REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atnaujinti ir išplėsti savo ūkius nusprendę smulkieji ūkininkai gali pasinaudoti Europos Sąjungos (ES) parama. Už išmokas, mokamas iki penkerių metų, nedidelių ūkių savininkai gali pirkti naują žemės ūkio techniką ir kompiuterinę įrangą, rekonstruoti gamybinus pastatus.

REKLAMA
REKLAMA

Paramą smulkiesiems ūkininkams ES skiria pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos (KPP) priemonę „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“. Nuo 2008 metų nedidelių ūkių savininkams jau išmokėta 10,37 mln. litų paramos. Piniginėmis išmokomis džiaugiasi daugiau nei 800 Lietuvos žemdirbiai. Po trijų verslo plano įgyvendinimo metų Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) jie privalo pateikti mokėjimo prašymą. Verslo planą įgyvendinantiems ūkininkams parama bus skirta dar dvejiems metams.

REKLAMA

ES parama pagal KPP priemonę „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ pasinaudoti norintys smulkieji žemdirbiai tai gali padaryti dar šiemet. Nedidelių ūkių savininkų paraiškų NMA Kontrolės departamento teritoriniuose skyriuose laukiama iki gruodžio 31 dienos.

Įsigijo naujos technikos

Pamatęs, kad turėta žemės ūkio technika susidėvėjo, ėmė dažnai gesti ir lūžti, ūkininkas iš Varžų kaimo (Ukmergės r.) Antanas Ladauskas nusprendė ilgiau nebelaukti ir modernizuoti savo ūkį. „Sužinojau apie galimybę gauti ES paramą ir nusprendžiau kreiptis dėl jos“, - pasakoja ūkininkas. NMA Kontrolės departamento teritoriniam skyriui pateikęs paraišką ES paramai pagal KPP priemonę „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ gauti, netrukus jis buvo patvirtintas paramos gavėju.

REKLAMA
REKLAMA

Už ES paramos pinigus A.Ladauskas savo ūkyje nuveikė tikrai nemažai. Pasinaudojęs finansine parama, asmeninėmis santaupomis ir paėmęs paskolą iš banko, vyras atnaujino turėtą žemės ūkio techniką. Už 70 tūkst. litų jis įsigijo šienapjovę, trąšų barstytuvą, purkštuvą ir naują traktorių. „Nesigailiu, kad investavau tiek pinigų. Ūkininkauti dabar žymiai lengviau. Gerai, kad ir ES padėjo, nes be tokios paramos, vargiai ar kas būtų pavykę“, - pastebi A.Ladauskas.

Paramos tikisi ir toliau

Dabar A.Ladausko žinioje – 56 ha žemės ūkio sklypas. Jame ūkininkas augina javus. Varžėniškis taip pat laiko penkis raguočius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ateityje A.Ladauskas turi rimtų ketinimų dar labiau išplėsti ir modernizuoti savo ūkį. Tam, anot jo, ir toliau labai praverstų ES parama pagal KPP priemonę „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“. Trečius metus išmokas gaunantis ūkininkas tikisi, kad kliūčių gauti paramą nebus ir likusius dvejus metus. Tam jis įgyvendina susidarytą ir NMA patvirtintą verslo planą.

Pinigai – technikai ir statyboms

Paramos pagal KPP priemonę „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ gali kreiptis smulkieji ūkininkai, norintys įsigyti naujos žemės ūkio technikos, technologinių įrenginių, projekto reikmėms skirtos kompiuterinės programinės įrangos. Už paramos pinigus nedidelių ūkių savininkai taip pat gali rekonstruoti ir statyti gamybinius pastatus bei statinius, pirkti statybines medžiagas, samdyti rangovus, apmokėti bendrąsias išlaidas. Paramos lėšas galima panaudoti ir išperkamosios nuomos būdu įsigyjant turtą. Svarbu, kad po penkerių metų jis taptų ūkininko nuosavybe.

REKLAMA

NMA Kontrolės departamento Metodikų rengimo ir mokymo skyriaus vedėjas Vladislovas Kiškis atkreipia dėmesį, kad visos investicijos turi būti naujos ir įgyvendintos pagal teisės aktų reikalavimus.

Reikalavimai pareiškėjams

Pareiškėjams yra keliami reikalavimai. Jie turi būti sulaukę 18 metų amžiaus. Žemdirbiai turi būti įregistravę savo žemės ūkio valdas ir būti jų valdytojais. Ne mažiau kaip paskutinius metus iki paraiškos NMA pateikimo dienos pareiškėjas turi būti deklaravęs pasėlius ir (ar) registravęs gyvulius. Taip pat paramą gauti siekiantis ūkininkas vėliausiai nuo paraiškos pateikimo dienos turi tvarkyti buhalterinę apskaitą.

REKLAMA

Reikalavimai keliami ir ūkininko valdos ekonominiam dydžiui. Jis turi būti ne mažesnis kaip 2 ir ne didesnis kaip 3,99 ekonominiai dydžio vienetai (EDV). EDV nustatomas atsižvelgiant į sukuriamą standartinį žemės ūkio produkcijos gamybos pelną, kuris įvertinamas pagal kiekvieną auginamą naminį gyvūną, hektarą pasėlių, pievų ir ganyklų.rūšį.

V.Kiškis pažymi, kad EDV skaičiuojamas kasmet iki sausio 30 dienos. Už jo nustatymą ir pateikimą valdų valdytojams atsakinga Valstybės įmonė Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras. Informaciją apie valdos EDV galima gauti ir seniūnijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įsipareigojimai verslo plane

Paramos siekiantys ūkininkai drauge su paraiška NMA Kontrolės departamento teritoriniam skyriui turi pristatyti ir parengtą verslo planą.

Jame turi būti įrodyta, kad panaudojus ES paramą žemės ūkio valda taps konkurencingesnė. Smulkieji ūkininkai turi numatyti, kad per pirmuosius trejus paramos gavimo metus prognozuojamas žemės ūkio valdos ekonominis dydis, vertinant pagal EDV, padidės ne mažiau kaip 20 proc. ir nesumažės per likusius dvejus paramos gavimo metus. Pareiškėjai taip pat turi aprašyti ūkio atnaujinimui reikalingas investicijas, numatyti išlaidas, susijusias su plano įgyvendinimu.

REKLAMA

Mokamos metinės išmokos

Paramos gavėjais patvirtintiems smulkiesiems ūkininkams parama yra skiriama pagal principą 3+2. „Po trejų verslo plano įgyvendinimo metų paramos gavėjas privalo teikti mokėjimo prašymą. Agentūra įvertina verslo plano vykdymo pažangą. Jei verslo planas vykdomas: įgyvendinamos numatytos investicijos, padidėja EDV, laikomasi prisiimtų įsipareigojimų, parama skiriama dar dvejiems metams“, - aiškina V.Kiškis.

Nedidelių ūkių savininkams kasmet yra mokama 5179 litų išmoka. Per pirmus trejus verslo plano metus numatyta investuoti paramos suma turi būti ne mažesnė kaip 15 tūkst. 537 litų, skaičiuojant be pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Maksimali ES paramos suma per penkerius metus negali viršyti 25 tūkst. 895 litų. „Paramos gavėjas turi investuoti visą paramos sumą. Jei investicijų suma viršija maksimalią paramos sumą, šį skirtumą apmoka paramos gavėjas savo lėšomis“, - pabrėžia V.Kiškis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų