REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tai, kad Aplinkos ministerijoje būsto renovavimo programa sėkmingai palaidota, nereiškia, kad iš jos nebeįmanoma uždirbti. Pirmadienį įvairių miestų daugiabučių gyventojai pašto dėžutėse rado raginimus skubiai dalyvauti apklausoje dėl namo atnaujinimo darbų. Siunčiant SMS žinutes. Tiesa, ne dykai – už 7,11 lito.

REKLAMA
REKLAMA

Bauginantis oficialumas

Daugiabučių savininkams išsiuntinėti solidūs (vizualiai panašūs į valstybinės įstaigos raštus) bendrovės Nacionalinio nuomonių centro raginimai dalyvauti apklausoje dėl namo atnaujinimo darbų. Kiekvienam – su unikaliu šeimos ūkio kodu.

REKLAMA

„Prašome Jus nedelsiant pareikšti savo nuomonę dėl daugiabučio namo renovacijos ir modernizavimo, dalyvaujant būsto atnaujinimo programoje“, – rašoma „unikaliais šeimos ūkio kodais“ pažymėtose raginimuose, kurie yra su bendrovės „Facility Services“ antspaudu ir projekto vadovo G.Zakarevičiaus parašu.

Nuomonę, kuri bus registruojama „centrinėje duomenų bazėje“, pareikšti siūloma SMS žinute trumpuoju numeriu, pasirenkant vieną iš įvardytų variantų.

REKLAMA
REKLAMA

Šioje rašto vietoje pažymėta kukli žvaigždutė, nurodanti, jog yra papildomų sąlygų. Labai smulkiu šriftu, pačioje lapo apačioje, parašyta, kad trumposios žinutės kaina – 5 litai ir 88 centai (be PVM).

Nors žadama, kad rezultatai bus skelbiami žiniasklaidos priemonėse ir internete, neaišku, už kieno lėšas. Apklausos organizatoriai neslepia, kad gautos lėšos (atskaičius operatorių ir kitus mokesčius) bus panaudojamos šios apklausos organizavimo ir administravimo išlaidoms padengti.

Tikslas – pasipelnyti

Už valstybinės būsto renovavimo programos vykdymą atsakinga Būsto ir urbanistinės plėtros agentūra (BUPA) neabejoja, kad ši nežinia kam reikalinga, neprivaloma ir jokios įtakos minėtai programai neturinti apklausa organizuota vieninteliu tikslu – pasipelnyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak BUPA viešųjų ryšių specialisto Einaro Burkšo, apie ją sužinota prieš mėnesį. Tada raginimus siuntė Daugiabučių renovacijos valdyba. Nacionaliniu nuomonių centru ji tapo paprašius pakeisti pavadinimą, kuris gali asocijuotis su agentūros veikla. Ji kuruoja Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą.

Įtarusi sukčiavimą ir pinigų viliojimą iš žmonių, BUPA kreipėsi į policiją, tačiau ši jokio nusikaltimo neįžvelgė. Anot teisėsaugininkų, yra parašyta, kiek kainuos dalyvavimas apklausoje.

Tačiau vakar savo tyrimą dėl galimo Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymo pažeidimo pradėjo Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

REKLAMA

Užsidirbti nesitiki

Pirmadienį dėl šios apklausos kilus didžiuliam triukšmui „Facility Services“ projekto vadovas Gediminas Zakarevičius žiniasklaidai sakė, kad jų tikslas – išklausyti gyventojų nuomonę, kuria iki šiol niekas nesidomėjo.

Teigiama, kad bendrovės iniciatyva vykdomos apklausos sąnaudos yra gana didelės, todėl ji ir įkainota. Vis dėlto „Facility Services“ apie uždarbį negalvoja, nes dar neaišku, ar atsipirks visos išlaidos.

Vytautas Grubliauskas, Seimo Informacinės visuomenės plėtros komiteto pirmininkas:

Tai dar viena papildoma proga įsitikinti, kad gavus bet kokį raginimą išreikšti nuomonę ar balsuoti reikia labai įdėmiai viską įvertinti. Aišku, tokia apklausa iš esmės nėra blogai. Tačiau labai įdomu, į kieno kišenę nusėda šitie pinigai – vykdytojo ar užsakovo. Čia jau kvepia švelniu kriminalu. Suprantu, kai taip balsuojama už šokančius, dainuojančius ar besimeldžiančius. Bet kad už savo nuomonės pareiškimą, tai jau netelpa į sveikos logikos rėmus. Tokie dalykai diskredituoja pačios būsto renovacijos idėją ir už ją atsakingą instituciją. Nors teisėsauga formaliai neturi preteksto pradėti tyrimą, turėtų bent informuoti. Žmones reikia visada perspėti. Nuomonės pareiškimą už pinigus galima vertinti kaip švelnų šantažą. Teisėsauga neturėtų likti abejinga, kai akivaizdžiai kalbama apie manipuliavimo požymius.

Darius ČIUŽAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų