REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Niujorkas, Londonas ir Tokijas patraukliausių pasaulio miestų sąraše (2010 Global Citries Index) užima pirmąsias tris pozicijas. Tyrimą atliko konsultacijų kompanija „A.T. Kearney“, Čikagos pasaulinių klausimų taryba ir žurnalas „Foreign Policy“, rašo laikraštis „Kommersant“.

REKLAMA
REKLAMA

65 miestai buvo vertinami pagal penkias kategorijas: verslo aktyvumas, žmogiškasis kapitalas, informacijos mainai, kultūrinė patirtis ir teisės sąveika.

REKLAMA

Verslo aktyvumo kategorijoje buvo vertinamos kapitalo rinkų apimtys, prekybos mastas ir kompanijų iš sąrašo „Fortune 500“ būstinių skaičius. Pagal šį rodiklį pirmauja Niujorkas, Tokijas ir Paryžius.

Antruoju rodikliu - žmogiškasis kapitalas - tyrėjai bandė įvertinti, kaip sėkmingai miestai pritraukia įvairias žmonių grupes. Atsižvelgiama į migrantų skaičių, universitetų ir tarptautinių mokyklų kokybę, taip pat į gyventojų su aukštuoju išsilavinimu dalį. Pagal šį rodiklį pirmauja Londonas, Niujorkas, Los Andželas.

REKLAMA
REKLAMA

Informacijos mainų kategorija rodo informacijos lauko būklę: tarptautinių naujienų tarnybų biurų skaičių, cenzūros lygį, tarptautinių naujienų apimtis pagrindiniuose vietos laikraščiuose, plačiajuosčio interneto vartotojų skaičių. Čia pirmauja Niujorkas, Ženeva ir Londonas.

Kultūrinės patirties kategorijoje atsižvelgiama į tai, kiek mieste rengiama stambių kultūros ir sporto renginių, kiek yra muziejų ir teatrų, kokia yra pramogų sektoriaus įstaigų įvairovė. Pirmosios trys vietos čia atiteko Londonui, Paryžiui ir Niujorkui. Galiausia paskutinis rodiklis - teisės sąveika, matuojantis miesto įtakos pasaulinei politikai laipsnį: čia atsižvelgiama į ambasadų ir konsulatų, analitinių centrų ir tarptautinių organizacijų skaičių. Šioje kategorijoje pirmauja Vašingtonas, Niujorkas ir Briuselis.

Kaip pastebi „A.T. Kearney“, iš dešimties patraukliausių 2010 m. miestų keturi yra Azijoje: Tokijas, Honkongas, Singapūras ir Seulas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų