• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas įspėjo NATO aljansą, kad pergalė Afganistane - neįmanoma, informuoja BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Anot M. Gorbačiovo, JAV neturi kito pasirinkimo tik išvesti savo pajėgas iš Afganistano, jei nori išvengti Vietnamo scenarijaus.

REKLAMA

Būdamas Sovietų Sąjungos vadovu po 10 metrų trukusio karo daugiau nei prieš 20 metų jis išvedė savo karius iš Afganistano.

M. Gorbačiovas gyrė JAV prezidentą Baracką Obamą dėl jo sprendimo kitais metais pradėti išvesti karius iš Afganistano.

„Afganistane pergalė yra neįmanoma. B. Obama teisus dėl karių išvedimo. Tai būtina, nors ir kaip tai bus sunku“, – per interviu BBC korespondentui Stevui Rosenbergui sakė M. Gorbačiovas. Jis pridūrė, kad, prieš Sovietų Sąjungai išvedant karius iš Afganistano, ji susitarė su Iranu, Indija, Pakistanu ir Amerika.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikėjomės, kad Amerika tvirtai laikysis susitarimo, pagal kurį Afganistanas turėtų išlikti neutrali, demokratinė valstybė, turinti gerus santykius tiek su JAV, tiek su tuomete Sovietų Sąjunga. Amerikiečiai kartojo, kad remia susitarimo sąlygas, tačiau tuo pačiu metu mokė maištininkus - tuos pačius, kurie šiandien terorizuoja Afganistaną ir gręžiasi į Pakistaną“, – sakė M. Gorbačiovas.

„Tačiau ar yra alternatyvų? Dar vienas Vietnamas? Nepavyks“, – sakė buvęs Sovietų Sąjungos lyderis M. Gorbačiovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Geriausia, ko gali tikėtis NATO – padėti Afganistanui atsistoti ant kojų ir padėti šaliai atsigauti po karo.

M. Gorbačiovas taip pat išreiškė nerimą dėl politinės situacijos Rusijoje.

„Esu labai sunerimęs, Rusija dar net nepasiekė pusiaukelės kelyje į demokratiją ir laisvę. Mūšis tęsiasi. Mūsų visuomenėje vis dar daug žmonių, kurie bijo demokratijos ir pirmenybę teikia autoritariniam režimui“, – kalbėjo buvęs Sovietų Sąjungos lyderis. M. Gorbačiovo teigimu, valdančioji partija, kuriai vadovauja šalies ministras pirmininkas Vladimiras Putinas, „daro viską, kad toltų nuo demokratijos ir pasiliktų valdžioje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų