REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš beveik dvejus metus siūlytą moratoriumo valstybės turto švaistymui idėją antrą kartą bando palaikyti Seimo nariai Kęstutis Daukšys ir Valdemaras Valkiūnas. Pernai šie parlamentarai jau buvo užregistravę pasiūlymą dėl dalies viešųjų pirkimų procedūrų stabdymo. K.Daukšio ir V.Valkiūno iniciatyvą tuomet palaidojo ne tik Seimo dauguma, bet ir opozicija.

REKLAMA
REKLAMA

Visos partijos vienodos

„Aš suprantu, kodėl mūsų pasiūlymas buvo atmestas – parlamentinės partijos turi savo merus rajonuose, kur vyksta ir nemažai viešųjų pirkimų, o tai kartais leidžia neblogai „užsidirbti“, – vakar „Respublikai“ sakė turtingiausias Seimo narys V.Valkiūnas.

REKLAMA

Šį kartą parlamentarai siūlo, kad Vyriausybė dar iki kitų metų biudžeto patvirtinimo priimtų reikiamus teisės aktus, kuriais bent iki 2012 metų būtų stabdomos visos valstybės institucijų, savivaldybių bei jų įmonių viešųjų pirkimų procedūros įsigyjant automobilius, autobusus, troleibusus, specialųjį transportą, kompiuterinę techniką, programinę įrangą ir baldus. Taip pat siūloma iki minimumo sumažinti ne pirmos būtinybės prekių ir paslaugų pirkimus, racionaliai išnaudoti jau turimą turtą.

REKLAMA
REKLAMA

„Kol yra krizė, negalime mokėti pensijų pensininkams, gal apsieikime ir be naujų stalų, kėdžių, kompiuterių, mašinų, – „Respublikai“ sakė K.Daukšys. – Nemanau, kad metais ar dviem senesni baldai, kompiuteriai gali sustabdyti ministerijų veiklą. Ar valdininkas bus mažiau darbingas, jeigu jam atiteks kėdė iš likviduoto skyriaus? Sunkmečiu ir valstybės tarnyba turi veikti bendro solidarumo principu“.

K.Daukšys įsitikinęs, kad patvirtinus tokią taupymo tvarką kiekviena ministerija ir jai pavaldžios įstaigos galėtų sutaupyti apie 0,5–1 mln. litų, o visos – apie 14–15 mln. litų per metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V.Valkiūno nuomone, apribojus viešuosius pirkimus valstybės tarnybai, taupymo efektas siektų net apie 200 mln. litų.

Seimo narys teigė nesuprantantis, kodėl šiandien valdininkai viską perka taip, lyg valstybės biudžetas būtų perteklinis. Ir pateikė pavyzdį, kad atkūrus valstybės nepriklausomybę valdžios žmonės dirbo naudodamiesi senais baldais, važinėjo sovietiniais automobiliais, bet jų veikla nenukentėjo, o valstybė ilgai galėjo gyventi be užsienio skolų.

Keistas ministrės elgesys

„Aš esu žmogus iš privataus verslo, todėl niekaip nesuprantu, kodėl valdininkai šiandien visiškai nesiorientuoja situacijoje, nesuvokia, kokioje valstybėje gyvename. Skolos išaugo iki 34 mlrd., jos toliau auga, o jau reikia atiduoti ne tik procentus, bet ir skolos dalį, – sakė V.Valkiūnas. – Jeigu finansų ministrė Ingrida Šimonytė būtų privačios įmonės savininkė, o jos verslas patirtų tokį sunkmetį, ką dabar išgyvena Lietuva, ji vaikščiotų pažaliavusi. Bet aš kasdien matau, kaip ministrė su gražia šukuosena tik laksto ir su šypsena džiūgauja: „Uch, ach“. Kaip jai viskas atrodo gražu!

REKLAMA

Šiandien valdininkai taip išpampo, kad jiems nebeįkiši kito valdininko naudoto kompiuterio. Matai, ponui bus ne lygis su tokiu dirbti. Valdininkai nori tik naujų daiktų ir senų, t.y. nepelnytai didelių atlyginimų.

Jeigu mūsų valdžios žmonės dieną naktį rūpintųsi Lietuvos reikalais, tai išduotų jų nemiegotos akys. Bet kur tau, jie tik laksto po balius ir priėmimus užsieniuose, o sako, kad važiuoja patirties pasisemti. Ieškotų patirties, tai bent jau matytume nors kokius rezultatus“.

V.Valkiūnas įsitikinęs, kad Lietuva jau pasiekė tokią krizę, jog atėjo laikas įstatymu įtvirtinti, kad bet kokį stambų pirkinį, pavyzdžiui, automobilį, valstybės įstaiga galėtų įsigyti tik gavusi premjero parašą, prieš tai atlikus auditą, ar tokios prekės tikrai reikia.

REKLAMA

Privalu ruoštis smūgiui

Seimo narys V.Valkiūnas raštu kreipėsi ir į ministrę I.Šimonytę ir paklausė, ar egzistuoja 2011 metams numatytų pirkimų valstybės tarnybos reikmėms sąrašas. Parlamentaro nuomone, to nežinant visuomenei, į valdiškus namus jau įsisukusi valstybės lėšų švaistymo anarchija taps nebeįveikiama.

„Mūsų valdžia nesuvokia, kad yra reali antrojo ekonomikos nuosmukio rizika. Jeigu recesija pasikartos Lietuvai tam nepasirengus, valstybės lauks ne krizė, o galutinis krachas, – neslėpė V.Valkiūnas. – Šiandien turime minusinį biudžetą, o jau rytoj privalome pasiekti, kad jis būtų bent nulinis, nes antros recesijos atveju vienintelis išsigelbėjimas būtų tik teigiamas biudžetas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parlamentaras K.Daukšys mano, kad siūlomos laikinos taupymo priemonės turi tapti ilgalaikės programos dalimis. Politikas tvirtina, kad visi viešieji pirkimai nebeturi būti terpe masiniam valstybės lėšų švaistymui.

„Man nesuprantama, kodėl kiekviena ligoninė atskirai perka rentgeno aparatus, kodėl valstybės įstaigos atskirai įsigyja automobilius, nors yra žinoma, kad perkant daugiau yra taikomos nuolaidos, – sakė K.Daukšys. – Kodėl vykstant daugiabučių namų renovacijai standartiniams sovietiniams namams rengiami atskiri projektai, nors tie daugiabučiai yra vienodi, pastatyti pagal vienuolika konkrečių projektų?“

Julius GIRDVAINIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų