REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažnai gyvūnų šeimininkams kyla klausimas, kaip su savo augintiniais naudotis miesto transportu, juk ne visur augintiniai gali nutipenti keturiomis, o prireikus skubios veterinaro pagalbos ar tiesiog panorus kur išvykti kyla klausimas, kaip tai padaryti saugiai?

REKLAMA
REKLAMA

Į taksi su antsnukiu ir kilimėliu

Paskambinus į keletą sostinėje veikiančių taksi įmonių visų jų atstovai neigė, jog į iškvietimus, kai klientai pasiima į keliones ir savo augintinius, vairuotojai vykti atsisako. Pašnekovai vienbalsiai tikino, jog „kelionės sėkmė“ priklauso nuo paties gyvūno šeimininko: į automobilį įlaipinamas šuo turi turėti antsnukį bei šeimininkas privalo jam patiesti kilimėlį.

REKLAMA

UAB „Baltic taksi“ atstovė Alina Bagdanovič kalbėdama apie klientus su naminiais gyvūnais sakė: „Pasitaiko atvejų, kad patys įspėja operatores apie tai, kad su savimi ims gyvūną. Prašome turėti antsnukį ir ką nors gyvūnui aptiesti. Jei šuo ar katė yra maži – juos laiko ant rankų. Taksi automobiliai turi būti švarūs, nes jais naudojasi alergiški žmonės, vaikai“.

Kaip tvirtino taksi įmonių atstovai, kelionė su augintiniu nėra brangesnė nei įprastas važiavimas taksi.

REKLAMA
REKLAMA

Pažeidimų neužfiksuota

SĮ „Susisiekimo paslaugos“ Viešojo transporto departamento Eksploatacijos ir tyrimų skyriaus vadovė Modesta Gusarovienė apie tai, kokių reikalavimo turi laikytis keleivis kartu savo augintiniu vykstantis miesto transportu, sakė: „2005 m. lapkričio 23 d. patvirtintas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimas Nr. 1-967, kuriame apibrėžiamos važiavimo maršrutiniais autobusais ir troleibusais taisyklės. Jose numatyta, kad keleivis privalo garantuoti, kad jo vežami gyvūnai nekels grėsmės kitų keleivių sveikatai, gyvybei, nuosavybei ir ramybei, ir atlyginti gyvūnų padarytą žalą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gyvūnui priteršus, jį vežantis keleivis privalo nedelsdamas surinkti ekskrementus ir išvalyti suteptą salono vietą. Pašnekovės teigimu, dėl gyvūnų vežimo tvarkos pažeidimų kol kas nėra užfiksuota.

Taisyklėse – dviprasmybė

Šiose taisyklėse numatoma, kad keleivis su šunimi, kuris turi būti su antsnukiu, laikomas už ne ilgesnio kaip 0,5 m pavadėlio, įlipa pro paskutines duris ir važiuoja autobuso ar troleibuso gale. Kelionė transporto priemonės gale problemų lyg ir neturėtų kelti, bet nuo šių metų liepos, pasikeitus keleivių įlaipinimo į viešąjį transportą tvarkai, į miesto autobusus ir troleibusus privalu lipti tik per priekines duris, tad gyvūnų augintojams šiuo metu tenka patiems spręsti moralinį klausimą, kuriai taisyklių daliai nusižengti – įlipimo tvarkai ar gyvūnų gabenimo.

REKLAMA

„Šiuo metu planuojame rengti naujas važiavimo maršrutiniais autobusais ir troleibusais Vilniuje taisykles, kuriose bus papildomai numatyta daugiau punktų dėl gyvūnų viešuoju transportu vežimo. Bus apibrėžtas gyvūno dydis (centimetrais ir kilogramais), tara, kurioje gali būti vežamas gyvūnas, atskiro bilieto pirkimas atsižvelgiant į gyvūno dydį“, – kalbėjo M. Gusarovienė.

Gyvūnui priteršus, jį vežantis keleivis privalo nedelsdamas surinkti ekskrementus ir išvalyti suteptą salono vietą. Pašnekovės teigimu, dėl gyvūnų vežimo tvarkos pažeidimų kol kas nėra užfiksuota.

REKLAMA

Smauglį gabenti troleibusu leidžiama?

Į klausimą, ar galima viešuoju transportu gabenti tokius egzotiškus gyvūnus kaip smauglys ar iguana, pašnekovė sakė: „Konkrečiai gyvūnų rūšys kaip smauglys, vėžlys, roplys ar kt. Tikriausiai naujose taisyklėse nebus nebus įvardinta, tačiau keleivis turės elgtis pagal taisykles užtikrindamas jog vežamas gyvūnas nekels grėsmės kitų keleivių sveikatai, gyvybei, nuosavybei ir ramybei.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų