REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos prieš metus užsieniečiai buvo pasirengę nurašyti Didžiąją Britaniją. JAV finansų guru Jimas Rogersas, kartu su George' u Sorosu įsteigę „Quantum Fund“, patarė visam pasauliui neinvestuoti savo pinigų į Britaniją. Sterlingas buvo „pribaigtas“. Naftos telkiniai Šiaurės jūroje buvo beišsenkantys, o ekonominė krizė sugriovė Londono, kaip pasaulinio finansų centro, reputaciją. Ką dar ši šalis galėjo pasiūlyti? J. Rogersui ir kitiems jo šalininkams Britanija buvo neabejotinas „pardavimas“, rašo JAV savaitraštis „Newsweek“.

REKLAMA
REKLAMA

Taip buvo tuomet. Jei Britanijai tikrai buvo galas, tuomet apie tai niekas nepranešė reitingų agentūrai „Moody's“, kuri praeitą savaitę pagyrė „gyvą ir energingą“ šalies ekonomiką. Pasaulio ekonomikos forumas (PEF) šio mėnesio pradžioje Didžiajai Britanijai skyrė 12 vietą pasaulinėje konkurencingumo ataskaitoje. Be to, Europos Komisija dabar pripažįsta, kad šiemet Britanijos ekonomika kils 1,7 proc. tai yra greičiau nei Prancūzijos ir beveik sutampa su euro zonos valstybių vidurkiu. Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos duomenimis, Britanijos ekonomikos augimas šių metų trečiajame ketvirtyje turėtų būti didesnis nei kitų G-7 valstybių.

REKLAMA

Britanija vis dar gali didžiuotis tomis savybėmis, kurios 13 metų padėjo išlaikyti nepaliaujamą ekonomikos augimą iki ekonominės krizės pradžios. Tai yra didelė ir konkurencinga ekonomika, kuri gali pasiūlyti užsienio kapitalui priimtinesnes sąlygas, nei kitose Europos valstybėse. Britanija vis dar išlieka mėgstamiausia vieta JAV kompanijoms, norinčioms investuoti Europoje, bei Indijos verslui, siekiančiam įsitvirtinti žemyne. Pasaulio banko indeksas Britanijai skiria penktą vietą visame pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, yra tam tikrų nerimą keliančių dalykų. Britanija vis dar išgyvena privataus bei viešojo išlaidavimo pasekmes. Ateinantį mėnesį vyriausybė ketina 25 proc. sumažinti daugelio įstaigų išlaidas, siekiant panaikinti vieną didžiausių biudžeto deficitų tarp išsivysčiusių šalių. Praėjusį mėnesį nukrito mažmeninės prekybos pardavimai, nekilnojamo turto kainos daugelyje sričių vėl smunka. Paskutiniai prekybos duomenys atskleidė didžiausią trijų mėnesių laikotarpio prekybos deficitą.

Tačiau PEF giria Britanijos „modernią bei novatorišką ekonomiką, kuri puikiai išmano, kaip pritaikyti naujausias technologijas siekiant pagerinti produktyvumą.“ Verslas yra gerai apsaugotas nuosavybės teisėmis ir teismine nepriklausomybe, jame taip pat dirba išsilavinę darbuotojai pagal lanksčius darbo įstatymus. Didžiojoje Britanijoje yra lengviau atleisti darbuotoją nei Vokietijoje ar Prancūzijoje. Kartu yra tikimasi, kad per artimiausius 40 metų darbingo amžiaus žmonių Britanijoje padaugės labiau nei Vokietijoje, Prancūzijoje ar Ispanijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, Britanijos ekonomika niekada nebuvo tokia priklausoma nuo Londono finansinių ir komercinių sluoksnių, kaip tai teigė kritikai. Finansinės paslaugos ženkliai prisidėjo prie ekonomikos pakilimo, tačiau niekada nesudarė daugiau kaip dešimtadalio visos ekonomikas. Kaip ir visoje Europoje šalies pramonė nuolatos smuko, tačiau Britanija yra šešta didžiausia pasaulio gamybos jėga. Pramonės produkcija sudaro 13 proc. šalies pelno.

Britanijos pramonės galia nėra pastebima dėl to, kad ją daugiausiai sudaro kosminės aviacijos bei farmacijos sritys, o ne įsimintini prekiniai ženklai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų