REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Medžių lapams palaipsniui nusidažant šiltomis – geltona, raudona ar oranžine spalvomis, oras, deja, atvirkščiai, vis žvarbsta ir verčia pagalvoti apie praktiškesnius, šiltesnius rūbus. Jokiu būdu nesakome, kad turėtume apsiniaukti kaip dangus virš mūsų bei įsijungti į pilką masę. Atvirkščiai! Gardus naminis obuolių pyragas, mėtų arbata ir pats jaukiausias megztukas, nesvarbu, ištrauktas iš spintos gilumos ar ką tik atkeliavęs iš naujausios parduotuvės kolekcijos lentynos – pats geriausias derinys šaltojo sezono metu. Seniai nėra būtina vilkėti kūną aptempiančių palaidinių norint atrodyti gražiai ir stilingai, juolab, kad megztinis yra pripažinta garderobo detalė nuo seniausių laikų.

REKLAMA
REKLAMA

Yra sakoma, kad mezgimą išrado pirmieji žvejai, gaminantys tinklus, o tai turėtų siekti netgi Akmens amžių. Mezginiai savo gyvenimą pradėjo apavo pavidalu ir tik gerokai vėliau, tikriausiai, V amžiuje, kai europiečius megzti išmokė arabai, išsirutuliojo šiandien mums puikiai žinomo megztinio koncepcija. Europoje megztinio prototipu tapo grandininiai šarvai, dėl savo nepraktiškumo taikos metu užleidę vietą vilnos nertiniams. Pradedant Šiaurės Europos ir Baltijos valstybėmis megztiniai pamašu išpopuliarėjo visoje Europoje – XIV-XV amžiais šis šiltas rūbas klestėjo visose jūrinėse valstybėse, nes dėl pagrindinio pliuso – šilumos, buvo vertinamas jūreivių. XVI amžiuje megztiniai tapo populiarūs ir tarp karališkųjų asmenų. Galiausiai, XIX amžiuje sukūrus drabužiams formą galinčias suteikti stakles, tokia šilta apranga tapo kasdienybe ir prastuomenei. Aukštuomenės susidomėjimas, be abejo, nuslūgo ir megztiniai kurį laiką egzistavo tik darbininkų gyvenime...

REKLAMA

XX amžiuje nuslūgęs mezginių populiarumas vėl sugrįžo, nes buvo suvoktas jų praktiškumas ne tik karo metu apkasuose, bet ir, pavyzdžiui, mokslinių ekspedicijų metu. Palaipsniui pradėjo vystytis mezgimo pramonė ir, kas svarbiausia mums, moterims, 1916 metais legendinė dizainerė Coco Chanel pristatė pirmąją moteriškų megztinių kolekciją. Dėl neįprastumo tai nebuvo visiškai priimtina visuomenei, tačiau traktuojama kaip „išlaisvintos moters simbolis“. XX-ojo amžiaus šeštasis dešimtmetis laikomas mezgimo revoliucija – pradėta megzti viską, ką pagaminus tokia technika, buvo galima nešioti.

REKLAMA
REKLAMA

Nors lietuvių kalboje turime tik vieną pavadinimą „megztinis“ („nertinis“), apibūdinantį visų tipų šiltus viršutinės dalies rūbelius, anglų kalboje tokių apibūdinimų yra kur kas daugiau: „jumper“, „cardigan“, „sweater“, „pullover“, „jersey“...Tikriausiai, būtų galima rasti ir daugiau pavadinimų apibūdinančių šį rūbą, tačiau šie yra pagrindiniai ir dažniausiai vartojami. Nors, galiausiai, šaltomis dienomis ne taip jau ir norisi sau kvaršinti galvą įvairiausiomis smulkmenomis. Labiausiai rūpi tai, kaip išsirinkti geriausią, jaukiausią ir šilčiausią megztuką bei kitas megztas detales, padėsiančias apsisaugoti nuo šerkšno. Turėtų pagelbėti žvilgsnis į dizainerių pasiūlymus šiam sezonui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D&G mezginių sprendimai vieni jaukiausių ir įsimintiniausių...vien dėl savo paprastumo. Raudona, juoda, pilka ir balta – dominuojančios spalvos, o smagūs ornamentai, taškeliai ar briedžių piešiniai puošia tiek megztukus, tiek originalių batų aulus. Primena atostogas Alpėse ar, tiesiog, jaukų savaitgalį kaime. Ko jau ko, bet raštų šią žiemą nereikėtų baimintis.

Amerikietis Alexander Wang nesiūlo ryškių spalvų, tačiau pateikia itin įdomių kirpimo bei raštų variantų. Kaip visada, šis dizaineris atranda originalius sprendimus toms, kurios nori atrodyti kitaip nei didžioji dauguma. Kraštutinumai: didelė iškirptė arba visiškai nuo žiemos šalčių apsaugotas kaklas. Kiek keistai, bet praktiškai atrodo ir per ilgos megztinių rankovės – jei netyčia pamiršumėte pirštinaites...O kodėl gi ne?

REKLAMA

Prada siūlo dideles pynutes ir apvalias apykakles. Rudeniškos spalvos, suveržtos elegantišku dirželiu, grubiems mezginiams suteikia elegancijos. Ansamblį nuostabiai papildo įmantriai megztos kojinės, lygaus rašto arba taip pat išmegztos pynutėmis. Stori siūlai ir šiluma šį sezoną karaliauja! O kas sakė, kad megzti drabužiai negali atrodyti prabangiai ir elegantiškai ar net seksualiai? Prada nertos suknelės pats geriausias įrodymas.

Marc Jacobs taip pat siūlo...pynutes! Savo pozicijų ir šio dizainerio kolekcijoje neapleidžia etnografiniai ir jau daugumos pamėgti raštai. Megztiniai, savo forma ir dydžiu primenantys vyriškus, visą žiemą karaliaus moterų spintose ir nesvarbu, dėvėsite prie sijono ar kelnių, įsigijusi tokį rūbą neatsiliksite nuo mados tencencijų visą žvarbųjį sezoną.

REKLAMA

Ir galiausiai, elegancijos meistrai, mados namai Christian Dior siūlo kiek subtilesnius variantus. Atiduota duoklė moteriškumui, tad kaspinėliai, karališka balta spalva, kiauraraštis ar petį atidengianti rankovė kolekcijoje užima atitinkamą poziciją. Kieno nesužavėjo vyriški megztinių kirpimai, šią žeimą gelbės mergaitiški kaspinai.

Autorė Rugilė Ereminaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų