REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nenumaldomai artėjantys savivaldos rinkimai privertė politikus atsigręžti veidu į tautą. Šiaip nelinkę dalyti dovanų valdantieji staiga atsisakė savo planų ilginti darbingą amžių iki 65 metų, nors dar prieš prasidedant rudens sesijai buvo akivaizdu, kad dėl šio projekto bus balsuojama.

REKLAMA
REKLAMA

Visi būsimi šalies pensininkai, o ypač priešpensinio amžiaus žmonės, kurį laiką gali būti ramūs. Valdančioji koalicija projektą atitolinti pensinį amžių daugiau nei 2 metais atidėjo į šalį. Tiesa, ne visam laikui. Galimas daiktas, kad prie darbingo amžiaus ilginimo valdantieji sugrįš jau kitų metų pavasarį. Po savivaldos rinkimų.

REKLAMA

Kol kas ramu

Konservatorių frakcijos Seime vadovas Jurgis Razma „Vakaro žinioms" vakar patvirtino, kad valdančioji koalicija kuriam laikui „stabtelėjo" ties pensinio amžiaus ilginimo klausimo nagrinėjimu.

J.Razmos teigimu, valdantieji nutarė šiuo opiu klausimu plačiau padiskutuoti su opozicinėmis frakcijomis, visuomeninėmis organizacijomis, piliečiais. „Norime pasiekti šiuo klausimu kuo didesnį konsensusą", - tikino konservatorius. Jis pridūrė, kad nėra jokios būtinybės šią sesiją forsuoti pensinio amžiaus nukėlimo klausimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Įstatymo taikymo pradžia numatyti 2012 metai. Tad nėra būtinybės priimti tą įstatymą prieš dvejus metus", - paaiškino politikas. Tai kam tada reikėjo vasarą net tris kartus teikti šį projektą Seimui, o prieš pat rinkimus jį staiga atidėti neribotam laikui?

„Su rinkimais tai nesusiję, - tikino J.Razma. - Mūsų buvo per daug optimistinis įsivaizdavimas, kad visos partijos ir frakcijos nuoširdžiai objektyviai suvoks „Sodros" biudžete esantį didžiulį deficitą ir mūsų visuomenės senėjimo problemas. Bet jeigu opozicija blokuoja, kiek tai gali tęstis?"

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Opozicija išgirsta

Opozicijos lyderis Algirdas Butkevičius „Vakaro žinioms" vakar sakė, kad ir kiek kartų valdantieji dabar ar ateityje siūlytų ilginti darbingą amžių, visada sulauks pasipriešinimo iš Seimo opozicionierių.

Tai, kad kol kas pavyko sustabdyti pensijos atitolinimą gyventojams, A.Butkevičius vertina kaip opozicijos pergalę. „Džiaugiuosi, kad premjerui nepavyko susitarti su opozicinėmis frakcijomis šiuo klausimu. Kol ekonomika nebus stabilizuota, kol padėtis Lietuvoje nepasikeis, opozicija ir toliau pensinio amžiaus ilginimui sakys griežtą „ne", - pabrėžė A.Butkevičius.

REKLAMA

Jo teigimu, kalbėti apie pensijos atitolinimą, kai padėtis Lietuvos darbo rinkoje yra tokia sudėtinga, kai nedarbas ir emigracija vis didėja, yra tiesiog neprotinga. Nes skylėto biudžeto ir ekonomikos valdančiųjų siūlymas visiškai neišgelbės. „O jeigu mes dabar pailginsim pensinį amžių, nedarbas ir emigracija dar padidės", - prognozavo opozicijos lyderis.

Valdantieji ant grėblio dar nelips

Algis KRUPAVIČIUS - politologas:

Valdančiajai koalicijai kelis kartus jau nepasisekė priimti pensinį amžių atitolinančio įstatymo. Nepavyko to padaryti net tada, kai Seime turėjo daugiau balsų. O šiandien tokių galimybių išvis nėra, nes Seime jie neturi daugumos. Neturėdami jokių perspektyvų savo projektui palaiminti, valdantieji pasirinko atsitraukimo taktiką.

REKLAMA

Valdančiųjų veiksmus galima pagrįsti ir viešųjų ryšių požiūriu, nes artėja rinkimai. Dabar politikai galės sakyti: „Va, pakeitėm poziciją." Ir dalis visuomenės tuo patikės.

Bet visai gali būti, kad tie patys siūlymai vėl pasigirs. Ne po savivaldos rinkimų. Vėliau. Po Seimo rinkimų. Nes iki savivaldos rinkimų liko mažai laiko, tad nemanau, kad valdantieji rizikuos antrąkart užminti ant to paties grėblio.

Laura LAPĖNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų