• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė Dalia Grybauskaitė buvo neteisi ant kilimo pasikvietusi aplinkos ministrą Gediminą Kazlauską ir išbarusi už neveiklumą panaudojant Europos Sąjungos lėšas. Ministras ir jo vadovaujama institucija intensyviai dirba. Ir skirsto ES milijonus. Tik ne šiukšlynams ar vandenvalos įmonėms. Saviems.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusių metų spalį aplinkos ministras ir buvęs statybininkas G.Kazlauskas pasirašė įsakymą konkursui visuomenės informavimo apie aplinką šviečiamosiose laidose, spaudoje, filmuose ir internetiniame naujienų portale paslaugai pirkti. Iš ES Sanglaudos fondo tam skyrė net 10 mln. litų. Paaiškėjo, kad didžioji dalis pinigų atiteko su statybų verslu susijusiai siauros pakraipos žiniasklaidai ir televizijos muilo operas kuriančiai bendrovei.

REKLAMA

Konkursuineobjektyvumo etiketė

Šių metų pradžioje pasibaigusiame konkurse, kuris buvo suskirstytas į šešias dalis ir vadinosi „Visuomenės informavimo apie aplinką sistemos sukūrimas ir plėtra“, dalyvavo tik šešios bendrovės ir vienas kelių bendrovių konsorciumas. Penkios bendrovės tapo nugalėtojomis ir pasiskirstė 10 mln. Lt ES lėšų.

„Mes konkurse nedalyvavome, nes pamatėme, kad jo sąlygose užprogramuoti savi nugalėtojai. Jei konkurso organizatoriai teigia, kad vertinant pasiūlymus paslaugos pirkimo kaina vertinimo skalėje tesudarys tik 10 procentų, žinok, kad nugalėtojai numatyti iš anksto. Nes visus kitus pasiūlymus galima vertinti subjektyviai ir ginčytis, kurie jų galėtų labiau atitikti užsakovo pageidavimus“, – „Respublikai“ sakė vienos iš reklamos agentūrų, nepanorusių dalyvauti konkurse, vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Apie gamtąmuilo operomis?

Aplinkos ministerija nutarė, kad visuomenę apie aplinkos problemas švies užsienio kapitalo interneto portalas „Delfi“ (projektui įgyvendinti skirta 3,4 mln. Lt), leidybos veikla užsiimanti bendrovė „Farba Vita“ (549 tūkst. Lt), VšĮ Kultūros idėjų centras (652 tūkst. Lt), vos kelis procentus televizijos žiūrovų turinti UAB „Lietuvos ryto“ televizija (1,197 mln. Lt).

Net dviejose konkurso dalyse nugalėtojų laurus pelnė UAB „Videometra“ (iš viso 3,347 mln. Lt). Prodiuserio Rolando Skaisgirio vadovaujama bendrovė iki šiol televizijos žiūrovams labiau pažįstama ne kaip filmų apie gamtosaugą, o muilo operų kūrėja. „Moterys meluoja geriau“, „Nekviesta meilė“, „Naisių vasara“, „Moterų alėja“ – tai tik keli daugiaserijiniai televizijos filmai, prikaustę prie žydrųjų ekranų namų šeimininkes ir melodramų mėgėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministerija užtilo

„Respublika“ dar rugpjūčio pradžioje Aplinkos ministerijos raštu klausė, ar negali būti, kad konkurso sąlygos yra tendencingos, o kas bus nugalėtojai, lėmė ministro G.Kazlausko, buvusių ministerijos darbuotojų ryšiai. Magėjo taip pat sužinoti, kokį ryšį su gamtosauga gali turėti muilo operos.

Ministro patarėjui Tomui Beržinskui „Respublikos“ suformuluoti devyni klausimai pasirodė ne iškart įkandami ir valstybės tarnautojas pažadėjo paieškoti informacijos ir atsakyti per savaitę – kaip to reikalauja Visuomenės informavimo įstatymas.

REKLAMA

Praėjo mėnuo, ir tik redakcijos paragintas T.Beržinskas teikėsi atsakyti. Į klausimą – vienu trumpučiuku, nieko nesakančiu sakiniu. Kai ką ir pamiršo atsakyti. Greičiausia – ministerijai nepalankų klausimą. Tiesa, atsakydamas pabrėžė, kad atsakymai nėra oficiali ministerijos, tai yra ministro, viceministrų ar kitų atsakingų pareigūnų, o tik jo asmeninė nuomonė.

Ar ministerija tylos pozicijos ėmėsi ir dėl to, kad konkurso nugalėtojai informaciją visuomenei pateiks ne tik siaurą, specifinį skaitytojų ratą turinčiuose leidiniuose, leidžiamuose mažu tiražu? Pavyzdžiui, viena iš sąlygų buvo informaciją apie darnios urbanistikos plėtrą skelbti leidinyje, kurio mėnesinis tiražas – vos 10 tūkstančių egzempliorių.

REKLAMA

Milijonaibuvusiam ministro patarėjui

Veik pusketvirto milijono litų aplinkos sistemai sukurti ir viešinti Aplinkos ministerija skyrė užsienio kapitalo bendrovei – interneto portalui „Delfi“.

Kuo „Delfi“ pasiūlymas buvo geresnis už konkurse dalyvavusio, tačiau jo nelaimėjusio interneto portalo „Alfa“?

Ar nugalėtojo laurų negalėjo išsinešti dažnai Aplinkos ministerijoje besilankantis Justinas Vanagas? Juk jis dabar dirba „Delfi“ interneto portale projektų vadovu, o anksčiau buvo aplinkos ministro Arūno Kundroto patarėjas ryšiams su visuomene.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Delfi“ pasiūlymai labiau atitiko ES reikalavimus“, – lakoniškai „Respublikai“ atsakė dabartinio aplinkos ministro patarėjas ryšiams su visuomene T.Beržinskas, beveik prieš dvejus metus sėdęs į J.Vanago kėdę.

Meilė statybų verslui

Buvęs statybininkas aplinkos ministras nepamiršo ir buvusių kolegų. Viena iš konkurso nugalėtojų – UAB „Farba Vita“ – buvo įsteigta likus vos porai mėnesių iki konkurso paskelbimo. Žurnalų ir laikraščių leidyba užsiimanti leidykla leidžia su statybų verslu susijusius leidinius: laikraštį „Statybų žinios“, žurnalus „Statyk!“, „Namas ir aš“, „Aplinka“.

REKLAMA

Laikraštis „Statybų žinios“ anksčiau savo skaitytojus pasiekdavo dukart per mėnesį, šiemet – tik kartą. Jo leidybą remia Lietuvos statybininkų asociacija. Beje, laikraščio redakcinei ir leidybos tarybai priklauso Aplinkos ministerijos Statybos ir būsto departamento direktorė Edita Meškauskienė bei šios ministerijos padalinio – Valstybinės teritorijų planavimo ir priežiūros inspekcijos – viršininkė Laura Nalivaikienė.

Bendrovės „Farba Vita“ direktorė Jolanta Davidovič, kartu vadovaujanti ir reklamos agentūrai „Folio Media“, „Respublikai“ teigė, kad konkursą laimėjo skaidriai ir bendrovės nesieja jokie ryšiai nei su G.Kazlausku, nei su pačia ministerija. Tačiau, paklausus, ar kartais čia nepadėjo „Statybų generolas“, moteris nusijuokė – ne, jokiu būdu.

REKLAMA

„Statybų generolas“ – tai Lietuvos statybininkų asociacijos ir dvisavaitinio laikraščio „Statybų žinios“, žurnalo „Statyk!“ bendras tradicija tampantis renginys, kurio metu pagerbiami ir apdovanojami statybų verslo atstovai ir su juo susiję asmenys. Praėjusiais metais šį renginį globojo Aplinkos ministerija.

Pakilo iš pelenų

Naujai įkurta bendrovė „Farba Vita“ iš tikrųjų tai ne kas kitas, o buvusi leidykla „Folio Verso“, kurios direktorius ir vienas iš savininkų buvo žurnalų „Namas ir aš“, „Statyk!“ leidėjas ir savininkas Saulius Kocys. S.Kocio žmona Gražina Kocienė yra ir žurnalo „Namas ir aš“ bei ką tik sukurtos leidyklos „Farba Vita“ vyriausioji redaktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl konkurse dalyvavo ne „Folio Verso“, o „Farba Vita“ bendrovė? Atsakymo greičiausia reikėtų ieškoti konkurso sąlygose: dalyvauti galėjo tik nepriekaištingos reputacijos, finansinių sunkumų neprislėgti juridiniai asmenys. Tuo tarpu bendrovei „Folio Verso“ praėjusių metų lapkrityje paskelbta bankroto byla.

Paslaptinga idėja

VšĮ Kultūros idėjų centras ministerijos konkursą laimėjo prisižadėjusi aplinkos aktualijas platinti mėnesiniame leidinyje, turinčiame 10 tūkst. egzempliorių. Įstaigos pasiūlytas projektas „Aplinka – Darna. Atsakomybė. Apsauga“ turi būti publikuojamas leidinyje, kurio mėnesinis tiražas 10 tūkst. egzempliorių, ne mažiau kaip 12 kartų.

REKLAMA

VšĮ Kultūros idėjų centras – tai leidybine veikla užsiimanti įstaiga, turėjusi sąsajų su kas ketvirtį leidžiamu mažai kam žinomu žurnalu „Aplinka“. Dabar šio žurnalo leidyba užsiima leidykla „Farba Vita“. Iš viso yra išleista tik trylika šio žurnalo numerių.

VšĮ Kultūros idėjų centrą galima pagrįstai vadinti naujai sukurtos bendrovės „Farba Vita“ artima pažįstama, mat ji yra organizavusi jau minėtą konkursą „Statybų generolai“. Abi bendrovės ir tapo Aplinkos ministerijos konkurso nugalėtojomis.

REKLAMA

Beje, įdomi detalė: 2003 metais įkurtas Kultūros idėjų centras tik šiais metais įregistruotas PVM mokėtoju. Iki tol jo kasmetinė apyvarta neviršijo 100 tūkstančių litų.

Gal paslaptingasis leidėjas S.Kocys ar jo atstovai pasidalytų mintimis apie Aplinkos ministerijos skelbtą konkursą? Pagaliau smalsu, ar S.Kocys – tai tas pats asmuo, turintis ir personalinę įmonę, ir UAB „Turto investicijų centras“. Abi jos užsiima nekilnojamojo turto nuoma.  Deja, tiek leidyklos „Farba Vita“, tiek jos leidžiamų leidinių telefonais atsiliepę asmenys – nuo reklamos darbuotojų iki redaktorių, išgirdę, ko teiraujasi „Respublika“, tuojau pat padėdavo ragelį: visi be galo užsiėmę skubiais darbais.

REKLAMA
REKLAMA

„Ministerija palieka teisę konkuruojančioms visuomenės informavimo priemonėms pačioms laisvai vertinti ir interpretuoti konkurso rezultatus“, – aplinkos ministro patarėjas ryšiams su visuomene T.Beržinskas įsitikinęs, kad ministerijos skelbiamų konkursų skaidrumas – tai ne pačios ministerijos, o visuomenės informavimo priemonių problema. Ministerija dirba ir ES lėšas skirsto darniai ir skaidriai.

Reklamatik priedanga

Julius Veselka,  parlamentaras:

Bėda ta, kad Lietuvoje yra daug rašytojų, o mažai norinčių dirbti. Dešimt milijonų skirta kažkokiai pliurpalynei, kai už tiek galima renovuoti bent penkis namus. Bet nejaugi ministrams nesuprantama, kad kad ir kiek tu reklamuosiesi, jei žmogus žinos, kad tai jam finansiškai nenaudinga, jis to ir nedarys ir nekiš savo pinigų. Ir jokia reklama čia nepadės – reikia garantijų, kad tai bus naudinga. O 10 milijonų duota tik saviems. Aišku, užsieniečių negali ignoruoti, bet tie pinigai galėjo atitekti ir nacionaliniams leidiniams. Užsienietis mums atrodo kažkoks protas, išmintis ir teisingumas, o mes kas – mėšlas? Nesuprantu kitaip valdžios elgesio, kodėl niekiname savo žmones, o pinigus kišame į užsienį. Tas pats su „Barclays“, „Siemens“, kuriuos valdžia kviečia čia ateiti, jiems meta pinigus – mums viską padarys užsieniečiai, prieš juos keliaklupsčiauja, o savi tegul lekia iš čia. Manau, ir šiuo atveju yra aiškus valdžios vasališkumas, o gal jie dar ir gauna už tai pinigėlių.

Kai ministrai ateina iš verslo, man visada keista. Jei turėčiau verslą, visiškai neturėčiau laiko ministeriauti. Nes verslui dėmesio skirti reikia nuolat. Todėl jei einama į valdžią, regis, verslui yra blogai, reikia pasipinigauti.

Valdas KVEDARAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų