REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Saulelė vis žemiau bepakyla virš horizonto, ilgiau žybsi krosnis, skleisdama šilumą namo gyventojams. Tačiau tik tvarkingai kūrenama ir prižiūrima krosnis gerai atiduoda šilumą, yra saugi.

REKLAMA
REKLAMA

Smulkus remontas

Tai darbai, kuriuos gali atlikti kiekvienas namo šeimininkas: skiediniu užtaisyti nedidelius plyšius, įtrūkimus, pakeisti dureles, degimo groteles, sklendes, suskilusias plytas ar koklius.

REKLAMA

Išklibo pakuros durelės

Norint tvirtai užfiksuoti, dureles tenka išimti su visu rėmu. Prireikia šiek tiek išardyti plytų. Jeigu durelių laikymo elementai susidėvėję, juos būtinai reikia pakeisti. Verta pamąstyti: galbūt metas įsigyti naujas dureles su visais tvirtinimo elementais.

Durelių įtvirtinimo vietoje išvalomos ir praplatinamos skiedinio siūlės, jos gausiai suvilgomos vandeniu, tuomet įstatomos durelės taip, kad jų tvirtinimo elementai būtų įsprausti į siūlių vietą. Durelės apmūrijamos plytomis, o siūlės, kaip ir visi įtrūkiai, kruopščiai užpildomi skiediniu.

REKLAMA
REKLAMA

Susidėvėjo degimo grotelės

Jas pakeisti visai paprasta. Pakanka išimti susidėvėjusias dureles, išvalyti pelenus ir įstatyti naujas groteles. Paliekamas nedidelis tarpelis, kuris užpildomas smėliu.

Pagrindas po pakura

Jeigu prie krosnies grindys yra degios, visada būtina patikrinti, ar prie pakuros nesurūdijusi apsauginė skarda. Jei taip, ji pakeičiama, kad netyčia iškritusios žarijos nesukeltų gaisro.

Sudėtingesni darbai

Didesnio pasirengimo darbui ir išmanymo reikia rimtesniam remontui – įgriuvus krosnies dūmų kanalui, pastebėjus kamino ir kitų pavojingų defektų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nustatyti susidariusias įgriuvas galima pagal krosnies kaitimą. Įgriuvos vietoje sienelė vos šyla ar visai šalta. Išgriuvusių kanalų plytas kartais pasiseka išimti per pakurą arba suodžių valymo angas. Jei nepavyksta, gali tekti išardyti sienelės dalį iš lauko pusės. Tuomet pirmiausia atstatomas vidaus dūmų kanalas, paskui iš naujo sumūrijama išardyta sienelė.

Neretai prireikia remonto viršutinei, virš stogo esančiai kamino daliai. Ji labiausiai veikiama atmosferos, šalčio, kritulių, o iš vidaus – išmetamų dūmų karščio. Visi šie veiksniai ardo skiedinio siūles ir plytas. Beirstančias siūles ar jau sukiužusias plytas būtina užtaisyti, pakeisti naujomis. Kaminą iš lauko patartina aptinkuoti cementiniu skiediniu, o dar geriau – ir apskardinti.

REKLAMA

Toliau nuo bėdos

Kad krosnis normaliai kūrentųsi ir gerai akumuliuotų šilumą, protarpiais reikia nuvalyti krosnies vidinius paviršius. Valymo dažnumą lemia kuro kokybė (ypač drėgnumas), kūrenimo intensyvumas, kamino trauka ir kitos aplinkybės. Rekomenduojama krosnį išvalyti vieną du kartus per metus. Valant pašalinami susirinkę pelenai ir suodžiai.

Pradėjus intensyviau kūrenti krosnį, pravartu prisiminti, kaip tai saugiai daryti:

• krosniai įkurti niekada nenaudokite lengvai užsidegančių skysčių (benzino, žibalo ir kt.);

REKLAMA

• nepalikite pravirų pakuros durelių – pro jas gali netikėtai iškristi rusenančios anglys;

• atsikratykite įpročio prie krosnies džiovinti kurą ar lengvai užsidegančias medžiagas;

• surinkdami ir išpildami pelenus įsitikinkite, kad jie nėra labai karšti, nėra neužgesusių anglių.

Autorius Jonas Žalys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų