REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Statistikos departamentui fiksuojant didžiausią bedarbių skaičių Lietuvoje nuo 1998-ųjų, viena iš naujų priemonių mažinti nedarbą, kurios ėmėsi valdžia, – nesuteikti bedarbio statuso asmenims, turintiems nors kiek įregistruotos žemės ūkio ar kaimo valdos žemės. Darbo biržos atstovai teigia, kad esama tvarka dar bus tobulinama.

REKLAMA
REKLAMA

Žmonės, turintys hektarą kitą pievos, o gal ir dar mažiau, braškyno ar kitų pasėlių, įregistruotų kaip žemės ūkio ar kaimo valda, nebegali oficialiai tapti bedarbiais. Esą toks žmogus turi pajamų iš žemės ir bedarbio pašalpos bei kitų socialinių lengvatų negauna.

REKLAMA

Jau mėnuo, kaip Darbo birža taiko griežtesnę bedarbių registravimo tvarką.

„Yra žmonių, kurie įsigaliojus naujai tvarkai kreipiasi į Darbo biržą, ir jei mes nustatom, kad jie yra įregistravę žemės ūkio valdą, tai bedarbio statusas nėra suteikiamas“, – sako Lietuvos darbo biržos direktorius Mindaugas Petras Balašaitis.

Beje, ūkininkai jau anksčiau nebuvo registruojami kaip bedarbiai. Dabar tokių žmonių pagausės, nes turinčiųjų žemės valdas yra daugiau kaip 350 tūkst. Nemažai jų turi kitus darbus, o jų netekę kurį laiką turės verstis iš savo žemės valdų ar už jas gautų kelių šimtų litų išmokų.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiu būdu, pasak Šeimos ūkininkų sąjungos vadovo, bus skriaudžiami mažažemiai, kurie dirbdami mokėjo mokesčius.

„Tą paramą ir pašalpas pririšti prie turimos žemės – per daug drastiškas veiksmas. Turint hektarą ar kad ir penkis hektarus, tai norint juos įsisavinti ir gauti pajamų reikia nemažai investuoti. Lietuvoje ypač smulkūs ūkiai turėjo per mažai galimybių tas investicijas padaryti“, – tvirtina Šeimos ūkininkų sąjungos vadovas Vidas Juodsnukis.

Kiek sumažės bedarbių ir bus sutaupyta pašalpų, neleidžiant registruotis bedarbiais žmonėms, turintiems žemės ar kaimo valdas, Darbo birža kol kas duomenų neturi.

Kita vertus, norėdami gauti bedarbio pašalpą bei socialines lengvatas žmonės, turintys hektarą kitą, bus priversti tą žemę perleisti kitiems asmenims.

Tačiau Darbo biržos vadovų teigimu, jau pradėtos diskusijos dėl esamos tvarkos tobulinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų