REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Užsienio reikalų komitetas reiškia susirūpinimą dėl politinių procesų Baltarusijoje artėjant prezidento rinkimams. Nerimą sukėlė Baltarusijos teisingumo ministerijos sprendimas – jau trečią kartą per pastaruosius dvejus metus – atsisakyti registruoti opozicinę Baltarusijos krikščionių demokratų partiją, nepaisant aukščiausiu politiniu lygiu duotų Baltarusijos valdžios patikinimų, kad tai bus padaryta.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai verčia abejoti demokratiniais Baltarusijos dabartinės politinės vadovybės ketinimais“, – rašoma komiteto pareiškime.

REKLAMA

Komitetas, pažymėdamas, kad skaidrūs ir demokratiniai rinkimai yra esminis laisvos ir demokratinės valstybės elementas, ir dar kartą patvirtindamas Lietuvos atvirumą dialogui su Baltarusija atsižvelgiant į šios šalies politinės vadovybės daromus realius žingsnius demokratizacijos link, ragina Baltarusijos valdžios institucijas užtikrinti būsimųjų Prezidento rinkimų proceso skaidrumą.

Pirmiausia, pažymima pareiškime, sudaryti sąlygas politinei pilietinės visuomenės saviraiškai užtikrinant susirinkimų laisvę ir laisvę burtis į asociacijas ir nedaryti dirbtinių kliūčių nevyriausybinių organizacijų ir opozicinių politinių partijų, įskaitant ir Baltarusijos krikščionių demokratų partiją, registracijai. Taip pat raginama sudaryti sąlygas laisvai atlikti nepriklausomus visuomenės nuomonės tyrimus ir skelbti jų rezultatus, sudaryti sąlygas demokratinės opozicijos atstovams dalyvauti visų lygių rinkimų komisijose.

Prezidento rinkimų metu ir po jų raginama užtikrinti balsų skaičiavimo skaidrumą ir atskaitomybę sudarant sąlygas nepriklausomiems užsienio bei demokratinės opozicijos atstovams tiesiogiai stebėti balsų skaičiavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų