REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viename Didžiosios Britanijos mieste centriniam šildymui bei maisto gaminimui yra naudojamos dujos, gaunamos iš gyventojų išmatų. 200 Didcoto miestelio šeimų šiuo metu gauna dujas per valstybinę dujų sistemą. „Britanijos dujų“ energijos, technologijų ir inovacijų vadovas Martinas Orrillas teigė, kad žmonės nepastebės jokio skirtumo, nes dujos yra aukščiausios kokybės ir neskleidžia jokio kvapo.

REKLAMA
REKLAMA

Visas procesas trunka mažiau nei tris savaites, kuomet surinktos srutos patenka į rezervuarus. Tuomet kietoji atliekų masė yra suvirškinama su anaerobiniu bakterijų pagalba. Virškinimo procesas gamina metaną, kuris deginamas varo turbinas ir gamina elektros energiją arba gali būti išgrynintas ir tiekiamas kaip dujos namams bei verslo įstaigoms. „Britanijos dujų“ teigimu, dujų, o ne elektros tiekimas yra efektyvesnis, kadangi elektros generavimo procese yra prarandama beveik du trečdaliai energijos.

REKLAMA

Šio projekto vykdytojai planuoja išplėsti savo veiklą ir kituose Didžiosios Britanijos miestuose. Vienas toks projektas Mančesterio mieste tiektų dujas 500 namų, o dar kitas Suffolko mieste tiektų iš alaus daryklų atliekų perdirbtas dujas 235 namams.

Didcoto miesto projektas kainavo 2,5 mln. svarų sterlingų ir buvo įtakotas vyriausybės paskatų komunalinėms įstaigoms plėtoti atsinaujinančių energijos šaltinių technologijas. Pagal ES direktyvą Didžioji Britanija iki 2020 metų turi tiekti mažiausiai 15 proc. visos savo energijos iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

Yra paskaičiuota, kad Didžiojoje Britanijoje kasmet nuteka 1,73 mln. tonų srutų. Tokio kiekio pakaktų tiekti dujas į 350 tūkst. namų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų