REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Galbūt bažnyčios ir nereikėjo reabilituoti, nes ji tikrai nėra kažkokia nedorėlė. Užtat reabilitacijos klausimas buvo labai prisirpęs bažnyčios tėvams – kardinolui ir arkivyskupui, kurie, tikriausiai paklydę savo didybėje ar kažkieno paklaidinti, nesuvokė, kad miręs prezidentas Brazauskas Arkikatedrai buvo labiau reikalingas nei Arkikatedra – Brazauskui. Nesuvokė ir todėl elgėsi visai ne taip, kaip derėjo elgtis doriems katalikams. Galbūt viską suprato, kai visuomenė ėmė garsiai jais piktintis. Bet jau buvo vėlu, jau beliko tik gintis.

REKLAMA
REKLAMA

Ir staiga tarsi jų išmaldauta visiškai nelauktai atsiranda Kristina. Tiksliau, jos rentos klausimas. Ir bažnyčios tėvai tampa užganėdinti. Jie lengviau atsikvepia, nes dalis tikinčiųjų, kurie po prezidento Brazausko laidotuvių hierarchams atsuko nugaras, dabar pro petį ar iš padilbų vėl ima žvilgčioti jų link: jeigu milijonierei reikia rentos, tai gal ir tiesą arkivyskupas apie Brazauskų santuoką šnekėjo... Taigi dabar hierarchai turėtų melstis už Kristiną. O gal net ir rentą skirti. Už išgelbėtą bažnyčios autoritetą. Būtent bažnyčios, nes visi puikiai žinome, nuo kurios vietos pradeda pūti žuvis.

REKLAMA

Ir Kristinai skirta hierarchų renta būtų ir juridiškai, ir moraliai teisinga. Mat su ta nelemta valstybine renta pati valstybė, jos politikai, o ypač visuomenė savo samprotavimuose visiškai susipainiojo. Julija Brazauskienė turėjo teisę gauti rentą, bet ta teisė buvo tik moralinė. Juridinės teisės ji neturėjo ir neturi. Kristina turėjo teisę gauti rentą, bet ta teisė buvo tik juridinė. Moralinės teisės ji neturėjo. Troleibusuose, eilutėse prie gydytojų kabinetų, ant pensininkų suoliukų prie Generalinės prokuratūros, Dzeržinskio turguje – vien tik „Kristina", „Kristina" „Kristina". Kaip daina, staiga tapusi labai populiari, tik rečitatyvu atliekama.

REKLAMA
REKLAMA

Visur pasimetimas, sumaištis: Kristina, Kristina... Konservatoriai, negailestingai skandinami Kubiliaus reitingų liūne, staiga gerklėse pajunta Kristiną. Kaip tyro vilties oro gurkšnį: taigi Kristinos rentos korta prieš rinkimus ir jų metu gali būti efektingesnė, vadinasi, ir efektyvesnė net už 12 saugumo pažymų!

Kristina, Kristina! Šoko ištikta dūsauja našlaitėlė socialdemokratų partija, sukritusi į Kristinos iškastą gilią žarijų duobę, kuri vienoje lietuviškoje pasakoje jau yra prarijusi našlaitėlę, bet visai kitą. O kas bus, jeigu Kristina dar ir į socialdemokratų sąrašus ateis? Ir drauge atsineš visą savo rentą. Kas už tokią partiją balsuos? Ir ar toks sąrašas gali surinkti 5 procentus balsų?.. Tai negi liks valstybė be socialdemokratijos. Juolab dabar, kai Algirdas Butkevičius bando ją grąžinti prie savo tikrųjų šaknų. Tų, kurias kai kurie socialdemokratais besivadinantys kompartiečiai buvo paslėpę nuo žmonių po savo milijonais. Nebent socialdemokratiją išgelbėtų. Ir vėl ta pati Kristina! Ot, jeigu ją įrašytų pirmąja rinkimų sąraše! Ir už jį dėl to imtų agituoti visa Kristinos reabilituota Lietuvos katalikų bažnyčia! Bet tuomet kas balsuotų už konservatorius? Be jų valstybė – irgi ne valstybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tauta ir būsimieji jos prezidentai vis labiau ima suprasti, kaip svarbu turėti tikrą prezidentienę. Likimas man lėmė daugiau ar mažiau pažinoti tris Lietuvos valstybės prezidentienes, buvusias šalia savo vyrų po karo. Turiu galvoje Antrąjį pasaulinį. Ir drįsiu pasakyti, kad Lietuva turėjo tik vieną! Almą Adamkienę. Ar yra reikalas aiškinti, kodėl?.. Nemanau. Visi jautėme, kad ji sau leido gerokai mažiau, nei jai leido jos statusas. Todėl visada buvo savo vietoje.

Labai atsiprašau, kad prezidento Brazausko našlę vadinau tik vardu. Nederėtų piktintis. Gal tai mano pagarbos ženklas. Juk vyresniajai kartai pakanka išgirsti Kipro, Beatričės vardus – ir jai viskas aišku. Kaip dabartinei kartai – Justinas ar Veronika. Jokių pavardžių, jokių titulų. Nereikia. Jų vardas tapo titulu. O jeigu tokiu vardu jau tampa ir Kristina? Tik bijau, kad ateityje šis vardas nevirstų bendriniu ir visuomenė neimtų jo mažąja raide rašyti. Ir netgi tarti (tarti irgi galima ir mažąja, ir didžiąja). Neduok Dieve, kristinomis imtų vadinti kitas. Panašias. Viliuosi, šito neatsitiks, nes tikiu, kad Kristinos išgelbėti hierarchai Kristinos vardą irgi išgelbės.

Ferdinandas KAUZONAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų