stiprins ir padidins vykdomos Geltonojoje jūroje veiklos apimtis.

Phenjanas savo ruožtu apkaltino Pietų Korėją ir Jungtines Valstijas dėl atakų, kurios pražudė du Pietų Korėjos jūreivius ir du civilius, taip pat buvo sužeista 15 kariškių ir civilių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ataką Š. Korėjoje sieja su valdžios perdavimu

JAV pareigūnas admirolas Mike'as Mullenas Šiaurės ir Pietų Korėjų karinį konfliktą sieja su valdžios Šiaurės Korėjoje perdavimo procesu.

Kim Jong–ilas savo įgaliojimus ketina perleisti sūnui Kim Jong–unui, informuoja „RIA Novosti“.

„Manau, nerimauti reikėtų“, – sakė M. Mulenas per interviu ABC televizijai.

„Šiaurės Korėjos valdžia kelia nerimą. Kim Jong–ilas – neprognozuojamas ir labai pavojingas vyrukas. Manau, kad incidentas susijęs su valdžios perdavimo Šiaurės Korėjoje procesu. Valdžią perims 27 metų Kim Jong–unas, ir būtent dėl šios priežasties vyksta tai, kas vyksta“, – mano admirolas.

REKLAMA

Pietų Korėjos žiniasklaida skelbia, kad Kim Jong–unas su tėvu iš karto po atakos lankėsi karinėje bazėje, iš kurios buvo apšaudyta Pietų Korėjos sala.

M. Mullenas taip pat paragino tarptautinę bendruomenę, o ypač Kiniją, spausti Šiaurės Korėją.

„Vienintelė šalis, galinti paveikti Pchenjaną, yra Kinija“, – sakė JAV kariuomenės pareigūnas.

Šiaurės Korėja išbandys balistinę raketą

Šiaurės Korėja rengiasi artimiausiais mėnesiais išbandyti naują balistinę vidutinio nuotolio raketą, skelbia BBC.

REKLAMA

Japonijos laikraštis „Sankei“ duomenimis, naujoji raketa gali nuskrieti apie 3 tūkstančius kilometrų. „Musudan“ yra modernizuota sovietinės jūrinio bazavimo raketos R-27 versija. Manoma, jog tai - pirmoji KLDR raketa, galinti nešti branduolinį užtaisą. Kaip pranešė leidiniui tas pats šaltinis, rengdamasi bandymui, Šiaurės Korėja bendradarbiauja su specialistais iš Irano.

Naujoji balistinė raketa pirmą kartą buvo pademonstruota Pchenjane šių metų spalio mėnesį per paradą Korėjos darbo partijos įkūrimo 65-ųjų metinių proga. Jį stebėjo ir Irano delegacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastaruoju metu situacija Korėjos pusiasalyje pakankamai sudėtinga.

Vis dėlto, analitikai pažymi, jog didesnės karinės konfrontacijos šiame regione tikriausiai pavyks išvengti ir situacija stabilizuosis.

Balsas.lt primena, jog Šiaurės Korėjos artilerija antradienį apšaudė netoli sienos esančią Pietų Korėjos salą. Į salos pusę buvo paleista daug artilerijos sviedinių.

Susirūpinimą dėl konfrontacijos tarp Korėjų išreiškė pasaulio valstybės.






REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų