REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kupiškio rajono bibliotekos vėstant orams virsta ledo kambariais. Į nešildomas patalpas užsukę skaitytojai jose neužsibūna, o bibliotekininkės nebežino, kaip gintis nuo veriančio šalčio. Rajono valdžios atstovai nenori girdėti jų nusiskundimų – jei kas nepatinka, pasiūloma ieškotis darbo kitur.

REKLAMA
REKLAMA

Juodpėnų kaimo gyventojai „Vakaro žinioms" pranešė, kad jų biblioteka iki šiol nešildoma, nors lauke jau tuoj bus minusinė temperatūra. Gaila, sakė, žiūrėti į sustirusią bibliotekininkę. O ir patys kenčia: nuėję pavartyti spaudos sužvarbę greitai sukasi namo.

REKLAMA

„Nenusivelku striukės, nenusimaunu pirštinių, ant kaklo –storas šalikas, bet ir tai negelbsti, –atsiduso Kupiškio rajono savivaldybės bibliotekos Juodpėnų filialo darbuotoja Rita Liogienė. – Kai visai sužvarbstu, išeinu į lauką pasišildyti. Viena skaitytoja padovanojo „sibirskus" veltinius –teks jais autis."

Negalėdama pakęsti sąnarių gėlimo, bibliotekininkė už savo pinigus nusipirko elektrinį šildytuvą. Bet irgi menka paguoda. „Patalpos – beveik 100 kv. metrų, kad būtų pakenčiama, reikia bent trijų tokių šildytuvų," – sušnirpštė nosimi ji.

REKLAMA
REKLAMA

Yra dar vienas, valdiškas elektrinis radiatorius. Bet jis – labai senas. Vos šiltas būna. „Maža to, kai įkišu šakutę į lizdą, pradeda kaisti, –guodėsi bibliotekininkė. – Baisu, kad gaisras nekiltų. Knygos –ne juokas."

Technika europinė, sąlygosprieškario

R.Liogienę guodžia tai, kad kol kas lauke nešąla. „Kai minusas stos, neįsivaizduoju, kur reikės dėtis, – neslėpė jaudulio ji. –Visai nusigyvenome:  bibliotekoje – europinis kompiuteris,  o darbo sąlygos – lyg prieš karą.  Ir prie kompiuterio niekas neužsisėdi. Vaikai ir tie greitai išmauna namo.  Šalta. Vos 8 laipsniai."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R.Liogienė taip vargsta ne pirmus metus. „Pinigų kurui, sakė, nėra, – atsiduso ji. – O rajono valdžia – šaiposi. Pasak mero, medkirčiai irgi šaltyje darbuojasi! Bet jie įkaista malkas ruošdami, o ką mums daryti? Knygas lentynose perkrauti? Iš valdžios užuominų supratau: jei nepatinka – ieškokis kito darbo."

Šaltyje sėdi ne tik Juodpėnų –ir kai kurių kitų rajoninės bibliotekos filialų darbuotojos.

Pavėluota komanda

Kupiškio rajono meras Jonas Jarutis nenorėjo sutikti, kad bibliotekininkės dirba šaltyje. „ Šiek tiek šildosi jos", – paprieštaravo rajono galva ir vis dėlto pripažino, kad jo darbo kabinete – daug šilčiau.

REKLAMA

Jis sutiko blogai pasielgęs, kai palygino bibliotekininkių ir medkirčių darbo sąlygas. „Bet ką daryti, kai toks sunkus metas, pinigų kurui nėra, – skėsčiojo rankomis meras. – Renkamės prioritetus, kur anksčiau šildyti pradėti."

Jis sakė jau davęs nurodymą išsiaiškinti, kokios kuro atsargos sukauptos, ir rasti galimybę visas bibliotekas pradėti šildyti. Kodėl taip vėlai? „Supraskite, nėra lengva iš vieno lito padaryti du. Bet artimiausiu metu šį klausimą tikrai išspręsime", – pažadėjo J.Jarutis.

Virginija GRIGALIŪNIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų