REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Beribis brakonierių įžūlumas

Nuo rugsėjo 1-osios iki lapkričio 20-osios Lietuvos aplinkosaugininkai ir jiems talkinančios teisėsaugos organizacijos vykdo akciją „Lašiša 2010“.

REKLAMA
REKLAMA

Nors delikatesu laikomų lašišų ar jų ikrų šiais laikais gali nusipirkti kone kieviename stambesniame prekybos centre, vis dar atsiranda mėgėjų į Raudonąją knygą įtrauktomis Baltijos lašišomis ir jų giminaičiais šlakiais pasigardžiuoti už dyką.

REKLAMA

Todėl šių vertingų žuvų neršto metu aplinkosaugos pareigūnai kartu jiems talkinančiais kitų tarnybų atstovais ir savanoriais gamtos bičiuliais nuolat budi prie vandens telkinių, kur vyksta intensyviausia lašišinių žuvų migracija: Baltijos jūros priekrantėje, Kuršių mariose, Nemune ir jo deltos regione. Taip pat atidžiai stebimos lašišų ir šlakių nerštavietės Neries, Žeimenos, Meros, Vilnelės, Šventosios ir Siesarties upėse.

REKLAMA
REKLAMA

Sučiupo pasieniečiai

Vėlų praėjusio ketvirtadienio vakarą Pakrančių apsaugos rinktinės Palangos užkardos pasieniečiai Šventosios upėje užfiksavo guminę valtį, kurioje sėdintys du vyrai traukė tinklą. Į pakrantę atskubėjęs sienos apsaugos patrulių ekipažas sulaikė vieną brakonieriavimu įtariamą vyriškį. Jam, laikinai Šventojoje įsikūrusiam 28 metų vilniečiui, ant rankų spragtelėjo antrankiai, o tamsa pasinaudojęs jo sėbras suspėjo pasislėpti.

Brakonierių valtyje rastas tinklas ir nelegaliai sužvejota lašiša, todėl Palangos užkardos pasieniečiai brakonieriui surašė administracinės teisės pažeidimo protokolą dėl mėgėjiškos žūklės taisyklių pažeidimo. Surinkta bylos medžiaga perduota Palangos aplinkos apsaugos agentūrai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šviežios žuvelės užsigeidusiam vilniečiui gresia ne tik nuo 200 iki 700 litų dydžio bauda už neteisėtą žvejybos būdą, bet ir administracinė atsakomybė už gamtai padarytą žalą. Žala apskaičiuojama kiekvieną sugautą lašišą vertinant 200 litų.

Patraukti baudžiamojon atsakomybėn

Jeigu nelegaliai sugaunamos 4 ar daugiau lašišinės žuvys, tai jau laikoma didele žala gamtai, o kaltininkai užsitraukia baudžiamąją atsakomybę. Šiemet tokio įvertinimo jau susilaukė Nemune brakonieriavę Seredžiaus gyventojai. Dviem valtimis brakonieriavę vyrai įkliuvo, kai tinklais sugavo 5 lašišas. Vienos brakonierių poros valtyje aptiktos 4 lašišos, todėl jų tolesnį likimą jau spręs teismas. Baudžiamajame kodekse už tokius darbelius numatyta bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki 3 metų.

REKLAMA

Vien Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos inspekcijos pareigūnai per šiemetinę akciją sulaikė 5 brakonierių grupes. Šios buvo sugavusios 9 lašišas. Be jau minėtų Seredžiaus gyventojų, dvi brakonierių grupės su tinklais ir sugautomis lašišomis buvo sulaikytos Nemune ties Vilkija, o dar viena – ties Šiline. Šiemet Nemune nelegaliai sugautos lašišos nebuvo itin stambios. Jos svėrė nuo pusės iki dviejų kilogramų.

Kai kelią užkerta užtvankos

Kartais brakonieriai būna stulbinančiai įžūlūs. Štai spalio viduryje aplinkosaugininkai pastatytus tinklus surado kone pačiame Tauragės centre – Jūros upėje ties restoranu „Banga“. Gamtosaugininkai skubiai pasitelkė „Tausaugos“ bendrovės apsaugininkus ir surengė pasalą.

REKLAMA

Sutemus buvo pastebėti trys tiltu einantys vyrai, besinešantys kopėčias ir ilgą kartį... Vienas brakonierius įkliuvo, kai tik ištraukė pirmąjį tinklą. Kiti du bandė slėptis tamsoje, bet juos stebėję aplinkosaugininkai suspėjo net nufotografuoti prie žemės baimingai prigludusius pažeidėjus, tad juos sulaikyti tebuvo tik technikos reikalas.

Tinkluose buvo įsipainiojusi apie 6 kilogramų svorio šlakio patelė, galimai turinti apie 6000 ikrų. Žuvis buvo nesusižeidusi ir ganėtinai gyvybinga, todėl aplinkosaugininkai tuoj pat ją išleido į laisvę. Tai kiek palengvino sulaikytosios brakonierių trijulės atsakomybės naštą, nes konstatuota, kad žalos gamtai nepadaryta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad pirmą kartą už žūklę neteisėtomis priemonėmis sulaikytas tauragiškis gavo 300 litų administracinę baudą, o brakonieriavimo patirties jau turintiems jo bendrams teks solidariai sumokėti po 700 litų. Nubaustieji tradiciškai aiškinosi, esą brakonieriavę todėl, kad neturintys ko valgyti. Šiaip ar taip, vyrams teks paploninti pinigines.

Tauragės brakonieriai savo tinklus prie Jūros upėje esančios užtvankos buvo įmerkę neatsitiktinai. Užtvankoje įrengtas žuvitakis, kuris migruojančioms vertingoms žuvims padeda įveikti šią žmogaus sukurtą kliūtį ir pakilti į nuo seno pamėgtas nerštavietes.

REKLAMA

Nemunu iki Kauno atplaukusioms lašišoms kelią į aukštupį užtveria neįveikiamoji Kauno hidroelektrinės užtvanka. Jau daugelį metų kalbėta, jog ir per ją reikėtų įrengti žuvitakį, kad žuvys galėtų plaukti toliau, netgi imtasi darbų, tačiau pasibaigus prezidento Valdo Adamkaus kadencijai, visi projektavimo ir pasiruošimo statybai darbai sustojo. Tad Kauno mariose migruojančių lašišų kol kas nėra ir, matyt, greitai dar nebus.

Brakonieriai, manydami, kad aplinkosaugininkų dėmesys šiuo metu nukreiptas tik į šių vertingų žuvų nerštavietes ir migracijos kelius, labai apsrinka. Neseniai Kauno mariose buvo sulaikyta tinklais žvejojusių brakonierių grupė, o praėjusį šeštadienį jų „kolegos“ įkliuvo Jiesios tvenkinyje. Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Alvydas Glinskis sako, kad kovoje su brakonieriais pareigūnams vis aktyviau talkina visuomenė – šiaip gamtos bičiuliai ir žvejai mėgėjai.

REKLAMA

Šeši kilometrai tinklų

Per pirmąjį akcijos „Lašiša 2010“ etapą (iki spalio 20 dienos) už mėgėjiškos žūklės taisyklių pažeidimus aplinkosaugininkai surašė 168 protokolus, pažeidėjams paskirta daugiau kaip 9000 litų baudų. Konfiskuota 6 kilometrai vandenyje sumerktų „niekieno“ tinklų, atimta 17 teisėtai įsigytų, tačiau nuskalstamiems tikslams panaudotų tinklų, konfiskuotos 4 valtys. Sulaikyti brakonieriai jau buvo suspėję sugauti kelias dešimtis lašišų ir šlakių.

Neabejojama, kad po lapkričio dvidešimtosios, kai bus susumuoti visi šiemetinės akcijos rezultatai, sulaikytų ir nubaustų prasižengėlių skaičiai bus gerokai didesni.

Šiaip ar taip, anot specialistų, norint bent apytikriai įsivaizduoti, kokią žalą daro neršiančių lašišinių žuvų besigviešiantys nenaudėliai, brakonierių skaičių reikėtų padauginti iš dešimties ar net kelių dešimčių...

Remigijus RAINYS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų