REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors kai kurie šalies miestai jau atsisakė taupymo programų ir padidino apšvietimą, gyventojai skundžiasi, kad gatvės vis tiek skendi prieblandoje. Kaip pasakojo Lietuvos radijo korespondentė Kaune Agnė Kairiūnaitė, laikinoji sostinė taupyti pradėjo pernai rudenį.Drastiškesnių priemonių imtasi pavasarį, kuomet beveik 150 gatvių buvo atjungtas kas antras ar kas trečias šviestuvas. Kai kuriose gatvėse šviestuvai degė tik vienoje pusėje, nors ekspertai patvirtino, kad tai tik dar labiau pablogina vairuotojams matomumą.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau šį rudenį nuspręsta taupymo programą baigti. Motyvuodama tuo, kad biudžetą miestui sekasi surinkti geriau, savivaldybė nusprendė mieste įjungti visus šviestuvus. Tačiau, kaip pastebi A. Kairiūnaitė, nors mieste ir dega visi žibintai, matomas gatvėse – vis tiek prastas.

REKLAMA

„Žibintas dega, tačiau gavėję – prieblanda ir matomumas vis tiek prastas. Tai pavojinga ypač dabar, kai temsta piko metu, kada gatvėse būna daugiausia automobilių, kai lyja, kai didžiausi automobilių srautai“, – teigė korespondentė.

Panevėžio problema – nauji rajonai

Pasak Lietuvos radijo korespondentės Panevėžyje Irenos Dervinienės, pernai taupyti pradėjusi ir apšvietimą sumažinusi savivaldybė tokias priemones taiko ir toliau. Dabar Panevėžyje dega kas antras šviestuvas, viena gatvės pusė būna neapšviesta.

REKLAMA
REKLAMA

„Miestiečiai nesijaučia saugūs. Policija skundžiasi, kad tokiu tamsiu paros metu padaugėja nusikaltimų, ypač moterų apiplėšimų, rankinių vagysčių“, – pasakojo I. Dervinienė.

Didžiausia Panevėžio problema, anot jos, yra užmiesčio gatvės, naujai pastatytyti rajonai, kur apšvietimo neskubama įrengti.

Vilniuje dega du šviestuvai iš trijų

Vilniaus vicemero Romo Adomavičiaus teigimu, sostinėje nuo rugsėjo dega du iš trijų šviestuvų.

„Dėl susidariusius sunkios ekonominės situacijos, deja, turėjom metų pabaigoje taupyti. Tada, kai buvo žymiai trumpesnis tamsus paros laikas, degė kas trečias šviestuvas. Dabar, kai tamsus paros laikas pailgėjo ir žmonėms tapo nejauku, mes nutarėme įjungti dar vieną šviestuvą. Norėtųsi, kad miestas šviestų, kad gatvėse būtų viskas matoma, o gyventojai jaustųsi saugiai ir komfortiškai. Deja, ne visai galime tai padaryti“, – kalbėjo vicemeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, miestą pavyktų apšviesti efektyviau ir taupiau, jei būtų modernizuota apšvietimo sistema. Pasak R. Adomavičiaus, šiems darbams jau pradėta ruoštis, šiuo metu atliekama studija.

Vicemero teigimu, modernizavus sistemą, miestui apšviesti užtektų 30 proc. dabar naudojamos elektros energijos.

„10,5 mln. litų kasmet dabar tenka skirti už elektros energiją. Tuomet reikėtų skirti jau su aptarnavimu ir sistemos palaikymu 3,5 mln. litų“, – teigė R. Admomavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų