• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) patenkino Pensijų fondų dalyvių asociacijos (PFDA) prašymą kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) dėl sumažintų įmokų į pensijų fondus.

REKLAMA
REKLAMA

Teismo manymu, pareiškėjo, PFDA, pretenzijos, abejonės dėl atitikimo Konstitucijai pagrįstos. Teismas prašymą patenkino, bylą stabdo ir kreipiasi į KT. KT iki šiol jau yra sulaukęs apie 40 panašių prašymų.

REKLAMA

VAAT įteiktame skunde prašyta įpareigoti Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybą prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos („Sodrą“) pervesti į būsimųjų pensininkų sąskaitas ne mažiau kaip 5,5 proc. jų pajamų, kaip tai ir buvo numatyta startavus Pensijų kaupimo sistemai 2004 metais.

Pensijų fondų dalyvių asociacijos pirmininkas Mindaugas Gedeikis po teismo posėdžio sakė, kad teismo sprendimas kreiptis į KT – logiškas.

REKLAMA
REKLAMA

„Reikia pasižiūrėti konkrečiai, dėl kurių punktų teismas kreipsis į KT, nes ir teisėjas minėjo, kad yra jau bent šeši kreipimaisi, ir nėra kreiptasi dėl kai kurių punktų, konkrečiai – dėl paskutinių pakeitimų, nes Seimas buvo iš pradžių numatęs, kad atstatys įmokas nuo 2011 metų, tačiau nusprendė neatstatyti, ir būtent dėl to mes norime, kad būtų kreiptasi į KT“, – komentavo M. Gedeikis.

Pensijų fondų dalyvių asociacijos vadovas sakė, kad į teismą kreiptasi norint, kad ne tik būtų pervesta į būsimųjų pensininkų sąskaitas ne mažiau kaip 5,5 proc. jų pajamų, bet ir įpareigota tiems asmenims, kuriems buvo sumažintos įmokos, kompensuoti arba grąžinti įmokas, taip pat išsiaiškinti, ar toks sumažinimas neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Gedeikio teigimu, spalio mėnesio duomenimis, prarasta suma sudaro apie 856 mln. litų, iš kurių maždaug 811 mln. litų yra negautų įmokų, per 40 mln. litų sudaro suma, kuri būtų buvusi uždirbta, jei įmokos būtų gautos.

„Tokias sumas Vyriausybė pralaimėjimo atveju turėtų grąžinti“, – kalbėjo Pensijų fondų dalyvių asociacijos atstovas.

Premjeras Andrius Kubilius sakė, kad įmokos į privačius pensijų fondus sumažintos siekiant išsaugoti finansinį stabilumą.

„Dvejus metus gyvenome gilios recesijos sąlygomis su didžiuliais deficitais. Per dvejus metus turėjome sumažinti deficitą 12 proc. nuo bendrojo vidaus produkto, tai yra maždaug 13 mlrd. litų. Šiomis aplinkybėmis, mano įsitikinimu, visi finansų sistemos dalyviai, įskaitant ir pensinius fondus, turėtų suvokti, kokios būtų buvusios pasekmės, jeigu mes nebūtume pasiekę to rezultato, kokį pasiekėme, tai yra išsaugojome finansų sektoriaus stabilumą“, – pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo dėstė Vyriausybės vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų