REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiojoje Britanijoje valstybės tarnyba yra pelninga - kol netampi Vyriausybės vadovu. 9000 valstybės tarnautojų uždirba daugiau už premjerą Deividą Kameroną (David Cameron). Vokietijoje yra kitaip.

REKLAMA
REKLAMA

D.Kameronas yra kilęs iš pasiturinčios aristokratų šeimos. Jei jis būtų padaręs karjerą ekonomikoje, tikriausiai dabar gautų įspūdingą atlyginimą, o įpykę britai tikriausiai būtų prieš jį protestavę. Bet dabar ministrui pirmininkui dėl to nerimauti nereikia. Nors jis savo šaliai skyrė radikalų taupymo kursą, jo metų atlyginimas siekia tik 142 500 svarų, tai yra apie 170 000 eurų. Ne tik aukščiausio lygio vadybininkai, bet ir savivaldybių politikai ir policininkai Didžiojoje Britanijoje uždirba gerokai daugiau už Vyriausybės vadovą. Šie duomenys, kuriuos paskelbė BBC, amžinai rūškanoje Didžiojoje Britanijoje sukėlė didelį sujudimą.

REKLAMA

9187 valstybės tarnautojai valstybės biudžetui atsieina daugiau už D.Kameroną:

* Pavyzdžiui, seras Polas Stivensonas (Paul Stephneson) per metus gauna 280 489 svarus ir yra geriausiai apmokamas Didžiosios Britanijos policininkas.

* Ugdymo sektoriuje 17 tarnautojų gauna daugiau pinigų už Kameroną. Tarp jų Markas Elmsas, Liuišemo pagrindinės mokyklos direktorius. Jo metų atlyginimas - 231 400 svarų.

Kalbant apie mokytojus ir policininkus, dar būtų galima argumentuoti, kad jų atsakomybė yra itin didelė. Sunkiau tai padaryti kalbant apie savivaldybių politikus. Tačiau 362 miestų tarybų nariai uždirba lygiai tiek pat ar net daugiau nei jų bosas. Ypač “pasižymi" Džeraldas Džounsas (Gerald Jones), Vondsvorto, Londono pietinės dalies rajono tarybos pirmininkas, nors yra atsakingas vos už 300 000 gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA

Statistikos duomenimis, britai valstybės tarnautojai per savaitę gauna 74 svarais daugiau už panašaus lygio tarnautojus privačiame sektoriuje, nors šalį slegia didžiulė skolų našta ir jos padėtis yra ne ką geresnė už bankrutuojančią Graikiją. “Išpūsti atlyginimų nereikėtų", - paskubėjo pareikšti Vyriausybės kanceliarijos vadovas Frensis Modas (Francis Maude), kuris Vyriausybėje užima postą, prilygstantį Vokietijos kanclerio tarnybos vadovui. Žmonės į darbą turėtų eiti iš pareigos visuomenei.

Daugiau uždirbti už kanclerę? Vokietijos valstybės tarnautojams tai yra neįmanoma. Atlyginimus nustato įstatymas. Pagal jį kanclerė gauna dviem trečdaliais daugiau už aukščiausios atlyginimų kategorijos B11 vadovaujančiuosius darbuotojus. Ministrai gauna trečdaliu daugiau. Tačiau iš tiesų politikai dažnai uždirba mažiau, nei jiems priklauso pagal įstatymą, nes savo noru atsisako atlyginimo didinimo. Būtent per krizę daugelis stengiasi būti kuklūs, bet tokio kuklaus politiko, kuris atsisakytų aukšto rango valstybės tarnautojo pagrindinio atlyginimo, dar neatsirado. Angela Merkel šiuo metu gauna lygiai 14 893,25 euro per mėnesį ir vietos priedą bei kartą per metus jai kompensuojamos reprezentacinės išlaidos. Kadangi ji yra deputatė, papildomai per mėnesį gauna 6811 eurų. Daugiau uždirba tik federalinis prezidentas: lyginant vien atlyginimus, skirtumas yra 10 000 eurų per metus. Kristianui Vulfui (Christian Wulff) per metus mokama 199 000 eurų, ir taip iki gyvenimo pabaigos. Be to, būdamas valstybės vadovu, jis gali nemokamai gyventi viloje, personalui išlaikyti papildomai skiriama 78 000 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visai gali būti, kad kai kurie profesoriai uždirba dar daugiau, tačiau tikslių skaičių nėra. Aišku tiek, kad, palyginti su ekonomikos sektoriumi, politikų atlyginimai yra nedideli. Pavyzdžiui, “Deutsche Bank" vadovas Jozefas Akermanas (Joseph Ackermann) uždirba apie 9,6 mln. milijonų eurų per metus. “Bundesbank" vadovas Akselis Vėberis (Axel Weber), griežtai vertinant - taip pat valstybės tarnautojas, Šveicarijos žurnalo “Bilanz" duomenimis, 2009 m. už darbą gavo 399 087 eurus. Ir Ulrichas Vilhelmas (Ulrich Wilhelm), dar neseniai dirbęs kanclerės atstovu spaudai, greitai gaus daugiau už savo buvusią šefę: 2009 m. valstybinis Bavarijos radijas savo direktorių pamalonino 310 000 eurų pagrindiniu atlyginimu. Ir daugelyje federalinių žemių įstaigų įstatymu dėl atlyginimų nesivadovaujama, taigi pasitaiko, kad miesto transporto bendrovės vadovas gauna daugiau už kanclerę. Politikams, kurie svajoja apie tokias pajamas, lieka tik keliauti į Briuselį. Ten pajamas nustato Europos Taryba. ES komisarai per mėnesį uždirba 19 909, 89 euro ir jiems dar mokami priedai.

Milda KUNSKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų