REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus apygardos teismas prieš pat Kūčias - 2010-12-23 09:00 val. Atsivers terorizmu kaltinamos Eglės Kusaitės bylą.  Teismo posėdis bus uždaras - tokią nutartį šiuo metu ketina priimti bylą nagrinėjanti teisėja  Virginija Švedienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasižymėjęs prokuroras

Rusijos ir Lietuvos saugumiečiai arba iš tiesų sugavo didelio teroristų tinklo steigėją ir jos bendrininkus, arba pučia milžinišką burbulą.

REKLAMA

Su Lietuva siejamose terorizmo bylose – nauji posūkiai. Iš terorizmu įtariamos Eglės Kusaitės bylos jau išprašytą Generalinės prokuratūros prokurorą Justą Laucių nuo kitos bylos dėl panašių motyvų prašo nušalinti ir jos tariamų bendrininkų Aišat ir Apti Magmadovų advokatas Kęstutis Kvainauskas.

Čečėnų tautybės Rusijos piliečiai Magmadovai kaltinami bendradarbiavimu su neteisėtomis ginkluotosiomis formuotėmis Rusijoje. Bylą, remdamasi iš Lietuvos teisėsaugos gauta informacija, pradėjo Rusijos Federalinė saugumo tarnyba. Po to visą medžiagą ėmėsi tirti ir mūsų Generalinė prokuratūra.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuo balandžio, kai pateikiau savo, kaip advokato, orderius, man buvo daromos kliūtys. Iš pradžių prokuroras J. Laucius pareiškė netikintis, kad mane pasamdė Magmadovai. Žinoma, tai daryta suprantant, kad bus nelengva nuvažiuoti į Rusijos areštinę ir gauti jų parašus. Užtruko ilgai, kol per Magmadovų advokatus Rusijoje buvo gauti jų parašai“, – pasakojo įtariamųjų advokatas K. Kvainauskas.

Įprasta taktika

Vėliau, pasak K. Kvainausko, prokuroras ėmėsi lygiai tokios pat taktikos, kurią naudojo E. Kusaitės byloje. Advokatui buvo leista skaityti bylą, bet neleista daryti nei kopijų, nei išrašų. „Tvarka tokia: ateini, paskaitai rusiškai surašytus dokumentus, paskui išeini ir užsirašai, ką prisimeni. Jokios normalios gynybos veiklos organizuoti tokiomis sąlygomis neįmanoma“, – pasakojo K. Kvainauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E. Kusaitės advokatės šios teisės taip ir neišsireikalavo, kol buvo surašytas kaltinamasis aktas. O jos tariamų bendrininkų gynėjas pasiekė, kad šis ir kiti J. Lauciaus statomi barjerai būtų panaikinti.

„Laikas spaudė, tai nutarė geriau skaityti, kaip leidžiama, nei visai nesusipažinti ir bylinėtis. Man geriau, nes laiko turiu“, – aiškino K. Kvainauskas.

Visų čečėnų vadė

Magmadovai kaltinami talkininkavę ginkluotosioms formuotėms. Jiems gresia aštuoneri metai kalėjimo arba lygtinis paleidimas. E. Kusaitei pateikti kaltinimai dėl organizuotos grupės subūrimo teroro aktui įvykdyti. Jai gresia griežčiausia bausmė – įkalinimas iki gyvos galvos.

REKLAMA

Kalbėdami apie grupuotę, prokurorai, tarp jų ir J. Laucius, nurodo Magmadovus. Pastarieji Rusijoje kaltinami padėję neteisėtai ginkluotai formuotei. Yra organizatorius, pagalbininkai, o kur grupuotė ar formuotė, kad ir kaip ją pavadinsi?

„Iš to, ką turiu, Rusijos kaltinimo logika tokia: grupuotė yra Čečėnijos Šatojaus rajone. Jai esą vadovauja Dokka Umarovas“, – pasakojo advokatas K. Kvainauskas.

Vadinasi, 21-erių E. Kusaitė, kurią nuo 2007 metų, kaip oficialiai pripažįstama jos byloje, stebėjo Lietuvos valstybės saugumo departamentas, sukūrė net ne šiaip „formuotę“ ar grupę, bet visą ginkluotą čečėnų pasipriešinimo Rusijai judėjimą, kuriam D. Umarovas ir vadovauja.

REKLAMA

Rusai žiūri į Lietuvą

Tiek Maskvos kalėjime laikomų čečėnų Magmadovų mama Tamara Magmadova, tiek jų advokatas K. Kvainauskas, tiek Suomijoje gyvenanti Rusijos žurnalistė Oksana Čelyševa, tiek byla besidomintis „Novaja Gazeta“ žurnalistas Arkadijus Babčenko tvirtino, kad visas kaltinimas Magmadovams remiasi E. Kusaitės parodymais, kurių ji oficialiai atsisakė.

Pasak K. Kvainausko ir leidinio „Kavkazskij uzel“ žurnalisto Dmitrijaus Florino, sulaikant Magmadovus buvo naudojamas brutalus smurtas. „Pasak A. Magmadovo, jis buvo paguldytas ant sniego ir laikomas keletą valandų, kad prisipažintų. Be to, pažadėta paleisti seserį“, – pasakojo D. Florinas. Tokios sąlygos keliamos ligi šiol.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas panašumas – E. Kusaitei draudžiama susitikti su artimaisiais beveik visą kalinimo (9 mėnesių) laikotarpį. Taip pat elgiasi ir Rusijos saugumiečiai.

Prokurorų ir saugumiečių pastangas lydi tam tikras propagandinis fonas. E. Kusaitės teta Irena Jeleniauskaitė teigė pasipiktinusi skleidžiamu prasimanymu, esą tai ji pamokė dukterėčią skųstis dėl tariamo smurto, kurį prokurorai kategoriškai neigia.

„Eglės laiškas iš kalėjimo apie smurtą siųstas gegužės 27 dieną, birželio 11 dieną buvo spaudos konferencija Seime. Pamačiusi, jog oficialaus skundo ji nerašo, parašiau jai, kad turi tai padaryti. Dabar melagiai aiškina, kad raginau, išsigalvoti“, – piktinosi ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų