REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Klaipėdos miesto apylinkės vyriausiasis prokuroras Stanislovas Stulpinas yra priverstas minti teismų slenksčius.

REKLAMA
REKLAMA

Ambicingas pajūrio prokuratūros veteranas paprašė Lietuvos Apeliacinio teismo išteisinti jį tariamo turto iššvaistymo byloje.

REKLAMA

Šis buvęs uostamiesčio prokuroras pastaruoju metu interneto portaluose ir televizijos laidose savo garsiais, aštriais pasisakymais kartkartėmis apžvelgia visuomenėje audringas nuotaikas kurstančią Kauno pedofilijos bylą.

„Aš labai rimtai svarsčiau apie išėjimą iš šio pasaulio. Bet galiausiai – nusprendžiau kovoti iki galo. Aš visą gyvenimą atidaviau prokuratūrai, bet niekada nesu nieko pavogęs ar iššvaistęs“, – emocingai kalbėjo 34 metus prokuratūroje išdirbę S. Stulpinas per šalių ginčus.

REKLAMA
REKLAMA

Savo baigiamojoje kalboje eksprokuroras pabrėžė, kad jo kaltės nepatvirtino nė vienas liudytojas, byla buvo sufabrikuota.

Po smūgio R. Baškytei – netikėtos atakos

„Aš visai neseniai į Valį (Darių Valį, – dabartinį generalinį prokurorą, – red. past.) kreipiausi dėl to, kad būtų iškelta byla Valantinui (Algimantui Valantinui – buvusiam generaliniam prokurorui). Manau, kad jau nuo senų laikų su manimi yra susidorojama.

Anksčiau kelis kartus dėl tokių aplinkybių kreipiausi į teismą, į buvusį šalies prezidentą Valdą Adamkų. O viskas prasidėjo po to, kai Klaipėdos prokurorai pajudino artimą Adamkų šeimos draugę Rūtą Baškytę (Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorę, kuris prieš keletą metų buvo linksniuojama garsiojoje Kuršių nerijos žemgrobių istorijoje, – red. past.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors R. Baškytės atžvilgiu prašiau iškelti bylą, tačiau ji tą pačią dieną buvo numarinta jos net neperskaičius. Sulaukiau ir paties Valantino skambučio, kuris man siūlė nedelsiant atsistatydinti. Manau, kad šiandien jis taip pat turėtų sėdėti teisiamųjų suole“, – pažymėjo S. Stulpinas.

Portalas Balsas.lt primena, kad 2007 metų vasarą buvo skelbta, kad S. Stulpino vadovaujama Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl R. Baškytės veiksmų.

Buvo aiškinamasi, ar R. Baškytė teisingai atliko savo pareigą pasirašydama kai kuriuos dokumentus, susijusius su bendrovės „Sabonio klubas ir partneriai" Kuršių nerijoje statomu Preilos boteliu.

REKLAMA

R. Baškytei buvo pareikšti įtarimai netinkamai atlikus pareigą, pažeidus galiojančius Kuršių nerijos nacionalinio parko planavimo schemos ir kai kuriuos Saugomų teritorijų įstatymo punktus bei kitų įstatymų nuostatus.

Teigta, kad taip direktorė diskreditavo valstybės tarnautojo vardą, sumenkino valstybės prestižą bei padarė didelės žalos valstybei.

Verta prisiminti, jog šių metų balandį Aukščiausiasis Teismas (AT), išnagrinėjęs kasacinę bylą dėl bendrovės „Sabonio klubas ir partneriai“ statinių Kuršių nerijoje, nutarė palikti nepakeistą Apeliacinio teismo sprendimą, įpareigoti nugriauti neteisėtai pastatytus ir statomus botelio bei kitus pastatus.

REKLAMA

Teismo nuomone, neteisėtomis statybomis iš esmės buvo pažeisti Kuršių nerijos nacionalinio parko teritorijos režimo principiniai tikslai ir nuostatos.

Byloje – nežinomų telefonų numeriai

Per pertrauką Vilniaus teismo koridoriuje S. Stulpinas Balsas.lt žurnalistui teigė, kad ši byla yra paremta niekiniais įrodymais.

„Keista, kad buvau nuteistas dėl to, kad vaišinomės su draugais“, – sakė S. Stulpinas.

Panevėžio apygardos teismo 2010 m. sausio 29 d. nuosprendžiu buvęs ilgametis uostamiesčio prokuroras S. Stulpinas buvo pripažintas kaltu dėl turto iššvaistymo 6500 litų dydžio bauda, jam dvejiems metams atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tąsyk Panevėžio teismas priimdamas nuosprendį nustatė, kad S. Stulpinas, neva siekdamas asmeninės naudos, piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi, asmeninių susitikimų ir telefoninių pokalbių metu įkalbinėjo savo bičiulį Aleksėjų Savčenką ir Arsenijų Bič, kurio atžvilgiu byla išskirta, apmokėti automobilio „Hyundai Tucson“ remonto darbus.

Šis automobilis priklausė vienam iš tuometinių S. Stulpino vadovų generalinėje prokuratūroje. Šia transporto priemone vyriškiai buvo susiruošę žvejoti, nusipirkti žuvies šalia Klaipėdos esančiuose Kintuose.

REKLAMA

„Įdomiausia, kad tą dieną, kai netoliese Stanislovo (S. Stulpino) namų purvyne įklimpo šis automobilis, buvau be mobiliojo telefono, tačiau byloje yra prisegtas dokumentas su kito telefono numeriu. Tokio telefono nežinau, bet su manuoju jis sutampa dėl paskutinių dviejų skaičių“, – stebėjosi prieš teismą stojęs A. Savčenka.

S. Stulpinas buvo kaltinamas iššvaistęs A. Savčenkos ir A. Bič žinioje buvusį bendrovių „Baltlanta“ ir „Laivų aptarnavimo agentūra“ turtą.

Brangios vaišės

Taip pat Panevėžio apygardos teismas metų pradžioje nustatė, kad S. Stulpinas, siekdamas asmeninės naudos, t.y. norėdamas išvengti mokėjimo už paties užsakytas ir UAB „Kukudra“ suteiktas svečių maitinimo paslaugas, 2007–ųjų vasario 1– 5 dienomis, neva įkalbinėjo UAB „Klaipėdos hidrotechnika“ valdybos pirmininką Pranciškų Jurgutį iš jo vadovaujamos bendrovės lėšų apmokėti 1397, 02 Lt sąskaitą, t.y. sukurstė P. Jurgutį padaryti nusikalstamą veiklą – iššvaistyti jo žinioje buvusį svetimą bendrovės turtas.

REKLAMA

„Kasmet vasario mėnesį tokie pobūviai rengiami prokuratūros darbuotojams. Ir kas apmokėdavo sąskaitas, mes visai nesukdavome galvos. Žinau, kad vieną kartą tai galima padaryti mano draugas, o kitą kartą ir aš pats. Tad nematau čia jokio kriminalo“, – teisme kalbėjo buvęs prokuroras.

Be to teismas nustatė, kad S. Stulpinas, vėlgi siekdamas asmeninės naudos, norėdamas išvengti mokėjimo už paties užsakytas ir UAB „Kukudra“ 2007–ųjų birželio 7–ąją suteiktas svečių maitinimo paslaugas, įkalbėjo UAB „Konsolė“ generalinį direktorių Kazį Skutulą iš jo vadovaujamos bendrovės lėšų apmokėti 1181, 70 lt. sąskaitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S. Stulpinas ir K. Skutulas yra artimi bičiuliai – kartu vyriškiai ne tik puotauja, bet ir medžioja, žvejoja.

„Paprašė, kad susimokėčiau. Pamenu, buvome įkaušę. Aš tą vakarą grynųjų pinigų nebuvau pasiėmęs. Jis (S. Stulpinas) su savo, o aš su savo svečiais buvome, paskui prisėdome prie vieno stalo.

Manęs tikrai niekas nekurstė švaistyti svetimų bendrovės pinigų. Mokėti iš UAB'o pinigų – netikslinga. Jūs pagalvokite, koks man tikslas po to valstybei mokėti 31 procentą? Aišku, yra reprezentacinės lėšos, tačiau jas įforminant paskui tenka smulkiai nurodyti puotos dalyvių skaičių, pavardes. Todėl tokiu būdu vaišių neapmokame. Išvis manau, kad galėtų kaltinti jei būčiau nesumokėjęs sąskaitos“, – teisme kalbėjo nuteistasis K. Skudulas.

REKLAMA

Prokurorui A. Mažeikai sukėlė juoką

Bene daugiausia teismo salėje buvusių žmonių šypsenų ir abejonių sukėlęs epizodas – Panevėžio teismas nustatė, kad 2007 metų rugpjūtį S. Stulpinas, siekdamas asmeninės turtinės naudos, norėdamas neatlygintinai įgyti mobilaus ryšio telefoną „Nokia 95 N", įkalbėjo UAB „Baltlanta“ direktoriaus pavaduotoją A. Savčenką veikti taip, kad jis iš bendrovės „Omnitel“ pagal galiojančią sutartį įgytų telefoną ir jį perduotų prokurorui neatlygintinai.

Taip buvo įgytas 2399 Lt vertės mobiliojo ryšio telefono aparatas „Nokia 95 N". Netrukus jis buvo atiduotas remontui, tačiau jo nesutaisius, po kurio laiko jis pakeistas kitu tos pačios markės aparatu.

REKLAMA

Eksprokuroro S. Stulpino bičiulis A. Savčenka teisme kalbėjo: „Iš pradžių apklausose man buvo pasakyta: Kalbėk tiesą ir nekvailiok. Per tardymą buvo padaryta viskas, kad būtų surinkti įrodymai“.

„Aš ne kartą teigiau, kad ikiteisminis tyrimas šioje byloje buvo pradėtas ir atliekamas šiurkščiai. Mane ne kartą įtakojo žurnalistai. Jie matė, kad esu nušalintas bei nuteistas neteisėtai, todėl manęs prašė suteikti medžiagos apie šią istoriją kuriamų laidų ciklui. Bet aš jiems atsakiau, kad tiktai po teismų sprendimų bus galima plačiau šnekėti šia tema“, – teisme pareiškė S. Stulpinas.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelis jo teiginių sukėlė valstybinį kaltinimą palaikančio Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro Aido Mažeikos juoką.

Šis Kauno pedofilijos byloje paskelbus itin abejotinas Drąsiaus Kedžio mirties išvadas prieštaringai išgarsėjęs prokuroras Apeliacinio teismo prašė palikti anksčiau Panevėžio teismo paskelbtą sprendimą S. Stulpiną laikyti nuteistuoju ir nušalintu nuo tarnybos valstybės sektoriuje.

Apeliacininis teismas dėl buvusio Klaipėdos prokuroro S. Stulpino ir jo bičiulių A. Savčenkos, K. Skudulo veiksmų sprendimą skelbs gruodžio 13 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų