REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pripažinkime: prieš Somalio erą piratai turėjo savotiško žavesio. Laisvamaniška dvasia, gaivūs vėjai, nesibaigiantys nuotykiai ir romo buteliai, - bent jau tokį įspūdį daugeliui paliko milžiniškos sėkmės sulaukęs filmas „Karibų jūros piratai“.

REKLAMA
REKLAMA

O tiems, kurių galva iki šiol yra pramušta piratais, ko gero, patiks šios pasaulio vietos:

Malakos sąsiauris

Šiuo metu įprasta, kad dauguma piratų knibžda prie Somalio krantų, tačiau dar 2003 m. trečdalis piratavimo atvejų pasaulyje įvyko Malakos sąsiauryje. Šis tarp Malakos pusiasalio ir Sumatros salos (Indonezija) plytintis vandens ruožas piratus traukė dar nuo arabų karaliavimo jūrose laikų. Visų laimei, 2004 m. jungtinėms Azijos šalių pajėgoms pradėjus patruliavimą, mūsų laikų jūrų plėšikai buvo greitai išgyvendinti.

REKLAMA

Barbarų krantas

XVI-XIX a. šiaurinę Afrikos pakrantę buvo užvaldę barbarų korsarai, kurie laikinus namus surasdavo Tuniso ir kitų šalių uostuose. Piratai ne tik siautėdavo jūrose, bet ir terorizuodavo pakrančių gyventojus, parduodami žmones į vergiją.

Madagaskaras

Senajam žemynui pradėjus prieskonių prekybą su pietryčių Azija, Indijos vandenyną vis dažniau skrosdavo Europos šalių laivai. Madagaskaras savo ruožtu tapo puikiausiai vieta šiems laivams regzti pasalas. Tiesa, didžiausias skaičius piratų telkėsi mažesnėje Île Sainte-Marie saloje, kuri nuo Madagaskaro nutolusi pietryčių kryptimi.

REKLAMA
REKLAMA

Pietų Sulavesis (Indonezija)

Pietų Sulavesis (vulkaninės kilmės sala Indonezijoje, tarp Borneo vakaruose ir Molukų salų rytuose) tapo dar viena gera strategine vieta užpuldinėti prekiautojus prieskoniais. Dar labiau stebina tai, kad piratai greta tyvuliuojančioje Sulavesio jūroje plėšikauja iki mūsų dienų. Tiesa, jie kitaip nei Somalio piratai, rečiau atkreipia pasaulinės žiniasklaidos dėmesį.

Naujasis Providensas (Bahamų salos)

Naujojo Providenso, kuris yra labiausiai apgyvendinta Bahamų sala, piratai taikydavosi plėšti ispanų laivus, plukdžiusius iš Andų prisigrobtą sidabrą namo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kuba

Kubą kažkada taipogi niokojo piratai: jie iš pradžių įsitvirtindavo pelkėtose įlankėlėse šalies periferijoje, o iš ten vėliau atakuodavo pagrindinius salos miestus.

Pietų Kinijos jūros pakrantė

Po to, kai jos vyras subūrė didžiulę piratų koaliciją, galingesnę už visą Čing dinastijos laivyną, Čing Ši (garsiausia Kinijos piratė) užvaldė pietinius šalies uostus. Maža to, vėliau ji iš valdžios už plėšikavimą gavo amnestiją ir iki gyvenimo galo maudėsi turtuose.

Saint-Malo (Prancūzija)

Greta Britanijos pakrantės tūnojusiems korsarams būdavo atseikėjamas grobis iš Lamanšo sąsiaurį kirsdavusių anglų laivų, tačiau jiems to dažniausiai neužtekdavo ir piratai plėšikauti išplaukdavo kur kas toliau.

REKLAMA

Port Rojalis (Jamaika)

Šiaurės Karibų pakrantėse siautėdavę ir imperinius laivus grobstę piratai savo grobio išmainyti dažniausiai keliaudavo į Port Rojalį. Tiesa, kartais grobį šiame Jamaikos uoste jie paprasčiausiai praleisdavo malonumams.

Mumbajus (Indija)

Kanhoji Angre (garsus XVIII a. Indijos jūreivis) savo jūrines atakas pradėjo iš aplinkinių Bombėjaus (tada šis miestas buvo vadinamas būtent taip) salų. Ir nors Vakarų valstybių atstovai jį laikė nuožmiu piratu, daugelio akimis žvelgiant, Kanhoji Angre tebuvo kovotojas prieš kolonistus. Jo nugalėti nepavyko niekam.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų