REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lapkričio pirmąją baigiasi vakcinos nuo pandeminio gripo galiojimo terminas. Lietuva nuo šio gripo atmainos už milijoną litų įsigijo 27 tūkstančius dozių vakcinos, iš kurių buvo panaudota vos 5 tūkstančiai. Šia vakcina medikai agitavo nemokamai skiepytis ir nuo sezoninio gripo, tačiau besiskiepijantys mieliau renkasi sezoninio gripo vakciną, kuri yra mokama. Nepanaudotas vakcinas teks sunaikinti.

REKLAMA
REKLAMA

Pandeminio gripo vakcina lūkesčių nepateisino

Praėjusių metų vasarą prasidėjus gripo pandemijai Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė, kad vienintelis būdas išvengti pragaištingo gripo – skiepai. Buvo prognozuojama, kad nuo pandeminio gripo gali mirti daugiau nei 7 milijonai žmonių, Lietuvoje – apie 20 tūkstančių.

REKLAMA

Užsisakyti vakciną šalys buvo įpareigotos iš anksto. Vakcina nupirkta, tačiau žmonės skiepijosi ne taip noriai, kaip tikėtasi. Toks nepasitikėjimas vakcina nuo pandeminio gripo greičiausiai susijęs su įvairių specialistų sluoksniuose vykusiomis diskusijomis apie galimą vakcinos pašalinį poveikį. Vis garsiau buvo keliamas klausimas, ar spaudimas šalims įsigyti vakcinos nebuvo naudingiausias tik farmacininkams. Nes nepasitvirtino nei planuoti mirčių mastai, nei užsikrėtusiųjų skaičius.

REKLAMA
REKLAMA

Liko vakcinos už maždaug 800 tūkstančių litų

Lietuva iš pradžių atsisakė sumokėti milijoninį užstatą už vakciną, todėl jos negavo. Sveikatos ministerija susizgribo tik tada, kai prasidėjo gripo komplikacijos. Galiausiai nuspręsta iš Olandijos perpirkti 27 tūkstančius vakcinos dozių, kurios Lietuvą pasiekė tuomet, kai šalyje gripo epidemija buvo atšaukta, ir Lietuvos žmonėms vakcinos paprasčiausiai buvo nebereikalingos.

„Paprastai gripo epidemija, pandemija trunka apie 5 savaites. O mes vakciną gavome antroje gruodžio pusėje. Tačiau pats pandeminio gripo pikas, kai visi sirgo, kontaktavo su nauju virusu, buvo spalio, lapkričio mėnesiais. Todėl man buvo labai gaila, kad reikiamu metu pas mus nebuvo tos vakcinos, nes žmonės išties jos reikalavo“, - sakė Šiaulių ligoninės imunologė Vanda Burneikienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvo tikimasi, kad žmonės skiepysis, ruošdamiesi antrajai pandemijos bangai, kuri turėjo būti sunkesnė ir nuožmesnė. Tačiau žmonių šie gąsdinimai nepaveikė ir skiepytis jie nėjo. Taigi sandėliuose iki šiol guli vakcinos už maždaug 800 tūkstančių litų.

Tik pusšimtis šiauliečių pasiskiepijo

Pasaulyje nuo pandeminio gripo buvo paskiepyta 350 milijonų žmonių. Šiaulių visuomenės sveikatos centro užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos E. Samulytės  duomenimis, Šiaulių miestui buvo skirta 2330 dozių nuo pandeminio gripo. O nepanaudotų liko 1760 dozių, kurias teks artimiausiu laiku utilizuoti. Vadinasi, tik 570 šiauliečių pasiskiepijo nuo pandeminio gripo.

REKLAMA

Šiaulių centro poliklinikai  buvo skirta 180 dozių vakcinos nuo pandeminio gripo, kurios daugmaž buvo „išskiepytos“. „Likusiomis pandeminio gripo vakcinomis mes nebeskiepijame, nes rugsėjo mėnesį gavome vakcinų nuo sezoninio gripo“, – sakė imunologė Vanda Burneikienė. „Be to, pandemijos šiais metais nenusimato“, – pridūrė imunologė.

Nuo sezoninio gripo skiepijasi daug aktyviau

Nors likusiomis nuo pandeminio gripo vakcinomis galima skiepytis nemokai, žmonės mieliau renkasi mokamus sezoninio gripo skiepus. Šiaulių centro poliklinikoje per rugsėjo ir spalio mėnesius jau pasiskiepijo apie 300 šiauliečių, Rėkyvoje – apie 100, Dainų pirminės sveikatos priežiūros centre – apie 120 šiauliečių. „Šiauliuose eina žmonės skiepytis gana noriai“, – pridūrė  Vanda Burneikienė.

REKLAMA

Žmonės nuo sezoninio gripo turėtų pasiskiepyti iki Naujųjų metų. Nuo sezoninio gripo galima skiepyti ir kūdikius nuo 6 mėnesių. „Kuo daugiau žmonių pasiskiepija, tuo didesnis bus visos Lietuvos imunitetas bet kokiai gripo atmainai“, – sakė imunologė.

„Šunis reikia lakinti prieš medžioklę, o ne tada, kada reikia medžioti“, – patarle apibendrino visą pandeminio gripo vakcinų istoriją imunologė Vanda Burneikienė.

Įgyjamas 85 procentų imunitetas

Skiepų kainos – bene aktualiausias klausimas. Vanda Burneikienė sako, kad vakcina  nemokama tik rizikos grupei priklausantiems žmonėms, t. y. žmonėms, vyresniems nei 65-erių metų, nėščioms moterims ir ligoniams, sergantiems lėtinėmis ligomis. Anot imunologės, mokamų skiepų nuo sezoninio gripo kaina yra 25,5 lito. Tačiau priklausomai nuo tiekėjų ji gali svyruoti. Ir pridūrė, kad  sezoninio gripo vakcina yra labai veiksminga, nes turi du antigenus – išorinį ir vidinį. „Vakcina nuo sezoninio gripo yra inaktyvuota – negyva, suskaldyta ir turi labai mažai baltymo. Todėl vakcina beveik nesukelia šalutinių reakcijų ir žmonės be baimės gali ja skiepytis“, – sakė Vanda Burneikienė.

Vaida SKIRMANTIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų