REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Suomijoje gyvenančiai rusei mamai, iš kurios atėmė dukrą, gręsia kalėjimas – mergaitė nuolat pabėga iš vaikų prieglaudos

REKLAMA
REKLAMA

Prieš kurį laiką Rusijoje plačiai aptarinėti atvejai, kai Suomijoje iš rusių motinų buvo atimti vaikai, šiems pasiskundus dėl jų teisių pažeidimo.

REKLAMA

Rusė mergaitė Julija Putkonen pabėgo iš vaikų prieglaudos, ieškodama mamos. Kurį laiką auklėtojai nežinojo, kad mergaitės nėra, vėliau sukėlė aliarmą. Vaiko ieškojo visa Helsinkio policija.

Incidentas įvyko gegužės 30d. Devynmetė Julija, padedama dviejų dešimtmečių, Suomijos globos namuose išmušė langą ir pabėgo. Vaikai ilgai ieškojo kelio namo. Kišenėse jie turėjo 2 eurus, kuriuos neprotingai išleido saldainiams... Juos pagavo metro, kuomet jie bandė iki rajono, kur gyveno Julijos mama, važiuoti „zuikiu“.

REKLAMA
REKLAMA

„Helsinkis –didelis miestas, su vaikais galėjo nutikti bet kas. Aš neradau sau vietos. Žinoma, kad jie bėgs iš prieglaudos. Ten siaubingos sąlygos, jie atskirti nuo pasaulio, tarytum būtų įkalinti. Su jais niekas neužsiima.“ – Pareiškė Valentina Putkonen, iš kurios socialinės rūpybos tarnyba atėmė dukrą Juliją.

Per tą laiką mergaitė ne vieną kartą bandė bėgti pas mamą. Socialinės tarnybos įspėjo rusę, kad jei vaikas pabėgs dar kartą – motinai grės įkalinimas. „Bet kaip tai paaiškinti devynmetei mergaitei? Jai prieglaudoje blogai, ji pas mamą prašosi visąlaik“, – pridėjo V. Putkonen.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mergaitę iš mamos, Sankt Peterburgo gyventojos Valentinos Putkonen, paėmė todėl, kad ji nepamaitino mergaitės razinomis šokolade, praneša „Komsomolskaja pravda“. Julija pasiskundė socialinėms tarnyboms. Po tokio skambučio mergaitę paėmė vos ne iš pamokų ir išvežė toliau nuo „beširdės“ mamos į prieglaudą. Mergaitė nuolat skundžiasi prieglaudos personalu, su ja blogai elgiamasi. O vieno pasivaikščiojimo metu ji nukrito iš 3 metrų aukščio ir susižeidė nugarą.

Problemos Putkonen šeimoje prasidėjo prieš 10 metų.

Valentina Putkonen su sutuoktiniu susipažino Sankt Peterburge. Išvaizdus suomis ten atsidūrė darbo reikalais ir Rusijoje praleisdavo daugiau laiko nei gimtojoje šalyje. Ne už ilgo Valentina persikėlė į vyro namus Tamperėje.

REKLAMA

„Visas šis košmaras prasidėjo prieš 10 metų, kuomet mūsų keturmetis sūnus pasiskundė savo auklėtoju darželyje, – sako rusė. – Tai susiję su seksualiniu išnaudojimu. Buvo pradėta kriminalinė byla, bet vėliau vyrui pasiūlė užtušuoti šią istoriją ir jis sutiko. Tuomet aš pakliuvau į psichiatrijos kliniką: tarytum man prasidėjo haliujinacijos ir vaiko nusiskundimai man pasivaideno.“

Ligoninėje moteris praleido dvi savaites, bet vyrui atleisti taip ir nesugebėjo. Po kelerių metų šeima iširo. Dabar Valentina gyvena Helsinkyje. „Mes iškart nusprendėm, kad berniukus auklės tėvas, o aš pasilieku Julečką, – pasakoja Valentina Putkonen. Viena visų trijų išlaikyti aš negalėjau. Bet tai nereiškia, kad mes nustojome bendrauti – aš mačiausi su sūnumis. Nors dabar jie gyvena Sankt Peterburge, kartais atvažiuoja į Helsinkį“.

REKLAMA

Per vieną iš tokių susitikimų Valentina nusprendė su vaikais apsilankyti paplūdimyje. Surinkti nenuoramų trijulę niekaip nesisekė – vaikai lekiojo po namus, niekaip nenorėjo išsiruošti. „Jie lakstė, šokinėjo, aš niekaip negalėjau jų sudrausminti, – tęsia Valentina. – O kuomet jie išbėgo į balkoną, kaimynai pasiskundė triukšmu policijai.“

V. Putkovai buvo iškelta baudžiamoji byla: tariamai ji prieš vaikus naudojo nedidelį smurtą, liepdama jiems eiti į paplūdimį. Teismas ją išteisino dėl smurto, bet vyro šis nuosprendis netenkino ir jis padavė apeliaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Praėjus trims metams po šio neįvykusio pasivaikščiojimo mano penkiolikametis sūnus pasakė, kad taip, tuomet mama mus tampė, kratė, – prisimena Putkonen. – To pakako, kad man paskirtų baudą ir uždraustų matytis su vaikais.“

Šiuo metu prieš Valentinai yra iškelta nauja baudžiamoji byla. Sykį, kuomet dukra grįžo iš mokyklos, ji nenorėjo valgyti šilto maisto – ji užsispyrė ir pradėjo reikalauti razinų šokolade.

„Sumušimų nebuvo, aš tiesiog jai nedaviau saldumynų – jie valgomi po valgio, pasakojo rusė. – Apie konfliktą Julija papasakojo tėčiui, o šis pasiūlė paskambinti socialinės apsaugos tarnybai. Mano mergaitę paėmė tiesiai iš mokyklos ir štai jau keturi mėnesiai ji prieglaudoje. Suomių mamos tokių problemų neturi. Net jei vaikas būna atimtas dėl tokių pat priežasčių, sprendimas gražinti būna priimamas po dviejų – trijų savaičių. Mes su Julija matėmės, kartu ruošėme namų darbus. O kartą ji atėjo pas mane su kuprine ir tarė, „mama, aš dabar išeisiu su tavim!“. Teko jai aiškinti, kad už tai mane gali pasodinti į kalėjimą. Dabar mums uždrausta susitikti. Po to, kai aš parašiau direktoriui pareiškimą, kad mano dukra skundžiasi blogu personalo elgesiu su ja“.

REKLAMA

Rusę palaiko teisininkas Johanas Bekmanas. Jo nuomone, mamos rusės su didesne atsakomybe auklėja vaikus.

„Jos užrašo vaikus į įvairius užsiėmimus, sporto būrelius, užsiima muzika, veda į baseiną. Bet tuo pat metu rusės emocingesnės ir jų vaikai temperamentingesni. Nutikus tokiems dalykams socialiniai darbuotojai į juos iškart reaguoja. Suomijoje jau susidarė stereotipas, kad rusų šeimose dažnai mušami vaikai, ant jų šaukiama. Jei tokia pat situacija nutinka suomių šeimoje, yra pakviečiama pokalbiui, įprastai tuo viskas ir pasibaigia. O čia pradeda kapstyti, ieškoti kažkokių sunkinančių aplinkybių. Prisiminė apie tas prieš 10 metų praleistas savaites gydykloje ir dabar Valentina laikoma pavojinga savo vaikams. Bet juk ji visus šiuos 10 metų auklėjo mergaitę, jų namuose geros sąlygos, jos gyvena trijų kambarių bute. Julia grojo smuiku, pianinu, 0pPrieglaudoje ji neturi šių galimybių. Aš nesuprantu, kam reikalingos šios procedūros, juk galiausiai nukenčia vaikas, kurį išskyrė su mama. Tai tiesiog žiauru. Ir dabar Valentina viena dideliame bute, ją apklausia taip, tarytum būti ruse motina Suomijoje nusikaltimas.“

REKLAMA

Prieš kelis mėnesius vienas rusų kilmės berniukas taip pat buvo pabėgęs iš suomių prieglaudos.  Robertas Rantala iš mišrios rusės ir suomio pabėgo iš prieglaudos namo.

Rantala šeimos, gyvenančios Suomijoje, istorija prasidėjo tuomet, kai 2010 vasarį Suomijos socialinės rūpybos tarnyba paėmė vaiką iš tėvų ir apgyvendino prieglaudoje. To priežastis – nerimas, kad motina Inga Rantala įgnybo vaikui ir gali jį išsivežti į Rusiją.

Tuomet Ingą Rantalą tardė policijoje ir buvo pradėta baudžiamoji byla. Gegužę policija baigė nagrinėti ir į prokuratūrą perdavė baudžiamąją bylą. Inga Rantala kaltinama sūnaus Roberto sumušimu. Jį vėl gali atimti iš tėvų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Motinos nuomone, tokiu būdu Suomijos valdžia pažeidė susitarimą apie „laimingą vaiko ateitį“, sudarytą tarp Roberto tėvų ir globos tarnybos, kuri pažadėjo, kad byla prieš motiną bus atšaukta. „Akivaizdžiai pažeista Suomijos konstitucija bei tarptautinė vaikų teisių apsaugos konvencija“, – išaiškėjus informacijai apie baudžiamosios bylos iškėlimą pareiškė suomių teisininkas ir Rantala šeimos atstovas Johanas Beckmanas.

Jei Inga Rantala bus pripažinta kalta, jai gręsia įkalinimas. Tokiu atveju Rantala šeima svarsto galimybę prašyti politinio prieglobsčio Rusijoje.

REKLAMA

„Aš žiūriu į šį reikalą kaip į nuolatinį manęs ir mano šeimos persekiojimą. Ir susiklosčiusioje situacijoje mes neturime kitos išeities kaip kad išvažiuoti iš šalies“, – pareiškė I. Rantala.

Teisėsaugininkas Johanas Beckmanas atkakliai teigia, kad „tai ne kas kita kaip keršto akcija“. „Valdžia nori Rantala šeimą, sukėlusią jiems nemažai nemalonumų, sunaikinti“, – įtaria jis. Tiksli teismo posėdžio data kol kas nežinoma, visa medžiaga įslaptinta.

Parengta pagal Newsru.com

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų