REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Konstitucinis Teismas nusprendė, kad 2002 m. prezidentas Valdas Adamkus neteisėtai apdovanojo Rusijos pilietį Vladimirą Jakuniną.

REKLAMA
REKLAMA

Papildyta (16val.40min.) Teismas nusprendė, kad dekretas dėl apdovanojimo prieštarauja Konstitucijai bei prieštaravo tuo metu galiojusiam Ordinų, medalių ir kitų pasižymėjimo ženklų įstatymui.

REKLAMA

Pasak pareiškėjo – Seimo narių grupės – pagal tuomet galiojusį Ordinų, medalių ir kitų pasižymėjimo ženklų įstatymą Lietuvos valstybės ordinai galėjo būti skiriami tik Lietuvai nusipelniusiems asmenims, įskaitant nuopelnų Lietuvos valstybei turinčius užsienio valstybių piliečius.

Seimo narių grupė savo prašyme teigia, kad nėra jokių duomenų apie Rusijos Federacijos piliečio Vladimiro Jakunino nuopelnus Lietuvos valstybei, taip pat nėra išskirtinių darbų – nuopelnų Lietuvos valstybei aprašymo, kurio buvo reikalaujama Ordinų, medalių ir kitų pasižymėjimo ženklų įstatyme.

REKLAMA
REKLAMA

Pareiškėjas teigia, kad pagal tuomet galiojusį Ordinų, medalių ir kitų pasižymėjimo ženklų įstatymą nebuvo galima apdovanoti užsienio valstybės piliečio be užsienio reikalų ministro pristatymo, tačiau jokių dokumentų, taip pat pristatymo apdovanoti, nėra.

Seimo narių grupė taip pat mano, kad V. Jakuninui buvo skirtas valstybės apdovanojimas, kurio nebuvo: pagal ginčijamą dekreto nuostatą V. Jakuninas buvo apdovanotas „Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi", t. y. šis ordinas ir jo garbės ženklas vadinamas ne tokiu pavadinimu ir ne tokiu laipsnio pavadinimu, koks buvo numatytas tuo metu galiojusiame Ordinų, medalių ir kitų pasižymėjimo ženklų įstatyme – jam suteikiamas toks ordino ir jo laipsnio pavadinimas, kuris įtvirtintas naujajame, tuo metu dar Seimo nepriimtame, Valstybės apdovanojimų įstatyme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo narių grupei Konstitucinio Teismo posėdyje atstovauja Seimo nariai Saulius Pečeliūnas, Rytas Kupčinskas ir Valentinas Mazuronis.

V. Mazuronis portalui  „Balsas.lt" sakė esąs iš esmės patenkintas sprendimu. „Nesvarbu, kad jie ten nurodė kitus motyvus, kalbėjo apie paties įstatymo prieštaravimą konstitucijai ir panašiai. Svarbu, kad KGB generolo apdovanojimas pripažintas neteisėtu ir nebegalioja", - sakė jis.

Bylos nagrinėjimo ir kreipimosi metu buvo paviešinta informacija, jog pažeidinėti Konstituciją ir nustatytas procedūras esą imtasi darant įtaką buvusiam prezidento V. Adamkaus patarėjui Albinui Januškai, nors apie tai, anot pateiktų dokumentų, žinojo ir kiti prezidentūros aparato įtakingi darbuotojai. Įtartinos aplinkybės nurodomos ir parlamentinio tyrimo, tyrusio Valstybės saugumo departamento veiklą, medžiagoje.

Įdomu tai, kad teismas, konstatavęs Konstitucijos pažeidimą dėl vieno iš kreipimosi punktų (apdovanota neegzistavusiu apdovanojimu), atsisakė nagrinėti ar buvęs prezidentas pažeidė priesaiką.

Susijęs tekstas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų