• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į „Šiaulių naujienų" redakciją kreipėsi šiaulietė Dalia Kvietkienė, nešina indeliu „Pankolio arbatos". Šią arbatą jos duktė pirkusi savo trijų savaičių kūdikiui. Deja, brangaus gėrimo jau negalės gaminti, nes arbatoje aptiko... vikšrą.

REKLAMA
REKLAMA

Jaunai mamai - šokas

Prieš pusantros savaitės D. Kvietkienės dukra pirkusi naujagimiui „Pankolio arbatos". Pediatrė  patarė jos nupirkti naujagimiui sūnui, nes kūdikį vargina pilvuko skausmas. Medikė paaiškinusi, kad ši arbata puikiai reguliuoja pilvuko pūtimą. Moteris kreipėsi į K. Korsako gatvėje esančią „Gintarinę vaistinę", kur ir įsigijo 200 g pakuotę sausų granulių „Pankolio arbatos".

REKLAMA

Per pusantros savaitės arbatos granulių sunaudojo labai mažai, nes ir vaikelis, pasak D. Kvietkienės, dar labai mažas. „Apie 5 gramus granulių pasemdavo arbatiniu  šaukšteliu ir užpildavo vandeniu", - pasakoja moteris.

Vakar jauna mama vėl gamino arbatėlę kūdikiui. „Ji net suklykė iš išgąsčio", - prisimena D. Kvietkienė dukters reakciją, kai ši šaukštelyje išvydo besiraitančią kirmėlę. Supylusi arbatą atgal į dėžutę moteris nusprendė daugiau jos vaikui negaminti. „Dukterį ištiko šokas," - pasakoja pati dar po išgąsčio neatsitokėjusi moteris.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai pirmas mūsų vaikaitis, tai nieko keisto, kad skiriame labai daug dėmesio", - sako šiaulietė. Tačiau šį kartą moteris baiminasi ir dėl kitų vaikų, kurių mamos taip pat gali pirkti brangią arbatą. „Baisu ir pagalvoti, kas būtų, jei dukra būtų tą arbatėlę pagaminusi ir sugirdžiusi kūdikiui", - pasibaisėjusi močiutė.

Arbatą  tirs maisto specialistai

Prieš ateidama į  „Šiaulių naujienų" redakciją, šiaulietė pabuvojo „Gintarinėje vaistinėje", kur dukra pirko gėrimą kūdikiams. Vaistininkė, pasak moters, tik paaiškinusi, kad netikrina sandariai uždarytų pakuočių, todėl už kokybę atsakyti negali. Tačiau vaistinės vedėja Rasa Tuinylaitė susisiekė su mažmeninės prekybos įmone UAB „Nukas", platinančia kompanijos HiPP produktus kūdikiams. Pasak D. Kvietkienės, įmonės atstovė patarė kreiptis į Maisto ir veterinarijos tarnybą ir tik jai patvirtinus, kad  kirmėlė į arbatą pateko gamybos proceso matu, būsią sugrąžinti pinigai. „Nuko" atstovę, anot D. Kvietkienės, nustebino tik produkto kaina. „Kur radot tokią kainą?" - paklaususi pašnekovė, išgirdusi, kad „Gintarinėje vaistinėje“ ši arbata kainuoja per 17 litų, nors kituose prekybos centruose jos kaina daug mažesnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Drauge su D. Kvietkiene kreipėmės  į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Šiaulių skyriaus Maisto skyriaus vyriausiąją specialistę, maisto produktų inspektorę Rasuolę Minickienę. Žurnalistų prašoma R. Minickienė išbėrė visą pakuotės turinį ir įsitikinome, kad daugiau kirmėlių šioje dėžutėje nėra. Taip pat įsitikinta, kad dėžutėje būta ir voratinklio, kuris įrodo, kad gyventojas joje įsikūręs ne pirmą dieną.

„Mes negalime daryti jokios išvados pagal tą produktą, kurį mums pristato klientas", - paaiškino vyr. specialistė skundo tyrimo tvarką. Pasak R. Minickienės, ji atliks tos partijos, kurioje aptiktas kirminas, tikrinimą. Tam bus patikrintos kelios „Pankolio arbatos" pakuotės, parduodamos bet kurioje prekyvietėje. Tik tada Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, nustatę galimą pažeidimą, galėsią pateikti tyrimų išvadas.

REKLAMA

„Būna įvairių priekaištų"

„Šiaulių naujienos" kreipėsi į UAB „Nukas" kompanijos HiPP, gaminančios produktus kūdikiams, atstovą Lietuvoje. Pardavimų vadybininkė Eglė pristatė pediatrę Virginiją Januševičienę, kuri jau buvo informuota apie galimą HiPP produkto broką.

Medikė patikino, jog pasiekia įvairių priekaištų dėl galimai nekokybiško produkto kūdikiams. „Ko tik žmonėms nenutinka, nes juk niekas negyvena sterilioje aplinkoje - net operacinėse nėra šimtaprocentinio sterilumo", - aiškina vaikų gydytoja.

REKLAMA

Pasak medikės, „Pankolio arbata" gaminama ir fasuojama vakuume, tad esą neįmanoma, kad į ją patektų koks gyvis. Be to, pasak medikės, produktas pagamintas iš 6 proc. natūralaus pankolio ekstrakto ir 94 proc. dekstrozės - vynuogių cukraus. Nė vienas iš šių produktų, pasak medikės, nekirmija, tad ir gaminys negalėjęs sukirmyti. Anot medikės, kirmėlė į dėžutę su „Pankolio arbata" galėjusi patekti tik iš aplinkos.

„Pankolio arbatos" pakuotė, kurioje aptikta kirmėlė, galioja iki kitų metų gegužės mėnesio. Pasak medikės, griežtas galiojimo laikas šiam gaminiui net nėra būtinas, nes cukraus gaminys - negenda. „Pagrindinis reikalavimas - atidarius pakuotę arbatą laikyti sausoje vietoje, toliau nuo pašalinių kvapų, labai sandariai uždarytą", - teigia medikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau pediatrė pripažįsta, kad vikšras į pakuotę galėjo patekti iš aplinkos. Kur ji galėjo būti pažeista, turėtų spręsti specialistai. Deja, konkrečios pakuotės, kurioje aptiktas vikšras, niekas netiria. Nes pagal esamą tvarką gali būti tiriama tik tos pačios partijos kita dėžutė. Akivaizdu, jog kitoje kirmėlė gal ir neįsikūrė... „Jei Maisto ir veterinarijos specialistai įrodys, kad gamintojas pagamino arbatą su kirmėle, mes grąžinsime pirkėjai pinigus", - patikino medikė, sulaukusi ne vieno HiPP produkto vartotojų skundo. Ir tuo pediatrė V. Januševičienė nesistebi, nes yra įsitikinusi, kad buityje nutinka visaip: ir dėžutė ne visada sandariai uždaroma, ir namų aplinka toli gražu ne visada sterili.

Zita KATKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų