REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien sukanka metai nuo tragiškų įvykių, kai buvo nušauti Kauno apygardos teisėjas Jonas Furmanavičius ir kaunietė Violeta Naruševičienė. Kas paaiškėjo?

REKLAMA
REKLAMA

Generalinė prokuratūra dėl šių mirčių už akių apkaltino tik Drąsių Kedį. Kaunietis nuo 2008 m. lapkričio įvairių teisėsaugos institucijų, net Seimo narių prašė, reikalavo ištirti įtarimus dėl jo mažametės dukrelės seksualinio išnaudojimo. Visi prašymai ir skundai gulė į stalčius arba buvo siuntinėjami iš vienos prokuratūros į kitą.

REKLAMA

Kauno apylinkės prokuratūra ir šią bylą marinavo pusmetį - iki 2009 m. birželio vidurio. Jokių procesinių veiksmų neatlikta.

D.Kedys prokurorams įteikia pareiškimą, kad verslininkas Andrius Ūsas, teisėjas J.Furmanavičius ir vyras vardu Aidas prievartavo ne tik jo dukrą, bet ir šios pusseserę - Laimos Stankūnaitės sesers V.Naruševičienės dukrą.

Pagalbos D.Kedys nesulaukia. Netekęs vilties kaunietis pats imasi rinkti įrodymus, nufilmuoja dukrytės pasakojimus. Vaizdo įrašai buvo išsiųsti ir Seimo nariams, ir europarlamentarams.

REKLAMA
REKLAMA

2009 m. birželio 11 d. byla perduodama Kauno apygardos prokuratūrai, iš šios keliauja į Generalinę prokuratūrą, kuri rugpjūčio 8 d. šią bylą paveda tirti Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorams. Atomazgos vis tiek nėra.

Pernai spalio 5-osios rytą Kaune aidi mirtini šūviai: nužudomas J.Furmanavičius ir V.Naruševičienė. Pareigūnai skelbia tik D.Kedžio paiešką.

Ir tik po tragedijos A.Ūsui pateikiami įtarimai dėl seksualinio mažamečio asmens prievartavimo. Įtarimai dėl pedofilijos pateikiami ir D.Kedžio dukrytės motinai L.Stankūnaitei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Netrukus paaiškėja skandalingi faktai, kad prokurorai tyrimo metu leido jam susipažinti su visais surinktais įrodymais pedofilijos byloje. Visi kaltinimai L.Stankūnaitei panaikinami, o A.Ūsui perkvalifikuojami į gerokai švelnesnius - tik dėl tvirkinimo. Tada iš posto pasitraukia generalinis prokuroras Algimantas Valantinas.

Šiemet balandžio 17 d. prie Kauno marių aptinkamas neatpažinto asmens kūnas, greta jo guli pistoletas. Žmogus švariai apsirengęs, švariais batais, nors aplink - pavasario purvas. Balandžio 20 d. nekviesti D.Kedžio artimieji apsilanko morge ir atpažįsta: tai - Drąsius. Ekspertai skelbia neįtikėtiną išvadą - mirė užspringęs. Nužudymo versija nė nekeliama.

REKLAMA

Generalinė prokuratūra viešina J.Furmanavičiaus ir V.Naruševičienės nužudymo byloje surinktą medžiagą: esą žudė D.Kedys. Nors kaltu pripažinti gali tik teismas. Tyrimas baigtas?

Tačiau šiemet birželio 13 d. Alytaus rajone aptinkamas negyvas ir A.Ūsas. Ekspertai skelbia dar vieną neįtikėtiną išvadą - prigėrė negilioje baloje nukritęs nuo keturračio.

Sutapimas - šiandien Panevėžio miesto apylinkės teismas turėtų atversti baudžiamąją bylą, kurioje A.Ūsas kaltinamas mažametės tvirkinimu. Ar keturias gyvybes pražudžiusi istorija pasibaigs kaltinamaisiais nuosprendžiais, ar joje paaiškės visi veikėjai ir jų vaidmenys?

REKLAMA

Kęstutis Čilinskas  - advokatas:

Metai po tragedijos parodė viena - prokuratūros vadovų pasikeitimai šios sistemos nepagydė. Visuomenė šiandien nesulaukė ir, manau, vargu ar sulauks atsakymų, vargu ar bus nubausti kalti asmenys.

Pedofilija yra specifinė nusikaltimų rūšis, šiuose nusikaltimuose dalyvaujantys asmenys vieningi, vieni kitus paremiantys ir užstojantys. Kad nebūtų atskleistas pačios pedofilijos tinklas. Manau, kad šioje istorijoje kai kurie herojai turi gana tvirtą užnugarį, todėl istorija pasmerkta subliūkšti. Bent šiandien nematau priežasčių, leidžiančių įrodyti mergaitę skriaudusių asmenų kaltę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaila, kad ir po permainų prokuratūroje istoriją norima parodyti tokią, kokią mums perša teisėsauga.

Tačiau D.Kedžio ir A.Ūso keistos mirtys verčia galvoti, kad šioje istorijoje būta ir daugiau veikiančiųjų asmenų. Kas gali paneigti, kad abu asmenys nebuvo nužudyti specialiai? D.Kedys - kad surastas teisme neišpasakotų dar daugiau istorijų, A.Ūsas - kad neatskleistų galbūt jam žinomo pedofilijos tinklo. Todėl neatmetu galimybės, kad šioje istorijoje gali būti arba jau yra ir daugiau aukų. Tačiau visuomenė vargu ar apie jas sužinos. Sistema susitvarkys taip, kaip jai reikia.

Tadas KAREČKA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų