REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienydamiesi su Europos profesinėmis sąjungomis rugsėjį Briuselyje rengiamoje tarptautinėje protesto demonstracijoje – „Gana skurdinti žmones! Svarbiausia – darbo vietų kūrimas ir ekonomikos augimas!“ Lietuvos profesinių sąjungų nacionaliniai centrai trečiadienį sostinėje ir šalies regionuose rengia pritariamąsias akcijas.

REKLAMA
REKLAMA

Pareikšti savo poziciją dėl augančio nedarbo, didėjančių kainų, priverstinės darbingų žmonių ir jaunimo emigracijos, atlyginimų mažinimo ragina Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, Lietuvos darbo federacija, Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“, Lietuvos žurnalistų sąjunga, Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacija.

REKLAMA

Sostinėje ketinta protestuojama prie daugumos ministerijų, Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos, Lietuvos pramonininkų konfederacijos, Vilniaus miesto savivaldybės, Vyriausybės, tačiau Vilniaus miesto savivaldybė nesuteikė leidimo protestuoti šiose vietose ir nurodė rinktis už kelių kilometrų – prie „Siemens“ arenos.

Piketuotojai planuoja aplankti prie Seimo badaujančius pareigūnus ir protestuoti prie ministerijų, o vėliau susirinkti ne prie „Siemens“  arenos, o savo būstinės kieme J.Jasinskio g. 9.

REKLAMA
REKLAMA

Utenoje, Kaune, Panevėžyje, Kėdainiuose, Jonavoje, Visagine piketai vidurdienį rengiami prie miesto savivaldybių.

Profsąjungų teigimu, girdime pareiškimus, kad sunkmetis jau suvaldytas, o tuo pat metu skaitome pranešimus apie didėjančias kainas, kad 323,6 tūkstančio žmonių neturi darbo, žemiau skurdo ribos gyvena kas penktas Lietuvos gyventojas, tačiau biudžeto deficitas per dvejus metus dar turi būti sumažintas 4,5 milijardo litų.

Profsąjungos baiminasi, kad vėl nukentės silpniausi ir pažeidžiamiausi visuomenės sluoksniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Esame įsitikinę, jog lėšos į biudžetą turi patekti ne paprastų dirbančių žmonių, mamų ir senelių sąskaita, o skatinant vartojimą, pažabojant kontrabandą, būtina realiai mažinti valstybės valdymo išlaidas (ypač valdymo aparatą) bei mokestinės politikos svertais siekiant, kad verslininkai ir darbuotojai būtų suinteresuoti sąžiningai mokėti mokesčius“, – rašoma akcijos organizatorių kreipimesi.

Pasak jų, žmonės, kurie beveik dvejus metus solidariai veržėsi diržus, verti oraus gyvenimo, o minimalus darbo užmokestis Lietuvoje – vienas mažiausių Europos Sąjungoje, nėra aiškios darbo užmokesčio politikos, trūksta darbo įstatymų laikymosi kontrolės. „Turime teisę žinoti ne kalbomis išgražintus, o realiais įrodymais pagrįstus, atliktus Vyriausybės darbus ir kaip jie paveikė konkrečias sritis. Seniai nebeveikia pažadai, kad dar pabadavus laukia „šviesi ateitis“. Ramios, pažangios ir stabilios dabarties garantijų reikia dabar“, – sako akcijų rengėjai.

REKLAMA

Ši demonstracija – Europos profesinių sąjungų kovos su griežtomis taupymo priemonėmis, neseniai priimtomis daugelyje Europos šalių – akcentas, tai reikalavimas parengti planus, kuriant kokybiškas darbo vietas ir skatinant ekonomikos augimą.

Akcijose bus reikalaujama nedidinti maisto produktų kainų, didinti minimalų darbo užmokestį, grąžinti atimtas pensijas, stabdyti nelegalų darbą ir šešėlinę ekonomiką, kurti realias darbo vietas ir skatinti ekonomikos augimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų