REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siekdamas paneigti internete skleidžiamą klaidinančią informaciją apie skiepų nuo gripo žalą, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) ragina medikus remtis tik moksliniais faktais ir neklaidinti bei nebauginti gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA

„Skiepus gaubia daug mitų. Lietuvoje, kaip ir kitose šalyse, daugiausia problemų kyla dėl neigiamo visuomenės požiūrio į skiepijimąsi nuo gripo. Todėl prašome gydytojų ir žiniasklaidos, kad jie visuomenei teiktų tik mokslu pagrįstą informaciją apie gripą ir skiepus nuo gripo“, – sakė dr. doc. Saulius Čaplinskas, ULAC direktorius.

REKLAMA

Gydytoja Daiva Razmuvienė tvirtino, kad pastaruoju metu madinga kalbėti apie judėjimą prieš vakcinaciją, kuris skelbia: „Pasiskiepijęs nuo gripo tikrai susirgsiu“, „Skiepai griauna mano imunitetą“, tačiau jau seniai įrodyta, kad vakcinos apsaugo nuo ligų.

Skiepijimas gripo vakcina – svarbiausia specifinė sergamumo ir mirtingumo nuo gripo prevencijos priemonė. Tačiau kasmet nuo gripo Lietuvoje pasiskiepija vos apie 6 proc. žmonių. Tai vienas mažiausių rodiklių Europos Sąjungoje“, – sakė gydytoja D.Razmuvienė.  Tuo tarpu Norvegijoje pasiskiepija per 50 proc., Vokietijoje – per 60 proc., Didžiojoje Britanijoje – apie 75 proc., Nyderlanduose – apie 80 proc. gyventojų. Pasaulio sveikatos organizacija itin rekomenduoja, kad būtų paskiepijama iki 75 proc. vyresnių nei 65 metų žmonių. Lietuvoje šiemet rizikos grupėms priskiriami asmenys jau ketvirtą sezoną skiepijami nemokamai.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš pirmo žvilgsnio gripo virusas gali pasirodyti nekaltas dalykas, tačiau jo sukeltos komplikacijos gali būti itin sunkios: plaučių uždegimas, širdies pakenkimas“, – pabrėžė Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Šeimos medicinos centro direktorius V.Kasiulevičius.

Dažnai klausimų apie pašalinį skiepų poveikį sulaukiantis gydytojas paaiškino, kad pasiskiepijęs nuo gripo žmogus gali susirgti tik tuomet, jei skiepijimo metu jis jau buvo pasigavęs virusą ir išgyveno inkubacinį ligos periodą. „Žmonės pamiršta, kad skiepytis gerokai pigiau nei vėliau gydytis ligą“, – sakė V. Kasiulevičius.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos duomenimis, iš Lietuvos gydytojų gauta tik keletas pranešimų apie nepageidaujamą vakcinų nuo gripo poveikį, o apie rimtus sveikatos sutrikdymus – nė vieno. Pastebėta, kad kai kurių vaistų šalutinis poveikis yra kur kas didesnis nei skiepų nuo gripo, tačiau apie tai dažnai pamirštama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų