• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kada geriausia internete pradėti savo verslą? Jokūbas Laukaitis pirmąją savo elektroninę parduotuvę „WisdomShop.lt“ įsteigė būdamas penkiolikos. Per anksti ar jau pavėlavo? Apie tai ir kitką – pokalbyje su jaunuoju interneto verslininku.

REKLAMA
REKLAMA

– Jokūbai, ar galėtum šiek tiek daugiau papasakoti apie save – kokie dalykai mokykloje labiausiai patinka, ką mėgsti veikti laisvalaikiu, ar daug laiko praleidi internete, ką jame dažniausiai veiki?

REKLAMA

– Iš tiesų nemėgstu skirti savo laiko ir energijos tiems dalykams, kurie man neatrodo svarbūs, todėl per daug laiko mokykloje mokomoms disciplinoms neskiriu. Tačiau yra vienas dalykas, kuris man mokykloje tikrai patinka – muzika. Ne todėl, kad esu muzikalus ar moku dainuoti (anaiptol), bet todėl, kad turime nuostabų muzikos mokytoją, kuris mus moko „gyvenimo tiesų“.

Labiausiai mėgstu tris dalykus: skaityti knygas, užsiimti verslu ir bendrauti su žmonėmis (įvairiais – verslininkais, valytojais, padavėjomis ir t.t.). Manau, kad iš kiekvieno žmogaus galima išmokti itin naudingų dalykų. Tarkime, verslininkas gali išmokti nuostabių dalykų iš valytojo, mokslininkas iš neišsilavinusio žmogaus ir t.t.

REKLAMA
REKLAMA

– Penkiolikmečiai turbūt labiau domisi merginomis ar kompiuteriniais žaidimais, nei nuosavo verslo galimybėmis. Kaip kilo mintis apie savo elektroninę parduotuvę?

– Nuo pat mažens buvau veiklus vaikas, domėjausi verslu. Prisimenu, kaip dar būdamas mažas nupiešiau du piešinėlius ir paprašiau tėčio, kad atspausdintų bloknotėlių. Nuėjau į Kaziuko mugę (man buvo kokie šešeri ar  septyneri) ir rėkavau – „Pirkite bloknotėlius!“. Sulaukiau itin daug dėmesio – daugelis žmonių stovėjo prie mano stalelio, bendravo su manimi. Per tą dieną (stovėjau šaltyje apie keturias valandas) užsidirbau daugiau nei 400 litų. Neblogai kaip šešiamečiui! Iš artimųjų pasakojimų žinau, kad būdamas dar mažesnis jau stengdavausi kažką kažkam parduoti, pareklamuoti ir pan.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O dėl elektroninės parduotuvės – man labai patinka knygos ir pamaniau, kad jomis prekiauti puiki vieta yra internetas. Palyginti mažos pradinės investicijos ir mėnesinės išlaidos, taigi ir ėmiausi šito verslo.

– Kaip tokį sumanymą vertino tavo tėvai ir draugai?

– Tėvai mano idėjos pradėti nuosavą verslą nepalaikė. Manė, kad tai yra tiesiog vaiko užgaida, kuri pradings susidūrus su pirmosiomis problemomis, sunkumais. Turiu nemažą žmonių, su kuriais kalbuosi iš tiesų svarbiomis temomis (politika, psichologija, ekonomika, verslas, žmonių santykiai ir t.t.), ratą. Jie palaikė mano idėją, nes suprato, kad turėti savo verslą nėra vaiko užgaida. Tačiau svarbiausia prieš darant ką nors tikrai neįprasta ir visuomenėje ne visai priimtina –  pasitikėti savo jėgomis, pagrįsti, kodėl tą darai ir niekada niekada nepasiduoti.

REKLAMA

– Kokie buvo pirmieji žingsniai pradėjus jį įgyvendinti? Kas užsiėmė tavo internetinės parduotuvės „statybomis“? Kiek laiko jos užtruko, kokios buvo pradinės investicijos? Kas ir kaip tau padėjo?

– Pirmieji žingsniai buvo tyrinėjimas, aiškinimasis. Man ne tik reikėjo plačiau sužinoti apie elektroninių parduotuvių rinką, bet iš esmės apie verslą. Taigi aš ilgai, apie pusę metų, rinkau informaciją apie verslą, elektronines parduotuves iš interneto tinklaraščių, knygų, kalbėdamasis su įvairiais verslininkais. Tada sutikau savo būsimą verslo partnerį Julių (jis yra daugiau nei dukart vyresnis už mane, tačiau mes puikiai sutariame) ir nusprendėme pradėti du verslus – elektroninę parduotuvę ir knygų leidyklą.

REKLAMA

Kadangi daug pinigų neturėjau, savo verslą pradėjau tik su keliais tūkstančiais litų. Neturėjome pinigų, tad parduotuvę pasidarėme labai paprastą (iš šablono), taigi „statybomis“ užsiėmiau aš pats (šiuo metu vykdome naują projektą – kuriame tris profesionalias elektronines parduotuves, kurios savo duris atvers per artimiausią pusmetį. Vien jų kūrimas kainuoja daugiau nei 10 000 Lt!). Pradėjome prekybą – „atvėrėme duris“ – šių metų birželio 23 dieną. Taigi dar neprekiaujame nė pusės metų.

– Ar prie darbų prisidėjai idėjomis, ar ir praktiniais darbais kurdamas dizainą, programuodamas ar panašiai?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Iš tiesų pats nelabai turiu laiko dirbti techninį darbą. Manau, kad pagrindinis dalykas, kuris stumia verslą į priekį – idėjos, jų įgyvendinimas. Turiu nemažai nuostabių specialistų, kurie puikiai atlieka savo darbą (dizaineriai, programuotojai, projektų vadovai ir kt.), todėl aš visą savo laiką ir energiją galiu skirti svarbiausiam uždaviniui – idėjų generavimui.

– Su kokiomis didžiausiomis problemomis susidūrei pradėdamas prekiauti internetu?

– Didžiausia problema buvo parduotuvės išreklamavimas. Kadangi pinigų neturėjau, pasitelkiau fantaziją ir pradėjau ieškoti galimybių, kaip apie save pranešti plačiajai visuomenei. Reklamavomės per socialinius tinklus, darėme akcijas su kitomis įmonėmis. Trumpai tariant, vertėmės per galvą.

REKLAMA

– Internete prekiaujate  knygomis, filmais, muzika ir stalo žaidimais. Kodėl pasirinkote būtent tokias prekes? Kuo stengiatės išsikirti iš daugelio kitų jas siūlančių lietuviškų e. parduotuvių, kaip sekasi su jomis konkuruoti?

– Iš tiesų pagrindinė mūsų parduotuvės prekė yra knygos. Prekiauti jomis pasirinkome todėl, kad tai – labai paklausi prekė. Taip pat ji labai tinka prekiauti internetu, nes lengvai transportuojama, tačiau kartu nėra specifinė, nišinė. Taip pat reikėtų pridurti, jog mes abu tiesiog mylime knygas.

REKLAMA

– Kokios buvo pirmosios šios parduotuvės veiklos savaitės? Po kiek laiko sulaukėte pirmojo pirkėjo?

– Vaikai dažniausiai turi daug lūkesčių. Mums atsidarinėjant ir jau atsidarius, turėjau labai daug vilčių – kad mus iš karto užplūs klientai, nespėsime siuntinėti užsakymų. Tačiau taip nebuvo. Tada iš tiesų supratau, kaip veikia verslas, ką reikia daryti, kad būtum sėkmingas, išmokau daug kitų naudingų gyvenimo pamokų. Pirmąjį klientą gavome jau kitą dieną ir taip truputį, po truputį jų vis daugėjo ir daugėjo. Taigi, pirmosios „WisdomShop.lt veiklos savaitės buvo sunkios, tačiau labai turiningos, pamokančios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Internetinis verslas mane labiausiai žavi tuo, kad čia svarbiausia ne tai, kiek pinigų turi ar kiek esi patyręs verslo pasaulyje, tačiau kokią idėją esi sugalvojęs. Didžiausi internetiniai verslai buvo sukurti žmonių, kurie turėjo nuostabių idėjų, tačiau jokios patirties verslo pasaulyje ir jokių pinigų. („Google“, „Yahoo“, AOL, „Facebook“ ir kt.) Taip pat labai nuostabu, kad internetas suteikia galimybę pranešti kokią nors žinią milijonams žmonių. Norėdamas pardavinėti milijonams žmonių tradiciniu būdu, privalėtum turėti daug parduotuvių įvairiuose miestuose. Internete viskas daug paprasčiau, greičiau. Manau, kad ateityje kur kas daugiau žmonių apsipirkinės internetu.

REKLAMA

– Kokie tavo parduotuvės veiklos ekonominiai rezultatai? Ar jau uždirbote pirmąjį pelną?

–Manau, kad ekonominiai rezultatai yra visai neprasti, atsižvelgus į tai, kiek investavome. Pirmąjį pelną, aišku, uždirbome, tačiau nė cento iš tų pinigų nepasiėmiau sau – viską investuoju toliau, plečiu verslą. Mėnesinė apyvarta nėra labai didelė, tačiau kiekvieną mėnesį sparčiai didėja.

– Ar esate įsteigę „Wisdomshop.lt“ veiklą vykdančią įmonę? Jei taip, kas oficialiai ją atstovauja? Kokios tavo pareigos joje?

REKLAMA

– Taip, esame įsteigę uždarąją akcinę bendrovę. Oficialiai Julius yra direktorius, aš – vadybininkas, nes nepilnametis asmuo negali prisiimti atsakomybės už savo veiksmus, taigi, ir eiti atsakingų pareigų. Tačiau visus sprendimus priimu aš, pasitardamas su Juliumi (jis prižiūri kitą mūsų verslą – knygų leidyklą).

– Ar vykdote „Wisdomshop.lt“ plėtrą? Kokia ji? Su kokiomis svarbiausiomis verslo problemomis susiduriate, kaip stengiatės jas įveikti?

–Taip, šiuo metu didžiausią savo dėmesį skiriu įmonės plėtrai. Esame paruošę didelį projektą. Kursime tris specializuotas elektronines parduotuves. Vien tinklalapių sukūrimas kainuoja daugiau nei 10 000 Lt. Svarbiausia verslo problema, vykdant „sparčią plėtrą“ – pinigų stygius. Jų iš tiesų trūksta dažnai, tačiau, kaip sakoma, kai neturi pinigų, „atsiriša“ fantazija. Šiuo metu ieškau dar vieno investuotojo mūsų įmonei, kad darbai vyktų sklandžiau ir netrukus galėtume pasiūlyti savo klientams daug didesnį asortimentą ir tris specializuotas parduotuves.

REKLAMA
REKLAMA

– Kam skiri uždirbtas lėšas? Kada tikiesi uždirbti savo pirmąjį milijoną ir kaip norėtum jį išleisti?

– Kaip ir sakiau, uždirbtų pinigų neimu sau, taigi asmeniškai nesu uždirbęs nieko. Įmonės uždirba nemažai. Knygų leidykla neseniai uždirbo keliasdešimt tūkstančių litų. Dabar viską investuojame toliau, ir kitas projektas uždirbs kelis kartus didesnį pelną. Elektroninė parduotuvė – stabilesnis verslas. Kuri savo lojalių klientų ratą, ugdai santykius su jais, todėl greitai tiek pinigų neužsidirbsi. Dėl pirmojo milijono – turiu išsikėlęs tikslą uždirbti jį iki aštuoniolikos metų. Tačiau šiuo metu, kai kiekvieną dieną vis daugiau sužinau apie verslą ir gyvenimą, mano tikslai gana greitai keičiasi. Dabar nenoriu greitai uždirbti pinigų, orientuojuosi į pelningą ir stabilų verslą. Tačiau bet kuriuo atveju stengsiuosi uždirbti jį iki aštuoniolikos metų. Nepavykus – atsigriebsiu vėliau!

– Kaip manai, ar Lietuvoje sudarytos palankios sąlygos norintiems pradėti savo verslą internete?

– Manau, kad Lietuvoje užsiimti verslu nėra labai sudėtinga. Aišku, yra daug dalykų, kurie galėtų būti palankesni, tačiau nemėgstu žmonių, kurie visada kartoja, kokia Lietuva prasta šalis, kaip čia blogai gyventi, kiek daug mokesčių reikia mokėti ir kt. Aišku, nesakau, kad Lietuva – nuostabiausia šalis užsiimti verslu, tačiau jeigu turi ryžto ir noro, tikrai gali pradėti savo verslą čia. Tikras verslininkas sugeba prisitaikyti prie aplinkybių ir dar gauti naudos iš jų.

REKLAMA

– Kokią profesiją norėtum pasirinkti baigęs mokyklą? Kaip įsivaizduoji savo gyvenimą po 10 metų?

– Na, profesiją jau kaip ir pasirinkau, nėra ką čia galvoti. Savo gyvenimą įsivaizduoju kaip laimingo žmogaus, kuris užsiima jam patinkančia veikla, kiekvieną dieną susiduria su problemomis, tačiau jas sprendžia ir juda toliau. Daro daug klaidų, tačiau mėgsta jas, nes mokosi iš jų ir tobulėja. Turi nuostabią komandą, kurios kiekvienas narys yra motyvuotas ir žino, ko nori. Na ir, aišku, turi mylinčių ir palaikančių artimų žmonių ratą. Štai toks gyvenimas yra šaunus!

– Dėkoju už pokalbį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų