REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Krizės, masinių streikų bei pilietinio karo nuotaikomis gyvenantiems graikams - dar vienas valdžios smūgis. Čia ruošiamasi įvesti draudimą rūkyti viešose vietose. Graikams tai prilygsta draudimui išpažinti religiją, tad neatmetama nauja protestų banga.

REKLAMA
REKLAMA

Baudų nebuvo

Labiausiai Europoje rūkančios tautos, graikų, sveikatos ministerija paskelbė naują šūkį: “Nustok rūkyti, pradėk gyventi!" Taip pavadintas dar vienas bandymas įvesti draudimą rūkyti viešose vietose, kavinėse, restoranuose, darbo vietose bei kitose uždarose patalpose. Draudimas daugumai įstaigų turėtų įsigalioti dar šiemet, nors kazino ir naktiniai klubai dar galės palaukti iki 2011-ųjų birželio. Šalies valdžia jau anksčiau bandė įvesti draudimą, tačiau tai niekaip nepavykdavo.

REKLAMA

Tiesa, rūkyti uždarose viešose vietose bei maitinimo įstaigose draudžiantis įstatymas formaliai galiojo ir iki šiol. Tačiau nebuvo nustatyta, kaip bausti pažeidėjus, tad didžioji rūkalių dalis į tai visiškai nekreipė dėmesio. Nuo šiol pažeidėjai pirmąkart bus baudžiami įspėjimu, antrąkart jau grės nuo 170 iki 1700 litų dydžio bauda. Verslininkams baudos sieks nuo 1700 iki 34 000 litų, antrąkart jos jau padvigubės.

Savo pareiškime Graikijos sveikatos ministrė Mariliza Ksenoganakopulu akcentavo, kad Graikija tiesiog seka daugumos Europos bei Viduržemio regiono šalių pavyzdžiu ir pridūrė, kad “tai - politinis sprendimas, bet kad jis pasisektų, turi būti visuomenės palaikymas.

REKLAMA
REKLAMA

“Tai yra pirmas didelis žingsnis, žengtas dėl visuomenės sveikatos", - sakė ministrė.

Kils konfliktas

Vis dėlto visuomenėje bręsta naujų protestų grėsmė. Verslininkai baiminasi, kad ir taip suprastėjus ekonominei padėčiai praras daugybę klientų, kurie neatsieja rūkymo nuo gerai praleisto laiko.

Kiato mieste kavinę turintis Petrosas Tzoumakas tvirtino, kad valdžia turėtų bausti draudimo nesilaikančius jo kavinės klientus, o ne jį patį. “Žmonės turi būti auklėjami", - sakė jis.

Dar 2009-aisiais atliktos apklausos duomenimis, mažiausiai 42 procentai graikų rūko. Tai pats didžiausias rodiklis visoje Europos Sąjungoje. Nepaisant to, jų gyvenimo trukmė taip pat viena ilgiausių Europoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be Graikijos, šiuo metu vos trys Europos Sąjungos šalys neturi įsivedusios jokių rūkymo apribojimų. Tai Rumunija, Lenkija ir Slovakija. Su kai kuriomis išlygomis rūkyti draudžiama Ispanijoje, Čekijoje, Belgijoje, daugelyje Balkanų šalių. Draudimas visiškai negalioja Rusijoje, taip pat didžiojoje dalyje Afrikos valstybių, Saudo Arabijoje, JAV, Argentinoje. Lietuvoje draudimas galioja nuo 2007-ųjų sausio 1-osios.

Ignas JAČAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų