• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Likvidatoriams liko dešimt dienų užbaigti išdalyti per penkiolika apskričių gyvavimo metų užgyventą turtą ir išpiršti jų pridarytas skolas. Išdalyti gal ir pavyks, o štai skolas teks mokėti ilgai. Buvusios Marijampolės apskrities dovanėlę – beveik 1,4 mln. skolą už savavališkai pradėtą Gelgaudiškio dvaro rekonstrukciją – paveldėjo Šakių savivaldybė.

REKLAMA
REKLAMA

Buvusi Marijampolės apskrities administracijos viršininkė Birutė Kažemėkaitė, premjero paskirta patarėja šiame regione, vakar įvykusiame Marijampolės apskrities regiono plėtros tarybos posėdyje patyrė šaltą dušą. Savivaldybių atstovai plėtros tarybos posėdyje atsisakė ją tvirtinti tarybos pirmininke. Ji buvo patvirtinta tik valdybos nare.

REKLAMA

Viena iš priežasčių, dėl kurios savivaldybių atstovai nesutiko išsirinkti B.Kažemėkaitės savo vadove, – šakiečiams užkrauta skola. Kaip vakar „Respublikai“ sakė vienas iš savivaldybių atstovų, jeigu Vyriausybė tarybos vadovą „nuleis“ per prievartą, savivaldybių atstovai nusiteikę apskritai nebalsuoti.

Dvarą reikia gelbėti

Marijampolės apskritį į skolas įstūmė projektas „Gelgaudiškio dvaro sodybos restauravimas ir kompleksiškas pritaikymas turizmo reikmėms“.

REKLAMA
REKLAMA

Dvaro rūmai buvo skubiai pradėti restauruoti vos tik gavus preliminarų patvirtinimą, kad projektas atitinka reikalavimus gauti Europos Sąjungos finansinę paramą. Darbus viena Kauno statybos bendrovė pradėjo gavusi patikinimą, kad su ja bus atsiskaityta, vos tik pinigai bus paskirti.

Per porą mėnesių atlikta darbų, kurių vertė daugiau kaip 1,34 mln. litų. Tačiau viskas tuo ir baigėsi, nes paaiškėjo, kad paraiška projektą finansuoti atmesta. Iš kur bus paimta pinigų atsiskaityti su statybininkais, tapo neaišku. Nei Ūkio, nei Finansų ministerija kišti pinigų į nekvalifikuotai pradėtą darbą nežada.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvusi apskrities vadovė bandė dvarą su visa skola įpiršti Šakių savivaldybei. Tačiau šios vadovai nesileido į kalbas, kol negaus Vyriausybės patvirtinimo, kad skolą padengs pati valstybė.

Išaiškėjus tokiems faktams, vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis viešai suabejojo, ar tokius neapdairius sprendimus priimantiems asmenims bepatikėti eiti pareigas, susijusias su valstybės valdymu.

„Nėra kitos išeities, jeigu dvaro neperimsime, jis antrą kartą atiteks Valstybės turto fondui, bus parduotas, mūsų vaikai mums už tai neatleis. Rengiame dokumentus iš naujo, pateikėme paraišką Projektų valdymo agentūrai ir tikimės gauti paramą. Ją gavę atsiskaitysime ir su statybininkais. O jeigu neskirs, tada ką nors dar galvosime. Susipažinau su Marijampolės apskrities parengtais dokumentais ir drąsiai sakau: dar nebuvau matęs tokios nekompetencijos, visi dokumentai parengti tarytum atbulai. Kas gali skirti paramą kuriai nors vienai pastato daliai tvarkyti?“ – stebėjosi Šakių savivaldybės mero pavaduotojas Algimantas Damijonaitis.

REKLAMA

„Jau dabar negaliu pasakyti, kokios stadijos yra tie Gelgaudiškio dalykai, esu nutolusi nuo jų, dokumentų taip pat nebeturiu. Ne, jokių pažeidimų nebuvo. Juk tai ne mano vienos, o visos komandos darbas. Mes tik vykdėme Ūkio ministerijos užsakymą“, – tvirtino buvusi apskrities viršininkė, o dabar ministro pirmininko patarėja regioninės plėtros klausimais B.Kažemėkaitė.

Automobilių dalybos

Marijampolės apskrities administracija neabejotinai buvo viena geriausiai apsirūpinusių iš dešimties apskričių. Per penkiolika savo gyvavimo metų čia ne tik kabinetuose pakeisti baldai, bet ir iš esmės atnaujintas automobilių ūkis. O geriausias automobilis, 2007 m. „Volvo S80“, tas, kuriuo važinėjo buvusi apskrities viršininkė B.Kažemėkaitė, greičiausiai čia ir vėl sugrįš.

REKLAMA

Kaip tvirtina ekspertai, už šį automobilį, prieš trejus metus kainavusį apie 100 tūkst. litų, ir dabar dar galima tikėtis gauti 50–60 tūkstančių litų. Kodėl šis automobilis negalėjo patekti į aukcioną kaip buvusio Alytaus apskrities viršininko BMW 730 ir Telšių apskrities administracijos „Audi A6“, niekas pasakyti negali.

Ne ką nuo Marijampolės atsilieka ir Kauno apskritis.

Vidaus reikalų ministerijai Kaunas turėjo perduoti „Volvo S80“, kurį tikėtasi parduoti aukcione. Tačiau vietoj „Volvo S80“ kauniečiai ministerijai pasiūlė pasiimti BMW 525. O kai ši nesutiko, ministerija negavo nei to, nei ano.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl tokia nelygybė dalijantis automobilius, atsakymo nėra. Mums neatsakė nei Vidaus reikalų ministerija, nei iki liepos 1 d. apskričių likvidavimą koordinavusi Vyriausybės komisija.

Vidaus reikalų ministerijos dokumentuose nurodoma, kad dešimt apskričių administracijų išnykdamos turėjo perduoti 259 automobilius. Iš jų 184 – ir pačius vertingiausius – vadovaudamosi Vyriausybės suteikta teise buvusiems savo padaliniams perdavė pačios apskritys. 75 buvo palikti išdalyti VRM deleguotiems likvidatoriams. Vidaus reikalų ministerijai perduota 11 automobilių, 8 iš jų perduoti regionų plėtros skyriams.

REKLAMA

Žemėtvarkininkai prasikūrė

Daugiausia automobilių atiteko prie Žemės ūkio ministerijos sukurtai Nacionalinei žemės ūkio tarnybai.

Ir vėl tenka minėti Marijampolės apskrities administraciją, kuri savo buvusiam Žemės tvarkymo departamentui perdavė septynis automobilius.

„Toyota Corolla“ ir „Audi A3“ paskirti Šakių skyriui, „Fiat Ullise“ – Vilkaviškio žemėtvarkininkams. Labiausiai savo automobilių parką papildė Marijampolės skyrius. Be „Suzuki SX4“, kurį buvo gavę anksčiau, Marijampolės žemėtvarkininkai dar gavo kelerių metų senumo automobilius „Crysler Neon“, „Volkswagen Passat“ ir „Peugeot Expert“.

REKLAMA

Kam tiek automobilių tarnyboms, kurios dar prieš dvejus metus didžiuodamosi pranešė, kad Marijampolės apskrityje žemės reforma oficialiai baigta?

„Kuo jie važinės, juk gauna įvairiausių skundų, reikia aiškintis“, – stebėjosi klausimu buvusi Marijampolės apskrities viršininkė B.Kažemėkaitė.

Ar žemėtvarkininkai iki šiol vaikščiojo pėsti? O gal buvo galima tą turtingą jų palikimą atmiežti vienu iš dviejų (1986 m. ir 1992 m.) „Audi“, kurie bus perduotos Alytaus ir Marijampolės policijos komisariatams. Alytaus policijai skirtasis „Audi 80“ iki šiol tebestovi Marijampolėje, nes nėra perėjęs techninės apžiūros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kuklumas gražu, bet nenaudinga

Visiškai kitaip savo turėtą automobilių ūkį, tiesa, ne tokį turtingą kaip Marijampolėje, sutvarkė kaimyninė Tauragės apskritis.

Tauragės apskrities viršininko administracijos likvidatorė Irena Ričkuvienė, laimėjusi konkursą eiti Regionų plėtros Tauragės poskyrio vedėjos pareigas, važinėja kukliu „Vokswagen Golf“, gautu iš Vidaus reikalų ministerijos automobilių ūkio.

Buvusio Tauragės apskrities viršininko automobilis, 2005 m. „Škoda Superb“, atiteko paskolą jam įsigyti suteikusiam bankui. Dėl to, kad buvo likę neišmokėta 20 tūkst. litų išperkamosios nuomos mokesčio, Vidaus reikalų ministerija automobilį su visais įsipareigojimais priimti atsisakė.

REKLAMA

Tauragės žemėtvarkininkai kaip ir iki reformos važinėja tais pačiais automobiliais.

Siūlomo 1998 m. „Renault Laguna“ jie nenorėjo, todėl automobilis perleistas Švietimo ministerijai. 2000 m. „Peugeot 206“ apskrities administracija paskyrė Gestų vertėjų centrui, 1998 m. „Volkswagen Sharan“ – Tauragės policijai. 1999 m. „Audi A8“ tauragiškiai kovo mėnesį pardavė aukcione. Aukcione buvo išparduoti ir rajonų žemėtvarkos skyriams priklausantys automobiliai.

„Kodėl vieniems atiduoti turtą buvo privaloma, o kitiems daromos išimtys?“ – stebisi sąžiningai savo turtą išdalijusių apskričių atstovai.

Dalia BYČIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų